Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:41:36

Τον προφυλάκισαν άδικα στον Κορυδαλλό ως λαμόγιο για μίζες εξοπλισμών... Να αθωωθούν ο Θωμάς Λιακουνάκος και οι άλλοι 16 για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο» πρότεινε ο εισαγγελέας. Κύριο

Στην αργόσυρτη δίκη για την Siemens: Πώς εξαφάνισε τα 7 εκατ. ευρώ ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας. Η συναλλαγή και η εξαπάτηση του Κράτους. Η περίπτωση Θ. Τσουκάτου και τα δήθεν ραντεβού Σημίτη.

-Η προμήθεια του συστήματος έγινε από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ - Πρόκειται για 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και δεκαοκτώ παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS, Τεράστια η δημαγωγία-καταγορά για σκάνδαλο με μίζες, συναλλαγή και διαφθορά στο ΥΠΕΘΑ κατά του γνωστού επιχειρηματία και άλλοτε εκδότη.

Την απαλλαγή όλων κατηγορουμένων, ανάμεσά τους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, για κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σχετικά με την προμήθεια του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στο στρατό ξηράς, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός σε μαραθώνια αγόρευσή του στο δικαστήριο, ζήτησε να απαλλαγούν οι 17 συνολικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση από την κατηγορία της απιστίας, τονίζοντας πως από τη σύμβαση για την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του δημοσίου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο.

Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και 16 ακόμη πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1142/2016) για κακουργηματικού τύπου κατηγορίες που αφορούν στην προμήθεια του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον Στρατό Ξηράς. Η προμήθεια του συστήματος έγινε από την εταιρεία SONAK του Θ. Λιακουνάκου και είχε δοθεί προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 11 συστήματα ακρόασης με την επωνυμία ESTIA και δεκαοκτώ παρεμβολείς με την επωνυμία ERIS.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ο Θ. Λιακουνάκος μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμφθηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια σε απιστία είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Όλοι τους φέρονται να εμπλέκονται στη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η προμήθεια του οποίου υπολογίζεται ότι ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο υπήρξε σημαντική.

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτει ότι στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.

Να σημειωθεί ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2015 κατηγορούμενος ότι έδινε μίζες για να εξασφαλίζει εξοπλιστικά προγράμματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του, όταν διαπίστωσαν ότι από εταιρεία ιδιοκτησίας του διακινήθηκαν περίπου δύο εκατ. ευρώ προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του προφυλακισμένου για μίζες Άκη Τσοχατζόπουλου.

Για την υπόθεση αυτή, ο επιχειρηματίας έχει αποφυλακιστεί τον Απρίλιο του 2016..μετά κράτηση περίπου έξη μηνών και με βραχιολάκι εποπτείας-ασφαλείας στο σπίτι του έκτοτε.

- Στην αργόσυρτη δίκη για την Siemens: Πώς εξαφάνισε τα 7 εκατ. ευρώ ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας. Η συναλλαγή και η εξαπάτηση του Κράτους.Η περίπτωση Θ. Τσουκάτου και τα δήθεν ραντεβού Σημίτη.

Οι αστραπιαίες κινήσεις «εξαφάνισης» των χρημάτων ύψους 7.000.000 ευρώ που διατηρούσε ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας σε υποκατάστημα της HSBC στην Ελλάδα, μόλις ο εισαγγελέας ενημέρωσε ότι προτίθεται να δεσμεύσει τον επίμαχο λογαριασμό, απασχόλησαν την συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η τραπεζική υπάλληλος που διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του πρώην στελέχους της Siemens, η οποία διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί του.

Η μάρτυρας τον χαρακτήρισε μάλιστα ένα κερδοφόρο εξαιρετικά πελάτη, ο οποίος συνέστησε και off-shore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μάρτυρας ο Χ. Καραβέλας θύμωσε όταν ζήτησε να του δοθεί ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά και η τράπεζα το αρνήθηκε. Τότε ζήτησε το κλείσιμο τους, μόνο που αυτό έγινε δυο ημέρες μετά το έγγραφο του εισαγγελέα για δέσμευση τους.

• Εισαγγελέας : Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών..
• Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι ..
• Εισαγγελέας : Να σας πως εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49 χιλιάδες ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι "σας δημιούργησε μία σκέψη" ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ..
• Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα...

Η μάρτυρας τελικώς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε "να διώξει τον πελάτη" . Η θέση αυτή της κ. Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου ο οποίος παρατήρησε πως «όπως φαίνεται εδώ, δεν "έδιωξε" τον πελάτη αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα άλλου».

Η υπεράσπιση Τσουκάτου αμφισβητεί την Τσακάλου

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου , Αικατερίνης Τσακάλου τα ημερολόγια της οποίας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens Θόδωρου Τσουκάτου.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Θ. Τσουκάτου ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο συνολικά 9 φορες τα τρία χρόνια και όχι δεκάδες όπως αναφέρουν τα ημερολόγια Τσακάλου.

Με τις ερωτήσεις του προς την κ. Τσακάλου ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου, Διον. Γκούσκος επιχείρησε να αναδείξει ότι οι δεκάδες αναφορές του ονόματος του κ. Τσουκάτου στα επίμαχα ημερολόγια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπήρχαν και ανάλογες συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Σε πολλές περιπτώσεις η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί εάν οι εγγραφές της στα ημερολόγια ήταν απλά προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού . Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Τσουκάτου επικαλούμενος τα ημερολόγια του εντολέα του υποστήριξε πως οι συναντήσεις των δυο ανδρών, μέσα σε τρία χρόνια, ήταν συνολικά 9.

Αναφερόμενη στο 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens - και σύμφωνα με τον ίδιο πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ - η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί πως του έδωσε τα χρήματα.
«Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 (σ.σ. ένα την ανάλογη κίνηση με το χέρι της) σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Τέλος , ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τσουκάτου επανέφερε το αίτημα του για κατ αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις που έχει αναφέρει η μάρτυρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα