Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:14:33

Ο «σατανικός Άγγελος» στο Παλαιό Φάληρο φανατίζει και... δαιμονίζει ορισμένους κατοίκους. Το μπουγέλωμα, η αναταραχή και οι απόψεις του δημιουργού Γεωργίου και του δήμαρχου Διον. Χατζηδάκη. Κύριο

Οι εντάσεις στο Π. Φάληρο με τον «Κόκκινο Άγγελο» του Κωστή Γεωργίου -«Θυμίζει εωσφόρο», λένε οι πολέμιοι κάτοικοι.

Θύμα φανατισμού ή ευαίσθητων στα θέματα τέχνης και ειδικότερα μνημείων και αγαλμάτων με προορισμό τους δημόσιους χώρους. Φυσικά κάθε πρωτοποριακή, σύγχρονη τεχνοτροπία προκαλεί συναισθήματα, εντάσεις και ενίοτε αντιπαραθέσεις.

Κάπως έτσι το τελευταίο έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Κωστή Γεωργίου, που στήθηκε σε εξωτερικό χώρο στο Φάληρο, «άναψε» τα αίματα.
Πρόκειται για το έργο «PHYLAX» και είναι ένας γιγάντιος άγγελος που στέκεται στην παραλιακή, στο Φάληρο, σε ύψος οκτώ μέτρων.

Το έργο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς μερίδα των κατοίκων θεωρεί ότι προσβάλλει τα χριστιανικά ήθη, μιας και η μορφή του «φύλακα έγγελου» της πόλης ομοιάζει με Εωσφόρο, όπως και το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί.
Θύμα" βανδαλισμού έπεσε το γλυπτό "Phylax" του καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου, μετά από δωρεά εφοπλιστή.

Το γλυπτό προκάλεσε αντιδράσεις από την ημέρα που στήθηκε στο αθηναϊκό προάστιο, με όσους διαφωνούν με την τοποθέτησή του, να κάνουν λόγο για προσβολή χριστιανικών ηθών, στοιχεία σατανισμού και μαύρης μαγείας.
Μερίδα των κατοίκων, μάλιστα, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, για την απομάκρυνση του από το Π. Φάληρο.

Το ζήτημα του γλυπτού έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποκορύφωμα τον προχθεσινό βανδαλισμό του, όταν κάποιοι πέταξαν λευκή μπογιά.
Το προηγούμενο διάστημα, άγνωστοι, έκοψαν καλώδια ηλεκτροδότησης του τραμ, σε σημείο πολύ κοντά στο άγαλμα, με τους αρμόδιους να πιστεύουν ότι αρχική πρόθεση της δολιοφθοράς ήταν να κοπούν τα καλώδια φωτισμού του αγάλματος.

Η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι "Η ονομασία του γλυπτού "PHYLAX" ουδεμία σχέση έχει και ασφαλώς δεν αποδίδει την ιδιότητα του "Φύλακα Αγγέλου" κατά την χριστιανική παράδοση" και πως "κάθε συνειρμός με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης και ειδικότερα με τους Αγγέλους, δεν δικαιολογείται, είναι πλέον αυθαίρετος και αδικεί και τον Δημιουργό και τον Δωρητή αλλά και την Δημοτική Αρχή της Πόλης".

Ο δημιουργός του αγάλματος, Κ. Γεωργίου, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας πως η όλη ιστορία ξεκίνησε από την εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα", η οποία, μάλιστα, φιλοξένησε και σχετικές δηλώσεις τόσο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, όσο και του "Πατέρα Κλεομένη", ο οποίος έχει εμπλακεί και σε περιπτώσεις βανδαλισμού.

Όπως επεσήμανε ο γλύπτης: «Δεν είναι δυνατόν να προσδίδει κάποιος σε ένα γλυπτό απερίσκεπτες πρακτικές. Ουδέποτε στο εξωτερικό υπήρξε αντίδραση. Δηλαδή τι πρέπει να βάλουμε έναν Ποσειδώνα επειδή είναι δίπλα στη θάλασσα; Η λογική του έργου τέχνης είναι να δώσει νέους κώδικες, να βάλει τους ανθρώπους να σκέφτονται. Δεν έχει σχέση με θρησκείες και συμβολισμούς.

Δηλαδή ο σατανάς αν υπάρχει έχει κόκκινο χρώμα; Υπάρχουν άγγελοι με κόκκινα φτερά και κόκκινη κόμη. Υποτίθεται ότι είναι Χριστιανοί αυτοί που κάνουν τις αντιδράσεις, αλλά η ψυχή τους είναι αντιχριστιανική».

«Κάθε συνειρμός με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης και ειδικότερα με τους Αγγέλους, δεν δικαιολογείται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης.

Καταξιωμένος διεθνώς

Ωστόσο, το κόκκινο είναι το χρώμα κατατεθέν του έργου του, αφού σχεδόν όλα του τα γλυπτά είναι κόκκινα.
«Είναι πρωτοφανές, η τέχνη δεν αναπαριστά, αλλά βάζει τους ανθρώπους να σκεφτούν» αναφέρει ο Κωστής Γεωργίου, ο οποίος επισημαίνει πως ποτέ δεν έχει δεχτεί αντίδραση για έργο του στο εξωτερικό, αντίθετα αυτό συνέβη στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία ουδέποτε υπήρξε «εικαστική παιδεία και εκπαίδευση».
Ο Κωστής Γεωργίου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Εργο του στη Σαγκάη

Έργα του μεγάλων διαστάσεων έχουν εγκατασταθεί στη Σαγκάη, στις Βρυξέλλες καθώς και σε δημόσιους χώρους και δημόσια πάρκα και κήπους στην Κίνα.

«Έργα του Κωστή Γεωργίου βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby's του Λονδίνου. Tο 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα

Σχετικά με σχόλια και παρατηρήσεις που ακολούθησαν την τοποθέτηση του γλυπτού "PHYLAX" στο Παλαιό Φάληρο, ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

«Η ονομασία του γλυπτού ¨ PHYLAX ¨ ουδεμία σχέση έχει και ασφαλώς δεν αποδίδει την ιδιότητα του ¨Φύλακα Αγγέλου¨ κατά την χριστιανική παράδοση.
Η επαφή του θεατή με το έργο τέχνης καθορίζεται ανάλογα με τους κώδικες που διαθέτει έκαστος περί ζωής, την ευαισθησία του, τις γνώσεις του περί τέχνης καθώς και από πάρα πολλούς άλλους υποκειμενικούς παράγοντες. Το κάθε έργο από μόνο του είναι αυτόνομο, έχει το δικό του λόγο και μπορεί να ερμηνευτεί όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται.

Αυτή είναι άλλωστε και η αποστολή ενός έργου τέχνης, να διαθέτει πολλές πύλες προσέγγισης και όχι μία και μοναδική. Ο καλλιτέχνης επιβάλλεται να είναι αποστασιοποιημένος από πολιτικά, οικονομικά ή θρησκευτικά σχήματα.

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ανατρέξει στην Ελληνική Μυθολογία, όπου σε αυτήν απαντώνται πολλών ειδών "φύλακες". Οι φύλακες αυτοί είχαν την ιδιότητα να προφυλάσσουν από το άγνωστο και από λοιπές τρομακτικές και υποχθόνιες δυνάμεις. Ένας πολύ γνωστός φύλακας της αρχαιότητας ήταν ο ΤΑΛΩΣ, μυθικός φύλακας της Κρήτης, ο οποίος αναφέρεται στον Πλάτωνα, ενώ ανάλογο παράδειγμα αποτελούν οι σφίγγες οι οποίες ως σιωπηλοί φύλακες τοποθετούνταν προκειμένου να προστατεύσουν από το κακό, φυλάσσοντας κάποιον τόπο ή κάποιο μνημείο. Ας σημειωθεί δε ότι στην ελληνική αγιογραφία συχνότατα απεικονίζονται φύλακες άγγελοι με κατακόκκινα φτερά και κώμη.

Η τοποθέτηση στον συγκεκριμένο σημείο έγινε με αυτή την έννοια. Αφενός για να φυλάσσεται (συμβολικά) η Πόλη, αφετέρου γιατί στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο λιμένας του Φαλήρου απ΄ όπου σύμφωνα με την παράδοση και σημαντικούς αρχαίους αθηναϊκούς μύθους ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον βαρύ αιματηρό φόρο. Επισημαίνεται δε, ότι στο αρχικό Δελτίο Τύπου σχετικά με το άγαλμα, αναφέρθηκε ο χαρακτηρισμός "Άγγελος-Φύλακας" (αντί του ορθού ¨PHYLAX¨) , κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν συνειρμοί και παρανοήσεις και γι΄ αυτό και διορθώθηκε το σχετικό Δελτίο Τύπου στην συνέχεια.

Το έργο τέχνης, κατά τον δημιουργό, οφείλει να αναδιαπραγματεύεται συνεχώς τα δεδομένα και μέσω της εκφραστικής ελευθερίας να προτείνει νέους κώδικες, έξω από στενούς συμβολισμούς και εσωστρεφείς προσεγγίσεις. Εν ολίγοις, ο δημιουργός μέσω του έργου του λειτουργεί όπως ένα βότσαλο στη λίμνη.

Οι ήρωες του καλλιτέχνη -στη γλυπτική αλλά και στην ζωγραφική του- ζουν αυθύπαρκτα, δημιουργώντας ταλαντώσεις και αντιδράσεις στον θεατή που καλείται να συνεργαστεί με ανοιχτές τις αισθήσεις του για να πάρει μέρος στο ταξίδι, που δεν αποτελεί ατομική αλλά ομαδική κοινωνική πράξη. Σε συνέντευξή του ο καλλιτέχνης αναφέρει ότι το έργο τέχνης λειτουργεί αποσυμπιεστικά, σαν αλεξικέραυνο που απορροφά τις δυνάμεις της σκληρής καθημερινότητας και μέσω της παρουσίας του δημιουργεί δράσεις και αντιδράσεις στον θεατή, ο οποίος τοποθετείται αναλόγως με τους προσωπικούς του κώδικες και ευαισθησίες. Αυτό είναι το παιχνίδι της ζωής και της τέχνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα