Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  22:51:02

Νέο πλήγμα για τον ληξιπρόθεσμο 90χρονο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Δημήτριο. New York Times: Πού πήγαν οι δωρεές για τον ναό Αγίου Νικολάου δίπλα στους Δίδυμους Πύργους. Κύριο

Σταμάτησαν οι εργασίες οικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου στο μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση.

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. Οι ομογενείς τον κατηγορούν για κακοδιοίκηση, υποψίες σκανδάλων και απομάκρυνση του ποιμνίου. Το Πατριαρχείο θα έβλεπε με ανακούφιση την παραίτησή του. Μια αρνητική δημοσιότητα στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ εξαπλώνεται συνεχώς. αποέκανε το «Έθνος της Κυριακής», αναδεικνύοντας με συνεχή δημοσιεύματά του την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει σήμερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, φαίνεται ότι πλέον απασχολεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών ΜΜΕ, με αιχμή του δόρατος την ανέγερση του Ναού του Αγ. Νικολάου. Το θέμα καλύφθηκε από το Associated Press, NY Times, το Fox News, τη New York Daily News και πολλά άλλα.

Για το Ναό του Αγ. Νικολάου το «Έθνος της Κυριακής» είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά όλες τις λεπτομέρειες των οικονομικών δεδομένων του προϋπολογισμού του Ναού. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της υπό πτώχευσης ισχυρότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου οδήγησαν σε παύση εργασιών και αναβολή του έργου επ' αόριστον.

Μόνο για αρχιτεκτονικές αμοιβές η Αρχιεπισκοπή Αμερικής καλείται να πληρώσει κοντά στα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλατράβα και οι συνεργάτες του έχουν λάβει 2.881.738 εκ. $ και υπολείπεται το ποσό των 526.403 δολαρίων, με υπέρβαση δαπάνης κατά 325.000 δολάρια.
Ταυτόχρονα έτερος αρχιτέκτονας, με την επωνυμία Κουτσομύτης (Koutsomitis Architects, PC) εισέπραξε το ποσό του 1.883.610 εκ. $, αλλά εκκρεμεί άλλο ένα, όχι και τόσο ευκαταφρόνητο, των 592.340 δολαρίων, με υπέρβαση αρχικού κόστους κατά 430.769 δολάρια. Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Συνολικά θα δαπανηθούν 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπήρχαν εθελοντές ομογενείς αρχιτέκτονες που ήθελαν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, αλλά η Αρχιεπισκοπής Αμερικής είχε κάνει τις επιλογές της...
Αρχικά το οργανόγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2017, αλλά τα σχέδια άλλαξαν και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε ο Φεβρουάριος του 2019, χωρίς όμως να υπολογίζουν την αντίδραση της... «απλήρωτης» κατασκευάστριας εταιρείας.

Τα αποκαλυπτικά ερωτήματα-καταγγελίες των N.Y. T.

Σκληρά ερωτήματα θέτουν οι New York Times σχετικά με την αύξηση των δαπανών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών που θα χρησιμοποιούνταν για την ανακατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Η εφημερίδα θέτει αυτά τα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της κατασκευαστικής εταιρείας πως σταματά προσωρινά τις εργασίες στον ναό, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου και θα αντικαθιστούσε μια μικρή εκκλησία που διαλύθηκε όταν κατέρρευσε ο νότιος πύργος του εμπορικού κέντρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας θα χρηματοδοτείτο κυρίως από δωρεές, όπως από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο, την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης και την ιταλική πόλη του Μπάρι, όπου είναι πολιούχος ο Άγιος Νικόλαος, σύμφωνα με τους New York Times, σε δημοσίευμα της 26ης Δεκεμβρίου 2017.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 το εκτιμώμενο κόστος ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι αποκάλυψαν την αναστολή των εργασιών ανακατασκευής του ναού, το κόστος έχει φτάσει τα 78 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα.

Δύο εταιρείες, η PricewaterhouseCoopers και η BakerHostetler, προσελήφθησαν για να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα για την κατασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στις 9 Δεκεμβρίου.
Η διακοπή των εργασιών έγινε από την υπεύθυνη κατασκευαστική εταιρεία για το έργο, τη Skanska USA, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.
«Η Αρχιεπισκοπή πιστεύει με βεβαιότητα πως η κατασκευή θα ξεκινήσει ξανά στο εγγύς μέλλον και έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τη Skanska (...) ότι προσδοκά στην ακύρωση της προσωρινής αυτής αναστολής για να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αρχιεπισκοπή για την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεύει πάνω από 500 ενορίες σε ολόκληρη τη χώρα με περισσότερα από 1,5 εκατ. μέλη και 800 ιερείς. Σύμφωνα με το Associated Press, το περασμένο φθινόπωρο υπέφερε από ένα «σοβαρό και σύνθετο» οικονομικό έλλειμμα.
«Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, τα οικονομικά της βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση», δήλωσε ο Θεόδωρος Καλμούκος, συντάκτης για θέματα θρησκείας στη National Herald. «Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο όραμα».
Όπως τονίζει το Associated Press, η Skanska, μέλος της Skanska ΑΒ με έδρα τη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι είχε παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής και συζήτησε εναλλακτικές λύσεις με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, αλλά τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει την κατασκευή.

«Λυπούμαστε που η διακοπή των εργασιών ήταν η μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Skanska USA, Τομ Γουέμπ, την Τρίτη. «Είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν τα χρήματα για να ολοκληρώσουν αυτό το έργο κάποια στιγμή στο μέλλον».
Τα σχέδια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, που θα αποτελούσε ένα μέρος για να προσεύχονται οι πιστοί, ήταν εμπνευσμένα από δύο βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος. Το κτίριο επρόκειτο να καλυφθεί με μάρμαρα από λατομεία της Αθήνας.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν πολύ πιο σεμνός. Το κτίριο στέγαζε μία ταβέρνα όταν οι Έλληνες μετανάστες το αγόρασαν το 1919 για να το χρησιμοποιήσουν ως εκκλησία. Ήταν το μοναδικό κτίριο που δεν ανήκε στο συγκρότημα του εμπορικού κέντρου που κατεδαφίστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα