Σάββατο 20 Ιουλίου 2019  23:03:29

Προστατευόμενος μάρτυρας αποκαλύπτει: Πώς η Novartis λάδωνε τους γιατρούς κατά κατηγορίες «απόδοσης και στενής συνεργασίας» . Κύριο

Τα ποσά της κλιμάκωσης και γιατί. Οι αμοιβές, που δίνονταν για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα για χρόνιες, κυρίως, ασθένειες.

Το 'ένα σκέλος, είναι οι τυχόν δωροδοκίες πρώην υπουργών ή άλλων κρατικών αξιωματούχων που ήδη ερευνώνται από την Βουλή. Το δεύτερο σκέλος είναι παλαιότερο, θεσμοποιημένο, βουτηγμένο στην συναλλαγή επί πολλά χρόνια. Κοινό μυστικό στον χώρο της Υγείας αλλά και επαίσχυντη πρακτική καθόλου άγνωστη στις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες , ξένες και ελληνικές.

Σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες η εταιρία Novartis, χρησιμοποιούσε το σύστημα «engage» δηλαδή το σύστημα «δέσμευσης» προκειμένου οι γιατροί να δεσμεύονται ότι θα συνταγογραφούν τα φάρμακα της εταιρίας, με το αζημίωτο. Κατά τα λεγόμενα του «Μάξιμου Σαράφη», η Novartis, είχε χωρίσει τους γιατρούς σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη... δυναμικότητα τους.|

Ηταν οι γιατροί τύπου Α, οι οποίοι είχαν την μέγιστη συνταγογραφική δυνατότητα, οι γιατροί τύπου Β, μεσαίας συνταγογραφικής δυνατότητας και οι τύπου Γ, χαμηλής δυναμικότητας.

Υπήρχε όμως και άλλη κατηγοριοποίηση, σύμφωνα πάντα με τον προστατευόμενο μάρτυρα. Οι γιατροί τύπου 1, οι οποίοι έγραφαν πολλά φάρμακα της Novartis, οι τύπου 2 και οι τύπου 3. Στόχος της εταιρίας ήταν να γίνουν όλοι οι γιατροί να γίνουν τύπου Α1. Δηλαδή μέγιστης συνταγογράφησης των φαρμάκων της εταιρίας.

Το πρόγραμμα Exactly της περιόδου 2008-2009 είναι ένα παράδειγμα, σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα. «Ηταν μία από τις μελέτες τύπου Β, η οποία δόθηκε σε παθολόγους και καρδιολόγους για να συνταγογραφούν καρδιολογικά σκευάσματα της εταιρίας. Αυτό σήμαινε ότι η εταιρία κατέβαλλε στους γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αμοιβή για περισσότερα από ένα σκευάσματα, η οποία αμοιβή ήταν 1.000 ευρώ ανά σκεύασμα. Όσο περισσότερα σκευάσματα και αριθμό περιστατικών συνταγογραφούσε ο γιατρός, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αμοιβή του» καταλήγει ο μάρτυρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα