Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:50:38

Υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα. Για παράνομο πλουτισμό, θα ελεγχθεί ο Σταθάκης, και για μαύρα ταμεία ο Φλαμπουράρης. Κύριο

Επίσης έρευνα για Παύλο Χαικάλη και Αλέξη Μητρόπουλο. Με εντολή για σύντομο ξεκαθάρισμα των υποθέσεων από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο.

Υπό βαθύ και ταχύ έλεγχο παραμένουν οι υποθέσεις Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Χαϊκάλη και Μητρόπουλου από την Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Γιώργος Βαρεμένος. Συνολικά έχουν βρεθεί 50 – 60 πολιτικά πρόσωπα που έχουν κενά και τους εστάλη επιστολή ώστε εντός 10 ημερών να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις.

Σχετικά με το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη προέκυψε ότι, όπως ο υπουργός έχει παραδεχθεί, δεν είχε περιληφθεί στο πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και έγινε οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση. Το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) που θα δημοσιευθεί το ποσό. Ωστόσο η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να συντάξει Έκθεση και να επεκτείνει τον έλεγχο και με δεδομένο ότι υπάρχει παράλειψη για το πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) ερευνάται αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός, δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.

Αναφορικά με την κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, επισημάνθηκε ότι η μεταβίβαση της εταιρείας του περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2015 (χρήση 2014) που ακόμη δεν έχει ελεγχθεί. Η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Επιπλέον μετά την καταγγελία Θεοχάρη ότι η εταιρεία είχε διαθέσιμα ρευστό 1 εκατ. ευρώ η Επιτροπή αποφάσισε να επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της κατασκευαστικής επιχείρησης πριν από την κατάθεση του πόθεν έσχες του Αλ. Φλαμπουράρη.

Όσον αφορά την offshore του Παύλου Χαϊκάλη, διαπιστώθηκε ότι εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν αυτά είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και αν έχουν φορολογηθεί. Η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρείες από το 2003 δεν θεωρούνται offshore, αλλά ευρωπαϊκές, ακόμα και αν λειτουργούν ως offshore. Το συμπέρασμα, είπε ο Γ. Βαρεμένος, είναι πως ο Π. Χαϊκάλης «δεν ήταν μέτοχος, αλλά είχε συμβληθεί» και έτσι «καταλήξαμε ότι θέμα offshore δεν υπάρχει».

Το τέταρτο πολιτικό πρόσωπο με «προβληματικό» πόθεν έσχες είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Όμως η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε, διότι «η υπόθεση έχει πάει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Από εδώ και πέρα η προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012), περίοδος για την οποία έχει γίνει ανάθεση από τη Βουλή. Για τα πόθεν έσχες των επόμενων ετών θα γίνει νέα ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές. Ο Γ. Βαρεμένος εξήγησε πως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι ότι η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε πρώτη φορά τον Αύγουστο και συνολικά έκανε τρεις συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία έγινε μετά τις εκλογές.

Ακόμη είπε ότι θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συνάντηση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στις προτεραιότητες τις επιτροπής είναι η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες που καθυστέρησαν, με τον Γιώργο Βαρεμένο να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη πρόεδρο, καθώς η επιτροπή στην προηγούμενη της σύνθεση συνεδρίασε μόλις 3 φορές. Από τον Φεβρουάριο που ορκίστηκε η τότε Βουλή, η πρώτη συνεδρίαση ήταν στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η δεύτερη αρχές Σεπτεμβρίου και η τρίτη μετά τις εκλογές.

Όπως είπε πάντως, υπάρχουν υπόχρεοι με προβληματικές δηλώσεις στους οποίους και εστάλη επιστολή ενός 10 ημερών να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό που θα εξεταστεί επίσης, είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα