Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  20:09:04

Έως 2.508 ευρώ τελικά οι παράνομες κρατήσεις για χιλιάδες συνταξιούχους από το φονικό δίδυμο Κατρούγκαλου- Αχτσιόγλου. Κύριο

Με ποιά διαδικασία θα επιστραφούν τα λεηλατημένα και «κλοπιμαία νομίμως». Αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι.

Ολο και πιο αυθαίρετες, πιο πρόχειρες και άδικες αποδεικνύονται οι περικοπές στις κάθε είδους συντάξεις , με βάση τις φονικές διατάξεις και εφαρμογές του διδύμου Κατρούγκαλου- Αχτίογλου στο υπουργείο Εργασίας και τους κοφτήρες του υπουργείου Οικονομικών και των «διατεταγμέν ων Ταμείων». Αναδρομικά ποσά επιστροφών από παράνομες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που φτάνουν τα 1.868 ευρώ και 640 ευρώ αντίστοιχα για 20 μήνες που γίνονται λάθος κρατήσεις μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Πέραν των άλλων δικαιωμάτων, που αρχίζουν να τους αναγνωρίζουν τα δικαστήρια και το Συμβούλιο Επικρατείας.

Οσοι έχουν παράνομες μειώσεις μπορούν να αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο ΕΤΕΑΕΠ, αμάλογα με την περίπτωση να διεκδικήσουν τις επιστροφές των παρακρατηθέων ποσών.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αν ελέγξουν τα ενημερωτικά τους σημειώματα και δεν διαπιστώσουν παράνομη μείωση τότε δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση. Αυτό όμως θέλει προσοχή γιατί οι περισσότεροι συνταξιούχοι κατ' εκτίμηση πάνω από 250.000 του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ και πάνω από 450.000 του Δημοσίου έχουν μία και περισσότερες παράνομες μειώσεις από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά.

Ηδη μετρούν δηλαδή 20 μήνες παράνομων κρατήσεων που πρέπει να επιστρέψουν τα Ταμεία και μάλιστα άμεσα. Οι αιτήσεις τους πρέπει να γίνουν τώρα γιατί έτσι «κλειδώνουν» το δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων τους.

Η παράνομη μείωση συνίσταται στο ότι τα Ταμεία, το ΓΛΚ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, θεωρούν ως άθροισμα σύνταξης το ποσό της κύριας όπως είναι σήμερα αλλά με την επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ και το μέρισμα των συνταξιούχων από το ΜΤΠΥ όπως ήταν πριν γίνουν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.
Με βάση το αθροιζόμενο ποσό, επιβάλλεται κλιμακωτά η μείωση του νόμου 4093 που είναι 5% για άθροισμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 10% για άθροισμα από 1.500 έως 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα από 3.000 ευρώ και άνω.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι σχεδόν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου επιβαρύνονται με τις μειώσεις του ν. 4093 στο παλιό άθροισμα συντάξεων και όχι στο νέο. Το άθροισμα δηλαδή είναι εικονικό γιατί δεν παίρνει υπόψη τη νέα μειωμένη επικουρική και το νέο μειωμένο μέρισμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα