Τρίτη 31 Μαρτίου 2020  19:51:40

Ύμνοι και βέλη για τον Κώστα Καραμανλή από νέες αιτίες. Η δίωξη Γεωργίου, η όσμωση καραμανλικών και ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια επιστροφής, η επτάχρονη σιωπή, η χθεσινή επίθεση Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Ανθολογία από κείμενα σε ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, REAL NEWS, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τις πολιτικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο, με διάφορες απόψεις και εκδοχές.

1. Λάβρος κατά Καραμανλή ο Γιώργος Παπανδρέου για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ- Η επίθεση από το ΠΑΣΟΚ και οι υπαινιγμοί για «παράλληλη πορεία» με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

Την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Κώστας Καραμανλής φέρεται ικανοποιημένος από την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπεμφθεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφορικά με την υπόθεση του «διογκωμένου ελλείμματος» του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα να μπει η Ελλάδα στον χορό των μνημονίων.

Αρειος Πάγος: Παραπέμπει τον Ανδρ.Γεωργίου και για κακούργημα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο Κώστας Καραμανλής δεν προχώρησε σε κάποια δημόσια τοποθέτηση, ωστόσο είπε σε συνομιλητή του πως «ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο φως. Στο τέλος όλα βγαίνουν όλα στο φως».

Η πλευρά των καραμανλικών θεωρεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλαδή να παραπεμφθεί ο Ανδρέας Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, αποτελεί δικαίωση για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, διάστημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ζητεί την σύσταση εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής από το Κίνημα αναφέρεται ότι «παραποίηση των στατιστικών στοιχείων γινόταν συστηματικά μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009 από τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, πολύ πριν από την ίδρυση της ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα τη δανειακή κρίση του 2010, την παρ' ολίγον χρεοκοπία και την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλότητα στη χώρα. Να συνεχίσουν να υπάρχουν φάρμακα, καύσιμα, τροφές, μισθοί και συντάξεις.

» Σήμερα, μαθαίνουμε από την εφημερίδα Real ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής 'μίλησε' περί παραποιημένων στατιστικών στοιχείων υποστηρίζοντας ανεδαφικές συνωμοσιολογίες που αναπτύχθηκαν για να καλύψουν τις ευθύνες του».
«Ο Γεωργίου ανέλαβε μετά το πρώτο μνημόνιο»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο Ανδρέας Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής της νεοσύστατης ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, μήνες μετά την ένταξη στο πρόγραμμα προσαρμογής. Όλα τα άλλα που ανακαλύφθηκαν ως υπερασπιστική γραμμή των πραγματικών ενόχων μετά την εμπλοκή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, καθώς δεν μπορούσε να ξεπεραστεί λογικά η απουσία του κ. Γεωργίου από την 'επίμαχη' περίοδο, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει επίσης τόσο κατά προσώπων της σημερινής κυβέρνησης, όσο και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναφέροντας τη θεωρία της ευθυγράμμισης της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους καραμανλικούς, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να παίζει κεντρικό ρόλο στην σχέση αυτή. Ειδικά για τον κ. Παυλόπουλο ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι ευθύνεται για τη διόγκωση του ελλείμματος της κυβέρνησης Καραμανλή εξαιτίας των προσλήψεων επί της θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Ας πει ο κ. Καραμανλής ποιος ευθύνεται για την αύξηση του χρέους από 180 δις στα 300 δις ευρώ, κατά την πενταετή διακυβέρνηση 2004-2009; Είναι προϊόν παραποίησης στοιχείων αυτή η αύξηση του χρέους ή αποκλειστικά ανερμάτιστων πολιτικών, με τις προσλήψεις Παυλόπουλου και τις αχαρτογράφητες δαπάνες, όπως για παράδειγμα, στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου;

» Όταν και αν εμφανιστεί ο κ. Καραμανλής, θα πούμε και τι έλεγε στις συναντήσεις που είχε στις αρχές του 2009, με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και γιατί όταν εξήγγειλε το πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν από την εσπευσμένη αναχώρησή του από την πρωθυπουργία, αυτά στο σύνολό τους, δεν ξεπερνούσαν το 1% του ΑΕΠ, όταν ο εκτροχιασμός του ξεπερνούσε το 15%, ενώ θα είχαν εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου, δηλαδή το 2010.
» Αυτά προσώρας.

» ΥΓ. Στον αστερισμό της αριστεροδεξιάς συντηρητικής συναγωγής, προστέθηκαν δύο ακόμη, ο και Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο γνωστός χαμαιλέων, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που και αυτός άρχισε τα 'άρρητα ρήματα' -πριν άλλα έλεγε, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ως στέλεχος σε τράπεζα.

» Επομένως, ανακεφαλαιώνοντας επί του παρόντος,
» Καραμανλής, Παυλόπουλος, Καμμένος, Τσίπρας, Παππάς, Λιβάνης, Στυλιανίδης, Κοτζιάς, Ρουμελιώτης.
» Με κάποιους ακόμη, που για την ώρα δεν έχουν εμφανιστεί, θα ολοκληρωθεί και το κάδρο της πολιτικής συναλλαγής».
===============================================================================================

2.ΑΠΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ

«....Αντιθέτως η επιρροή της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην πολιτική γιγαντώθηκε. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη διατηρεί σήμερα εκλεκτικές συγγένειες με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, και ταυτόχρονα συνομιλεί με τους Καραμανλήδες, όπως επίσης και με τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ, του Ποταμιού, και της Ενωσης Κεντρώων. Με την οικογένεια Μητσοτάκη η σχέση ήταν πάντα ανταγωνιστική λόγω και της Siemens, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Οι τράπεζες και ο ρόλος των ξένων

Η τρέχουσα θεωρία συνωμοσίας λοιπόν θέλει την οικογένεια Βαρδινογιάννη πιεζόμενη και στοχοποιημένη από τους ευρωπαίους εταίρους. Κατά μια εκδοχή θεωρείται τμήμα της ελληνικής ελίτ που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει μεταφέρει σχετικές απόψεις στην Αθήνα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Παλαιότερα η τρόικα επίσης είχε ασκήσει αντίστοιχες πιέσεις. Κατά την τρέχουσα θεωρία συνωμοσίας λοιπόν το κυρίαρχο συμφέρον δημιουργεί στην παρούσα φάση βάσεις αντιμετώπισης της απειλής και χτίζει κάστρα πολιτικής προστασίας. Οι πιο ευφάνταστοι συσχετίζουν τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, τις επιθέσεις εναντίονΣτουρνάρα, τις κοινές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ - καραμανλικών κατά του Γεωργίου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και φαντάζονται συντονισμό των δύο πλευρών, με σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, ικανό να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει την εξουσία. Και αυτό γιατί κατά το σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει τη χώρα πλήρως στους δανειστές, οι οποίοι θα αρπάξουν τα πάντα και θα θίξουν το κύριο συμφέρον.

Σύμπραξη κατά Μητσοτάκη

Η θεωρία συνωμοσίας λοιπόν θέλει συντονισμό ή καλύτερα σύμπραξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικών προκειμένου να απομονωθεί ο Μητσοτάκης, να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διατηρηθούν βαθμοί ελευθερίας έναντι των ξένων για να αποφευχθεί ο επερχόμενος αφελληνισμός τραπεζών, επιχειρήσεων και γενικώς αξιών. Κατά την τρέχουσα πάντως θεωρία συνωμοσίας τα παραπάνω δεν αρκούν.

Η διασφάλιση της ελληνικότητας απαιτεί και άλλες κινήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο περιγράφονται κινήσεις συνεργασίας του Πάνου Καμμένου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα - άλλο ένα πλήγμα δηλαδή στον Κυριάκο Μητσοτάκη - και ίδρυση νεανικού κόμματος, στα πρότυπα του νεανικού τηλεοπτικού STAR, από δημοφιλή τραγουδιστή, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι ένα κομμάτι της νεολαίας δεν θα ακολουθήσει τον Κυριάκο και έτσι η ελληνικότητα θα παραμείνει υπερασπίσιμη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα. Και γόνιμο πεδίο ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε ότι το δόγμα «κερδίζουμε χρόνο, δίνουμε χώρο» να μη συνδέεται με την ευόδωση τέτοιων σεναρίων, παρά μόνο με τις δυσκολίες διακυβέρνησης και την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα πυξίδα απελευθέρωσης από την κρίση. Τη μόνη που χρειάζεται πραγματικά.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των συνθηκών, οικονομικών, κοινωνικών, εσωτερικών και εξωτερικών, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο δίδοντας χώρο σε δυνάμει συμμάχους προκειμένου να οικοδομήσει συνεργασίες ικανές να διατηρήσουν στην εξουσία το παρόν σχήμα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη διατηρεί σήμερα εκλεκτικές συγγένειες με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, και ταυτόχρονα συνομιλεί με τους Καραμανλήδες, όπως επίσης και με τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων.

Οι πιο ευφάνταστοι συσχετίζουν τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, τις επιθέσεις εναντίον Στουρνάρα, τις κοινές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ - καραμανλικών κατά του Γεωργίου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και φαντάζονται συντονισμό των δύο πλευρών, με σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, ικανό να εμποδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει την εξουσία»

Ραβανός Αρης

3.Σύμπλευση καραμανλικών – ΣΥΡΙΖΑ (ΚΥΡ.ΒΗΜΑ)

Με αφορμή την εκ νέου παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες Καραμανλή για την κατάρρευση της χώρας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2016 05:45

Στοιχειώνει τη Νέα Δημοκρατία η παραπομπή και πάλι σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί αγαστής... πολιτικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και «καραμανλικών», τα οποία όμως απορρίπτουν με οργή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Οι «καραμανλικοί» τον επικρίνουν σφόδρα για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, υπερτονίζοντας την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου, την οποία αποδέχονται και πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες και οι ΑΝΕΛ, η οποία χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της τεχνικής διόγκωσης του ελλείμματος.

Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τηρεί προσεκτική στάση και αποφεύγει να εμπλακεί επί της ουσίας στην υπόθεση, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «πάγια θέση της ΝΔ είναι να μη σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει στη λειτουργία της». Ωστόσο ο «καραμανλικός» εκπρόσωπος του κόμματοςΓιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή. Και όταν είναι αρεστή και όταν είναι δυσάρεστη».

Την ίδια στιγμή όμως ορισμένοι κεντρικοί παράγοντες της Κεντροδεξιάς βλέπουν και πάλι να υπάρχει μια νοητή γραμμή που συνδέει το Μέγαρο Μαξίμου, τους «καραμανλικούς» και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρονται με έμφαση στην ανάδειξη και πάλι των διαχωριστικών γραμμών στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειρεί να αξιοποιήσει, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικοί παράγοντες του οποίου δεν βλέπουν αρνητικά την εκλογή από τον λαό του κ. Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η «Αυγή» για την υπόθεση Γεωργίου είχε την περασμένη Πέμπτη αφιερώσει το κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Ο εκτελεστής Γεωργίου και οι εντολοδότες του». Μάλιστα η εφημερίδα σημείωνε ότι αν η καταγγελία ευσταθεί, πρόκειται χωρίς υπερβολή για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα - άποψη και των «καραμανλικών» - εις βάρος των Ελλήνων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και υπενθύμιζε ότι ο κ. Γεωργίου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο «αλλά ήταν για 21 χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ και αμέσως μετά (Ιούνιος 2010) ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, προτεινόμενος από την τότε κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου».

Η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται αποστασιοποιημένη από την υπόθεση, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί αναμόχλευση του μακρινού παρελθόντος αλλά να γίνει η πολιτική αντιπαράθεση για τα μελλούμενα με εξαίρεση τη διερεύνηση της υπόθεσης «διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» του πρώτου εξαμήνου του 2015, για την οποία ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή.

Ωστόσο αυτή η γραμμή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την επιθυμία της καραμανλικής πτέρυγας, η οποία επιζητεί την πολιτική δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού, και θέτει με ένταση το ζήτημα να υπάρξει Εξεταστική για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και ο «καραμανλικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας - για τον οποίο λένε πως δεν παρεμβαίνει λόγω του θεσμικού του ρόλου - συμφωνεί με τους «καραμανλικούς» και το λέει ευθαρσώς στους συνομιλητές του. Ορισμένοι εξ αυτών ενθυμούνται ότι τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει να φτάσει ως το τέλος η υπόθεση για τη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, «διότι εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως μέσα από αυτή την υπόθεση φαίνεται πώς διογκώθηκε το έλλειμμα τεχνητά».

«Αν η διόγκωση αυτή είναι περίπου στο 3%, αυτό είναι το λιγότερο 10 δισ. μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η διόγκωση του ελλείμματος, τότε ο μηδενισμός του ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερες θυσίες από τον λαό»είχε πει τότε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει παραδοχή λαθών, σημείωσε με νόημα: «Τα λάθη του πρώτου Μνημονίου ταλανίζουν ακόμα τη χώρα».

Τις τελευταίες ημέρες πολλά στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης του Κ. Καραμανλή, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής ΝικήταςΚακλαμάνης («μετά το χαστούκι του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ. Γεωργίου, ήρθε η ώρα της μίας και μοναδικής Εξεταστικής Επιτροπής, αυτής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο»), ο Βαγγέλης Αντώναρος («περιμένω αντιδράσεις και σαφή τοποθέτηση από τη ΝΔ αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά που κάλυπτε τον εν λόγω κύριο μετά μανίας (!), αδιαφορώντας για την κυβέρνηση Καραμανλή στην οποία είχε τη μεγάλη και απρόσμενη τύχη να μετάσχει το τελευταίο διάστημα»).

Σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη νέα σύγκρουση στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς ευελπιστώντας ότι οι εντάσεις από τους καραμανλικούς θα είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν ρήγματα που δύσκολα θα κλείσουν.
«Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο» σχολίασε ο Νίκος Παππάς.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Αποστάσεις από την επιθετικότητα πολλών στη ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα τηρεί ο Κώστας Καραμανλής, πιστεύοντας ότι είναι λάθος η έντονη στοχοποίηση του Πρωθυπουργού και η εμμονή ότι έχει ποινικές ευθύνες για την έλευση του τρίτου Μνημονίου και την επιβολή των capital controls. Απαξιώνοντας τα όσα λέγονται για σχέσεις «καραμανλικών» και Μαξίμου, μιλώντας για αστεία σενάρια, στέκεται περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού, οι οποίες κατά τον ίδιο είναι πολλές. Επίσης αναδεικνύει τη στροφή που έκανε και συμφώνησε για το τρίτο πρόγραμμα, μη ρίχνοντας ουσιαστικά τη χώρα στα βράχια.

=================================================================================================

Πολυμίλης Σήφης

4. Ε, όχι και σωτήρας ο Καραμανλής! (ΚΥΡ. ΒΗΜΑ)

Είναι δυνατόν επτά χρόνια βουλιαγμένοι στην κρίση να μη συνειδητοποιούμε το πώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση; Είναι δυνατόν σήμερα ο σιωπηλός Βούδας που με την πολιτική του βύθισε τη χώρα να θεωρείται... εθνικό κεφάλαιο; Κι όμως στη χώρα της συνωμοσίας, της αρπαχτής και της φαυλότητας φτάσαμε να μην πιστεύουμε ακόμη και τα αυτονόητα.

«Ο εκτελεστής Γεωργίου και οι εντολοδότες του» πανηγύριζε η πάλαι ποτέ εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς, γιατί κάποιοι δικαστές μας, μαζί με τους ψεκασμένους, τους συριζαίους και τους θεράποντες του καραμανλισμού θεωρούν ότι φταίνε τα στατιστικά στοιχεία που μπήκαμε στο Μνημόνιο. «Εξαπάτησαν τη χώρα με ψεύτικα στοιχεία συμπράττοντας με τους ξένους» πιστεύει ακόμη η «Αυγή» ξεχνώντας τις κωλοτούμπες του αρχηγού της και τον όψιμο «ρεαλισμό» του, συμπλέοντας με Κακλαμάνηδες, Αντώναρους, Κουμουτσάκους και άλλους διαπρεπείς εγκεφάλους του καραμανλισμού.

Η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο, ο Γεωργίου διορίστηκε στην ΕΛΣΤΑΤ τρεις μήνες μετά το πρώτο Μνημόνιο, αλλά μας φταίνε τα... λάθος νούμερα για το ΑΕΠ και το χρέος. Πόσο νούμερο πρέπει να είναι κανείς για να ξεχνά ότι χρεοκοπήσαμε γιατί μόνο τη διετία 2008-2009 η εγκληματική πολιτική Καραμανλή διόγκωσε κατά 57 δισ. το δημόσιο χρέος, υπονομεύοντας πλήρως την αξιοπιστία της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Ο κ. Καραμανλής που επτά χρόνια τώρα δεν τόλμησε να πει μια λέξη, που παριστάνει τον σιωπηλό μάρτυρα, θεωρώντας ότι θα ξεχαστούν οι ευθύνες του, εμφανίζεται σήμερα από συριζαίους και οπαδούς του ως ο άνθρωπος που μπορεί να... σώσει τη χώρα. Στήνουν ένα εκτρωματικό θεσμικό κατασκεύασμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος για να τον προσφέρουν στον λαό ως τον ηγέτη που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση...

Πόση κοροϊδία, πόση διαστροφή της πραγματικότητας, πόσο ευτελισμό της πολιτικής μπορεί να αντέξει κανείς σε αυτή την ταλαίπωρη χρεοκοπημένη χώρα; Πόσα παιχνίδια ακόμη θα δεχόμαστε να παίζονται στην πλάτη μας για να διασώσουν τις καρέκλες και τα προνόμιά τους οι υπηρέτες των σκοτεινών παρασκηνίων και των υπόγειων διαδρόμων της εξουσίας;
===============================================================================================

"Η Ιστορία της χώρας γράφεται με γεγονότα και όχι όπως βολεύει κάποιους"
5. Σταϊκούρας: Αυτά έγιναν με το ελληνικό χρέος την περίοδο Καραμανλή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

Το άρθρο του δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει εκ νέου στη Δικαιοσύνη των πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου

«Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να φορτώσουν στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις (σ.σ. της ελληνικής οικονομίας) είναι εμφανώς σκόπιμη, παντελώς αυθαίρετη και γι' αυτό προσφέρεται μόνο για μονολόγους», αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε άρθρο του σχετικά με την πορεία αύξησης του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, και επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως κυβέρνηση, για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο.

Το άρθρο του κ. Σταϊκούρα, με τίτλο "Η Ιστορία της χώρας γράφεται με γεγονότα και όχι όπως βολεύει κάποιους", δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει εκ νέου στη Δικαιοσύνη των πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στη διόγκωση του ελλείμματος, που αποτέλεσε αφορμή να σημειωθούν δημόσιες αντιπαραθέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Την παραπάνω θέση του, ο κ. Σταϊκούρας, στηρίζει σε πέντε επισημάνσεις ως προς την οικονομική - πολιτική διάσταση του θέματος, που προαναφέρει, ενώ όπως σημειώνει στην εισαγωγή του άρθρου του, για τη δικαστική διάσταση, η οποία «έχει πάρει το δρόμο της», δεν θα κάνει κανένα σχόλιο.

«Πρώτον. Η ελληνική οικονομία απέκτησε νοσηρό υπόστρωμα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ενδεικτικά, το δημόσιο χρέος υπερέβη το 100% του ΑΕΠ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η χώρα πλήρωνε, π.χ. την περίοδο 2004-2009 για τόκους δανείων που είχαν συναφθεί σε προηγούμενες περιόδους 13 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεύτερον. Το αξιακό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας είχε αποσαρθρωθεί και οι αγκυλώσεις είχαν εγκατασταθεί για τα καλά και παντού.

Τρίτον. Η χώρα από τα μέσα του 2008 βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο βαθιά παγκόσμια κρίση, η οποία αποσταθεροποίησε, λιγότερο ή περισσότερο, όλες τις οικονομίες του κόσμου.

Τέταρτον. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2009 διαμορφώθηκαν από την εξέλιξη των λογαριασμών μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2010. Άρα τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν από τις πολιτικές, πράξεις ή παραλείψεις, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτον. Το Ελληνικό Δημόσιο, στις 5 Οκτωβρίου του 2009, δανειζόταν από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια (132 μβ.). Μετά, σε λίγους μήνες, ετέθη εκτός αγορών».

Ο βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει, επίσης, ότι στις αρχές του 2009, η τότε ηγεσία της ΝΔ κάλεσε σε συνεννόηση τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά «όλοι τους, με πρωταγωνιστή την ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν την ύπαρξη της παγκόσμιας κρίσης, τορπίλισαν τη συνεννόηση, πολέμησαν λυσσαλέα, εντός και εκτός Βουλής, τις δέσμες μέτρων που ελήφθησαν για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», ... «έσυραν τη χώρα σε εκλογές» ... και «η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010, με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της διόγκωσε το πρόβλημα της χώρας».

«Τότε, εν μέσω κρίσης, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε χειρισμούς (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.ά.)», με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 15,5% το 2009, από 6,7% το 2007, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη, την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος του ελλείμματος ανέβηκε στο 6,7% από 0,8%, αντίστοιχα, ενώ η αύξηση του χρέους ήταν μεγαλύτερη απ' ό,τι στην Ελλάδα, για να καταλήξει:

«Συνεπώς, ενώ η χώρα αντιμετώπιζε διαχρονικά από τη δεκαετία του '80 πρόβλημα ελλείμματος και χρέους μεγαλύτερο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, κατέληξε λόγω κακών χειρισμών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε κρίση δανεισμού. Ο επίλογος γράφτηκε με την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline