Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:45:15

Χίλαρι Κλίντον, το φαβορί για την Προεδρία που κανείς δεν συμπαθεί. Μία πρώτη ερμηνεία του φαινομένου. Κύριο

Όλο τον ξεπερνά συνεχώς αλλά αυτός αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Eφτασε ή και ξεπέρασε οριακά την αντίπαλό του των Δημοκρατικών σε δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν αφού πήρε επισήμως το χρίσμα και δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο Ντόναλντ Τράμπ.

Αυτού του είδους η εκτόξευση των ποσοστών θεωρείται αναμενόμενη για έναν υποψήφιο που βρέθηκε επί μία εβδομάδα στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Είναι όμως ταυτόχρονα και αξιοσημείωτη στην περίπτωση του Τραμπ, καθώς το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στιγματίστηκε από επεισόδια όπως η αποκάλυψη της λογοκλοπής στην ομιλία της συζύγου του και η άρνηση του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 45% για τη Χίλαρι Κλίντον. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το τριήμερο 22-24 Ιουλίου και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Όταν δίνεται στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ και των υπόλοιπων υποψηφίων, η απόσταση μεταξύ του Τραμπ και της Κλίντον μεγαλώνει: ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα συγκεντρώνει ποσοστό 44%, έναντι 39% για την Κλίντον και ακολουθούν ο Γκάρι Τζόνσον (φιλελεύθερος) με 9% και η Τζιλ Στάιν των Πρασίνων με 3%.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα, με σημαντική διαφορά, στη Χίλαρι Κλίντον.
Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS δίνει το ίδιο ποσοστό (42%) και στους δύο κυριότερους υποψηφίους. Αν στο ερώτημα συμπεριληφθούν και οι Τζόνσον και Στάιν, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει επίσης ότι έχει αυξηθεί σημαντικά (ποσοστό 44%) ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που θεωρούν ότι το κόμμα τους παραμένει ενωμένο. Την περασμένη εβδομάδα μόλις το 16% απαντούσε θετικά στο ερώτημα αυτό.

Χίλαρι Κλίντον, το φαβορί που κανείς δεν συμπαθεί

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα θεωρείται φαβορί για τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, η κριτική εναντίον της είναι τεράστια, ακόμη και από το ίδιο της το κόμμα και οι συμπάθειες ελάχιστες.

Στο βιογραφικό της η Χίλαρι τα έχει όλα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ: πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, υποψήφια πρόεδρος το 2008, υπουργός Εξωτερικών ως το 2012. Αλλά οι ψηφοφόροι δεν ελκύονται και δεν μπορούν να την αγαπήσουν.
Οι συνεργάτες της πασχίζουν να πείσουν ότι είναι αστεία και θερμή. Αντίθετα, οι αμερικανοί την βρίσκουν αυταρχική, ψυχρή, απότομη και χωρίς χάρισμα. Η Χίλαρι προσπάθησε, ωστόσο, να αλλάξει την εικόνα της, αλλά τίποτα δεν βοήθησε.

Το σκάνδαλο με τα emails όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κόλησαν τη ρετσινιά που δύσκολα καθαρίζει. Αλλά και τα κονδύλια: το ζεύγος Κλίντον επωφελήθηκε από την θέση της στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για να μαζέψει τεράστια ποσά, μέσω των πληρωμένων ομιλιών. Σήμερα, η περιουσία του ζευγαριού αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι πολύ συμφέρουσες δραστηριότητες τραυματίζουν την εικόνα της Χίλαρι, αφού, επιπλέον, την συνδέουν άμεσα με τους «δυνατούς», τους «πλούσιους» που την πλαισιώνουν και χρηματοδοτούν την εκστρατεία της.

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι δυσκολεύονται να στοιχηθούν πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνούν σε ένα θέμα: την Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών είναι στόχος απίστευτα σκληρών και σεξιστικών επιθέσεων. Στο Κλήβελαντ, στο συνέδριο των Ρεπουπλικανών, μπορούσε κάποιος να αγοράσει μια κονκάρδα που έγραφε «Life's a bitch, don't vote for one» (Η ζωή είναι σκύλα, μην ψηφίζετε για μια τέτοια).

Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Χίλαρι, η οποία έχει άλλα σοβαρά θέματα. Ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός της, η κριτική είναι σφοδρή. Ορισμένοι την κατηγορούν για τα σφάλματα της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, όπως η αποτυχία του συστήματος υγείας. Οι φεμινίστριες την κατηγορούν γιατί έμεινε με τον Μπιλ, παρά τις απιστίες του. Ο πρώην πρόεδρος και πάντα σύζυγος της Χίλαρι, δεν είναι πλέον ένα ατού για εκείνη. Οταν λοιπόν η ίδια δηλώνει ότι θα ρωτάει τον σύζυγό της για τα οικονομικά θέματα, αν εκλεγεί πρόεδρος, η Χίλαρι δεν βοηθάει την κατάσταση. Σίγουρα, κάποιοι αμερικανοί νοσταλγούν την περίοδο του Μπιλ Κλίντον, αλλά αυτό αφορά ένα μακρινό παρελθόν και δεν δίνει καμία δυναμική στην υποψηφιότητα της Χίλαρι.

Αποτέλεσμα, η Χίλαρι Κλίντον έχει κολλήσει στις δημοσκοπήσεις και το παραδέχεται η ίδια. Εχει δηλώσει ότι «δεν είναι από φυσικού [της] πλασμένη για την πολιτική». Οταν ο Ομπάμα εμπνέει και δημιουργεί εμπιστοσύνη με λίγες φράσεις και κάποια αστεία, η Χίλαρι μοιάζει να χάνεται σε ατελείωτες ομιλίες, με ανιαρά επιχειρήματα και ψυχρό αφηγηματικό ύφος.
Η υποψήφια προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα και προσέλαβε έναν προπονητή για να μάθει να κινεί το πρόσωπό της. Αλλά, δυστυχώς, κάθε αλλαγή που κάνει, την δείχνει ακόμη πιο ψεύτικη στα μάτια των Αμερικανών.

Ωστόσο, παρά την κριτική και τα ψεγάδια, η Κλίντον παραμένει φαβορί στις δημοσκοπήσεις και στηρίζεται στις δυνάμεις της. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι η δημογραφία. Το 2012, ο Ομπάμα κέρδισε μόνο το 39% των λευκών ψηφοφόρων, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ το 59%. Αλλά ο Ομπάμα κέρδισε γιατί τον ψήφισε η πλειοψηφία των μαύρων ψηφοφόρων και των Λατίνων. Η Κλίντον ελπίζει ότι θα πάρει με το μέρος της αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων που αντιπαθούν και φοβούνται τον Τραμπ. Η Κλίντον ελπίζει επίσης να προσελκύσει την πλειοψηφία των γυναικών αφού είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ που άφησε εποχή με τις σεξιστικές του παρατηρήσεις.

Η μεγάλη ελπίδα της Κλίντον παραμένει εντέλει ο ίδιος ο Τραμπ. Ο Μπέρνι Σάντερς, σκληρός αντίπαλος της Χίλαρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το είπε με τον καλύτερο τρόπο: «Θα ψηφίσω Χίλαρι Κλίντον γιατί ξέρω ότι ο Τραμπ θα είναι ένας καταστροφικός πρόεδρος».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline