Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019  19:47:40

O A.Τσίπρας έβγαλε ήδη απόφαση για το σκάνδαλο Novartis: «Εγινε διασπάθιση δημοσίου χρήματος... Υπάρχουν πολιτικοί ένοχοι... Επικράτησε παντού η διαφθορά» Κύριο

Υπερασπίσθηκε τους άγνωστους ανώνυμους μάρτυρες επειδή κατηγορούνται ως μασκοφόροι και σκευωροί από τα δέκα θύματα τους πολιτικούς. Το σκάνδαλο αυτό κόστισε όσο ένα Μνημόνιο. Θα διεκδικήσουμε τα δις ευρώ που κόστισε στο δημόσιο η Novartis.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, αλλά αντίθετα βαρύτατες και συγκεκριμένες βαρύτατες ενοχές πολιτικών προσώπων. ¨Πιο κατηγορηματικός, πιο απόλυτος και επικριτικός από την πρόταση των 154 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Oμως, όπως επισημαίνεται A.Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ήδη απόφαση για το σκάνδαλο Novartis, με ισχυρισμούς: « Έγινε διασπάθιση δημοσίου χρήματος... Υπάρχουν πολιτικοί ένοχοι... Επικράτησε παντού η διαφθορά»

.
Οπως εισηγείται η πρόταση, οι 10 πολιτικοί θα ελεγχθούν στην Προανακριτική για:
1. Δωροληψία κρατικών αξιωματούχων
2. παθητική δωροδοκία
3. νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια (αδίκημα, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εισαγγελικό πόρισμα).

H πρόταση κατατέθηκε χθες το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί πιθανότατα στην ολομέλεια, την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου.

Στο σκεπτικό της Προανακριτικής υπάρχει και η κατηγορία «Εγκλήματα απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων» των 10 πολιτικών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί. «Εχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρα. 3 Σ».

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια δεν αφορούν άμεσα την οικονομία αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας, τις ευθύνες του παλιου πολιτικού συστήματος της χώρας. Γιατί, σημείωσε, η χώρα δεν κατέληξε εκεί που κατέληξε μόνο λόγω των παθογενειών, των λαθών και της ταξικής μονομέρειας εκείνων εκτός χώρας που σχεδίασαν' το Πρόγραμμα-Μνημόνιο. αλλά και εξαιτίας μίας εκτεταμένης ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής και εκφυλισμού ενός πολιτικού συστήματος που δεν ορωδούσε προ ουδενός.

ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ, ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Σχολίασε ότι πάλι παίζει η γνωστή πολιτική κασέτα περί πολιτικών διώξεων αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες που έχουν πάρει τη μορφή δικογραφίας. Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να ρίξει φως σε όσα έριξαν τη χώρα στα βράχια. "Η ευθύνη είναι μεγάλη για την αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες, αλλά για κάθε πολιτική δύναμη, για τον Ελληνα που αισθάνεται πατριωτισμό", υπογράμμισε.

"Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη για τη δημοκρατία για τη χώρα αν δεν ξεμπλέξουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς", τόνισε και ξεκαθάρισε: "Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κηνύγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποια ρεβάνς. Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με fake news. Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια".

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει σεβαστή η αρχή πως η δικαιοσύνη έχει το λόγο, αλλά δεν πρόκειται τόνισε και να κουκουλώσουμε τίποτα. "Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε να κουκουλώσουμε. Δε θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας, γιατί έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει", υπογράμμισε. 'Οσο και εάν κάποιοι επιμένουν να μιλουν για σκευωρίες, να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη, να μιλούν απαξιωτικά για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δε θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευση μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρόσθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα έχει δίπλα της την κοινωνία. "Για αυτό μας εμπιστεύτηκε, επειδή ειμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δικαιωσουμε τις θυσίες της που έγιναν ακόμη πιο μεγάλες με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποιά στα χρόνια του μνημονίου παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως απέναντι στο λαό, τις θυσίες του, την πατρίδα, ύβρις σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του", σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΣΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΤΑ 23 ΔΙΣ

Αναρωτήθηκε πόση ζημιά προξένησε η διαφθορά στην κοινωνία και την οικονομία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο οικονομικό κόστος το οποίο όπως είπε είναι πραγματικά ανυπολόγιστο, από τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τη φαρμακευτική δαπάνη και από τα δημόσια έργα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου. "Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε ο εναγκαλισμός της πολιτικής ελιτ με τους ολιγάρχες" είπε και σημείωσε ότι μόνο απο΄την υπόθεση Novartis το κόστος είναι αρκετά δις. Μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων πριν το 2010 το κόστος φτάνει στα 23 δισ, ένα μνημόνιο σχεδόν, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήταν μία βασική αιτία που οδήγησε το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια και ότι εάν είχαν μείνει στα ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια. Αλλά το πιο ανήθικο είναι αυτό που συνέβη μετά τα μνημόνια, ότι το πάρτυ αυτό συνεχίστηκε, πρόσθεσε. "Εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος έκοβαν συντάξεις και μισθούς, αλλα φρόντιζαν να εξυπηιρετούν τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ξεμπερδεύουμε όμως με τη χυδαιότητα του μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί δεν είμαστε όλοι ίδιοι", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολλάρα που έκαναν τον πόνο του λαού αντικειμενο μίζας και πλουτισμού και τώρα καταγγέλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους.
Σημείωσε ότι υπάρχει και το μέγα ζήτημα της ζημίας που υπέστη το δημόσιο και διαβεβαιώσε ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδικηση των χρημάτων που κόστισε στο δημόσιο η Novartis. "Δε θα πράξουμε αυτό που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτούμενη απο τη διεκδίκηση των χρημάτων απο τη Siemens. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάρυομε πίσω και το τελευταίο ευρώ", τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε την πρόταση συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξετασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων ώστε να διευκρινιστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες.

Ως προς το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, σχολίασε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που μάλλον όμως δε βοηθά καθόλου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Οποος μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών και όχι για διερεύνηση, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης, σχολίασε.
"Το κλειδί είναι μία φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λέει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μόνο αυτά παραγράφονται, τα υπόλοιπα που δεν εντάσσονται στην άσκηση καθηκόντων έχουν την παραγραφή που ορίζει ο ποινικός κώδικας. Μόνος αρμόδιος να το κρίνει για λογαριασμό της βουλής δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαρκτικής εξέτασης", επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΩΣΗ

Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, είπε ότι προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και "τη μεταλλαγμένη ΝΔ". Το προβλημα είναι ότι έχουν αποδοθεί σε επιχείρηση απειλών εκφοβισμου και εκβιασμού των μαρτύρων και της Δικαιιοσύνης. κινούνται σε γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, είπε ο κ.Τσίπρας. Έκανε λόγο για πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας. "Και αναρωτιέμαι ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφυλιοπολεμικής λογικής με το συντηρητικό κόμμα της λαϊκής δεξιάς, με τις μεγάλες διαφορές που είχαμε ιστορικά;" πρόσθεσε. Αναρωτήθηκε επίσης με ποια στοιχεία μιλά κανείς για σκευωρίες και πως η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μετατράπηκε σε σύμμαχο της κυβέρνησης. "Η αγία μετατράπηκε σε πόρνη" σχολίασε. Εθεσε το ερώτημα ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ.Μητσοτάκη να επιτίιθεται στη δικαιοσύνη.

"Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί. Εχουμε συνηθίσει την έντονη αντιπαράθεση αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονοματα . Να πει ποιος έστησε τη σκευωρία. Ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί πράττουν κατ εντολή της κυβέρνησης. Ποιος έχει την υπερεθνική δύναμη να στήσει σκευωρία με τις αμερικανικές αρχές. Εάν δεν έχει απαντήσεις, να μην επαναλάβει τις κατηγορίες περί σκευωρίας" , είπε και εκτίμησε ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μίας ακροδεξιάς ομάδας.

Τουλάχιστον 30 βουλευτές πρέπει να καταθέσουν σχετική πρόταση και ο κανονισμός της Βουλής δίνει περιθώριο επτά ημερών ώστε τουλάχιστον 30 άλλοι βουλευτές να ζητήσουν τη γνωμοδότηση δικαστικού συμβουλίου, που αποφαίνεται επί της βασιμότητας των κατηγοριών που υπάρχουν στο διαβιβαστικό έγγραφο.

Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο πως θα υπερψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα