Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021  23:05:12

Υψηλού ρίσκου για Κυβέρνηση Τσίπρα και Πρόεδρο Παυλόπουλο, η πιεστική επίσκεψη Ερντογάν. Τα πολλά ανοικτά μέτωπα της επίσκεψης. Χουριέτ: Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν κάνει μια «απροσδόκητη» δήλωση στην Ελλάδα. Κύριο

Ηταν επίπονη, διαρκής απαίτηση του Τούρκου Προέδρου να επισκεφθεί την γειτονική του ευρωπαϊκή χώρα, καθώς μετά το «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου πέρυσι, έχει απομονωθεί ουσιαστικά από τις ΗΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ετσι, πίεσε και πέτυχε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα, την Κυβέρνηση Τσίπρα και τον Πρόεδρο Πρ.Παυλόπουλο για να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις ότι ανοίγεται προς τη Δύση, ότι επιδιώκει καλές γειτονικές σχέσεις κλπ. Συγκατάθεση υψηλού ρίσκου από την Ελλάδα, όπως φαίνεται να συνέβη τελικά και με την επίσκεψη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο..Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη Τούρκου προέδρου μετά 65 χρόνια.

Η τελευταία ήταν του Τζελάλ Μπαγιάρ, το 1952. Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί, και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζονται ,αλλά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, την Πέμπτη, υποδοχή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, επίσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Την Παρασκευή, συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ξενάγηση στην Ακρόπολη και επίσκεψη στη Θράκη για το περιεχόμενο της οποίας Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται, φυσικά, οι διμερείς σχέσεις, τις οποίες σκιάζουν η αυξημένη τον τελευταίο χρόνο παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ενόχληση προκαλεί και η τακτική της Αγκυρας να «κλειδώνει» συνεχώς μεγάλες περιοχές για ασκήσεις, αλλά και η επιμονή της να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνοντας κάθε όριο, όπως συνέβη στις αρχές του έτους με την «περιοδεία» του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου στα Ιμια. Οι παρενοχλήσεις δεν περιορίζονται στο Αιγαίο, αλλά λαμβάνουν χώρα και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα έχει αναδειχθεί στον πιο ένθερμο υποστηρικτή της συνέχισης της διασύνδεσης της Τουρκίας με την Ενωση. Για τον κ. Ερντογάν παραμένει μείζονος σημασίας ζήτημα η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών τους οποίους θεωρεί πραξικοπηματίες. Υποστηρίζει, δε, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αθέτησε υπόσχεση που του είχε δώσει λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία όσους αναζητούσαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, και παρά τη δημόσια ενόχληση, στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια λειτουργική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο Κυπριακό, η κάθε πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά. Παρά ταύτα, θα εξετασθούν τα δεδομένα και ενδεχόμενες κινήσεις που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο.
Εκατέρωθεν αιτήματα

Ο κ. Ερντογάν θα επαναλάβει το αίτημα για την οικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, θέμα ύψιστης σημασίας για τον ίδιο. Από την πλευρά της, η Αθήνα αναδεικνύει την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που ζητεί εδώ και δεκαετίες ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Θα εξετασθούν επίσης τα σχέδια για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, την ακτοπλοϊκή με τη Σμύρνη, αλλά και την κατασκευή γέφυρας στα τελωνεία των Κήπων και στα Υψαλα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψη στη Θράκη. Ο Νίκος Κοτζιάς του επισήμανε, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα, πως η επίσκεψη στη Θράκη θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη βλάπτει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε την εικόνα του ιδίου και της Τουρκίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να έχει συμφωνηθεί παρασκηνιακά ο κ. Ερντογάν να αποφύγει ακραίες δηλώσεις και να τηρήσει χαμηλούς τόνους στις επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σημειώνεται ότι η περιοδεία που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Θράκη ο αναπλ. πρωθυπουργός της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, περιελάμβανε επίσκεψη στην έδρα της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και ενόχλησε την Αθήνα.
Προσδοκία της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με εκατέρωθεν οικονομικά οφέλη. Τον Φεβρουάριο θα συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να ηγείται της τουρκικής αντιπροσωπείας. Η προηγούμενη συνάντηση είχε διεξαχθεί τον Μάρτιο του '16, στη Σμύρνη.

Χουριέτ: Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν κάνει μια «απροσδόκητη» δήλωση στην Ελλάδα

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η εφημερίδα «Χουριέτ» σε άρθρο της αναφέρει ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης.
Τονίζει μάλιστα πως η προετοιμασία του ταξιδιού διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες από τον περασμένο Μάιο. Επισήμως πάντως και οι δύο πλευρές μιλούν για ένα ιστορικό γεγονός, αφού η τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν πριν από 52 χρόνια.

Το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα ξεκινάει με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο site της τουρκικής προεδρίας το περασμένο Σάββατο: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2017 μετά από πρόσκληση του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου».

Και συνεχίζει:

«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην 25η επέτειο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της οποίας τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι ιδρυτικά κράτη-μέλη. Παρά την ακύρωση της τότε προγραμματισμένης συνάντησης των δύο προέδρων, Ερντογάν και Παυλόπουλου, οι δυο τους είχαν θερμή χειραψία και ο Παυλόπουλος τον προσκάλεσε στην Αθήνα.
Ωστόσο, για να δοθεί τελικά το "πράσινο φως" και να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα χρειάστηκαν περισσότεροι από επτά μήνες προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο συνοδευόμενος, από τους βασικούς του υπουργούς.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών -διάρκειας αρκετών μηνών- για την επίσκεψη Ερντογάν ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, πέραν τού ότι πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας επίσκεψη, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 52 χρόνια, από την εποχή τού Τζελάλ Μπαγιάρ. Γι' αυτό και οι δύο χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν και να αυξήσουν τους διαύλους επικοινωνίας τους, προκειμένου να μειωθούν οι διαφωνίες και οι όποιες εντάσεις ανάμεσά τους και να αναπτύξουν στενότερη οικονομική συνεργασία.

Επιστρέφοντας από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Ελληνα προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι υπήρχαν "μερικές λεπτομέρειες" να διευθετηθούν πριν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία από την Άγκυρα. Τότε είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν αναμενόταν "στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου". Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η επίσημη πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου δόθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο».

Η αρθρογράφος στη συνέχεια σχολιάζει πως οι λεπτομέρειες που καθυστέρησαν την επίσημη επιβεβαίωση για το ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα παραμένουν άγνωστες και ότι μόνο εικασίες μπορεί να κάνεις κανείς:

«Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση είναι σε τεντωμένο σχοινί, πάνω στο οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η οικονομική κρίση στη χώρα προκάλεσε δραστικές αλλαγές και στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης. Παραδοσιακά Μέσα άλλαξαν ιδιοκτήτη και πλέον τάσσονται κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως δημοσιεύματα που καταγγέλλουν κυβερνητική διαφθορά - ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για μια νέα κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, της οποίας το ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των "παλαιών κομμάτων" ήταν η ειλικρίνεια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα αντικυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης για μια αποτυχημένη σύμβαση πώλησης πυρομαχικών από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, στη χώρα υπάρχει και ένα νέο πολιτικό τοπίο: ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς με το όνομα "Κίνημα Αλλαγής", ο οποίος έχει ήδη ανέβει στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, να παραμένει στην πρώτη θέση».
Πώς μπορεί να επηρεάσει η παρουσία Ερντογάν την εγχώρια πολιτική σκηνή
«Έτσι λοιπόν η παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Τσίπρας θα ήταν μια "απροσδόκητη" δήλωση του Ερντογάν, είτε στην Αθήνα είτε στη Θράκη, όπου αναμένεται να επισκεφθεί τη μουσουλμανική κοινότητα. Οποιαδήποτε τέτοια δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά την επίσκεψη και, ως εκ τούτου, να βλάψει ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα.

Για παράδειγμα: Αν ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Θράκης ως "τουρκική κοινότητα", κάτι που η Αθήνα δεν αποδέχεται; Και αν σχολιάσει την απόφαση που επιτρέπει στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να μην ακολουθήσουν τον κώδικα της σαρία που ισχύει στη Θράκη να αναζητήσουν δικαιοσύνη στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια; Θα επαναλάβει το αίτημά του για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία; Θα μιλήσει για την κατάσταση στο Αιγαίο;».

Τι αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση

«"Χαιρετίζουμε αυτή την επίσκεψη, γιατί πρέπει πάντα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά πρέπει να παραγάγει αποτελέσματα, να μην είναι μια επίσκεψη βελτίωσης της εικόνας της Τουρκίας ή απλώς δημόσιες σχέσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα.

Πιθανές βολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Και συνεχίζει: «Το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες θα ήταν εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στην Ελλάδα για να εκφράσει μια σκληρότερη ρητορική εναντίον της Δύσης (με στόχο τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο θα έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κατηγορηθεί για ερασιτεχνικό χειρισμό μιας τέτοιας ιστορικής περίπτωσης.

Το καλύτερο σενάριο

Από την άλλη πλευρά, το καλύτερο σενάριο θα ήταν εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να ξεκινήσει μια νέα, πιο φιλική προς την Ευρώπη προσέγγιση, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται λόγω της δίκης του Τούρκου επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος καταθέτει κατά του Ερντογάν, αλλά και του ακανθώδους προβλήματος με τους Κούρδους».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline