Τετάρτη 22 Μαϊου 2019  22:02:10

Κρυφή συμφωνία των δύο ΥΠΕΞ Ελλάδος- Σκοπίων, με έγκριση των δύο Πρωθυπουργών: Να αποκλείσουμε τα Δημοψηφίσματα και στις δύο χώρες. Να κλείσουμε από τώρα το θέμα. Κύριο

Επιφανή στελέχη και από τις δύο Κυβερνήσεις εκτιμούν ότι τα δημοψηφίσματα για το συμβιβαστικό όνομα στην Ελλάδα και τα Σκόπια θα καταλήξουν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Διαψεύδουν δημοψήφισμα Ι EFIMERIDA (Πέμπτη 11 Ιανουαρίου)

Κυβερνητικές πηγές πάντως διέψευδαν ότι υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων. Παρέπεμπαν δε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου προ ημερών στο Euronews σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι κάτι τέτοιο στις σκέψεις μας και στις προθέσεις μας».
Το μόνο που συζητά η κυβέρνηση – μετά την στάση Καμμένου, είναι η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.Τίποτα περισσότερο.

4) ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΤΖΙΑ-ΟΣΜΑΝΙ: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ» (από το Εμπιστευικό Δελτίο ΤΗΕ BLACK CODE της Τετάρτης 10 Ιανουραίου) σε επιχειρηματίες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες κλπ).

Το όνομα Μακεδονία ως μισό-μισό έχει οριστικά συμφωνηθεί στις έως τώρα παρασκηνιακές συμφωνίες με τα Σκόπια από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον λεγόμενο ξένο παράγοντα. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κρυφή συμφωνία.

Καταρχήν είναι αποκαλυπτική η χθεσινή ομολογία – παραδοχή του Έλληνα ΥΠΕΞ
«Πρακτικά αδύνατο» χαρακτήρισε το να μην δεχτεί η Ελλάδα τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, σημειώνοντας ότι το Σκοπιανό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και οι συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί ανάλογα για την επίλυση του, ενώ την ίδια στιγμή υποβάθμισε τις ενστάσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μία σύνθετη ονομασία, η οποία θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως δεν είναι το όνομα «Νέα Μακεδονία»

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου, είπε ότι ο κυβερνητικός εταίρος αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, για να περάσει τυχόν συμφωνία για το ονοματολογικό. «Πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή, να είστε σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας», είπε ο κ. Κοτζιάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι «καλή».

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό στην Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς το απορρίπτει (και στις ιδιωτικές συζητήσεις του) ο οποίος τόνισε στον ΑΝΤ πως υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή που είναι διατεθειμένη να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και ικανή να υλοποιήσει τις επιλογές της. Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτό υπάρχει μεν στις δηλώσεις των σλαβικών κομμάτων αλλά δεν θεωρείται καλή λύση από τα αλβανικά κόμματα, που αποτελούν την Κυβερνιτική πλειοψηφία στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, μία πιθανή απόρριψη μίας συμφωνίας σε δημοψήφισμα από τους σκοπιανούς, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη γειτονική χώρα, καθώς η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο NATO ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς την ύπαρξη λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Θέμα το οποίο συζήτησε παρασκηνιακά προχθές στην Αθήνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και επίσης και συμφώνησαν ότι τα δημοψηφίσματα και στις δύο χώρες είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε αρνητικά αποτελέσματα και να πολώσουν την πολιτική ζωή και στην Ελλάδα και στην FYROM. Συμφώνησαν επίσης ότι αποτελούν βλαπτικό παράγοντα τα διάφορα συλλαλητήρια για το μονοπώλιο της Μακεδονίας και επιπλέον ότι όλοι οι χειρισμοί και οι αποφάσεις να παραμείνουν στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών, των Κυβερνήσεων και των πλειοψηφιών στα δύο Κοινοβούλια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα