Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:21:23

Βαριές κατηγορίες για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τον ρόλο της ΣΕΚΑΠ. Τουλάχιστον με 600 εκατ. ευρώ κέρδη το χρόνο οι λαθρέμποροι στην Ελλάδα. Κύριο

Πόσα χάνουν οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί; Περί τα 11 δις ευρώ ετησίως. Πόσα χάνει το Ελληνικό Δημόσιο; Τουλάχιστον 600 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή όσο «κόπηκε» το ΕΚΑΣ στη διάρκεια του 2017!


Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τη συμμετοχή της Διεθνούς Διαφάνειας, της Γ.Γ. Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ, της OLAF, της Europol, είναι αποκαλυπτικά, οπως τα καταγράφει η Ιστοσελίδα Ι EFIMERIDA.. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για κάθε κοντέινερ λαθραίων τσιγάρων, υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 2 εκατ. Ευρώ από φόρους και δασμούς!

Η έκρηξη της φορολογίας στα καπνικά, σχεδόν τριπλασιασμός τα τελευταία χρόνια και η συρρίκνωση των εισοδημάτων αποτέλεσαν πεδίο δόξης λαμπρόν για τη διεθνή μαφία των καπνικών, που βρήκαν έναν ακόμα... πελάτη κι όπως εκτιμούν οι ελληνικές Διωκτικές Αρχές, το 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι λαθραίο!

Αποκαλυπτικά τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια Γενική Διευθύντρια Τελωνείων Ειρήνη Γιαλούρη, καθώς στη διάρκεια του 2017 κατασχέθηκαν περίπου 142 εκ. λαθραία τσιγάρα, εκ των οποίων τα 96 εκ. εντοπίστηκαν από τα X-RAYS. Οι βεβαιωθέντες φόροι και πρόστιμα έφτασαν στα 743 εκατ. Ευρώ. Πόσα εισπράχθηκαν; Ελάχιστα, εξ ου και η «έκρηξη» υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΔΟΕ, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση της ΣΕΚΑΠ.

Δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της τελευταίας επταετίας από τους ελέγχους καπνικών που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ- σχεδόν 1,5 δις τσιγάρα, 28 τόνοι καπνού- η αναπληρώτρια τμηματάρχης Δίωξης Ναρκωτικών- Όπλων Μ. Πόγκα, δεν έκρυψε τη δυσφορία της για το ότι ενώ η υπηρεσία «κυνήγησε» την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και επιβλήθηκαν τα δέοντα πρόστιμα, η εκ των υστέρων νομοθετική παρέμβαση καθιστά αδύνατη την είσπραξη του προστίμου από το νέο ιδιοκτήτη. «Όλα αυτά τα νούμερα που παρουσίασα προηγουμένως είναι υποθέσεις για την υπηρεσία μου. Έγιναν συλλήψεις, εστάλησαν στην Δικαιοσύνη, έχουμε καταδίκες. Τώρα ως προς το θέμα της είσπραξης των προστίμων εκεί παρεμβαίνουν πολύ παράγοντες. Παρεμβαίνουν τα διοικητικά Δικαστήρια. Είμαστε η μοναδική υπηρεσία που έστειλε τον Κρατικό καπνοπαραγωγό, σύσσωμο κατηγορούμενο. Όλο το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, καταδικάστηκε. Το θέμα όμως έγινε πολιτικό, γιατί η ΣΕΚΑΠ πουλήθηκε.

Ψηφίστηκε Νόμος για να μην εισπραχθεί το συγκεκριμένο πρόστιμο. Λυπάμαι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο εκεί. Εγώ την καταδίκη στο Δικαστήριο την πήρα. Και την επικύρωση των πολλαπλών, την πήρα στο Δικαστήριο. Τώρα αν εισπράχθηκε. Δεν μπορώ να παρέμβω παραπάνω. Ένα 24ωρο μόνο αν με κάνατε Πρωθυπουργό, θα το ΄κανα. Ευχαριστώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενη.

Οι καραβιές των λαθραίων τσιγάρων ξεκινάνε από τα βάθη της Ανατολής, από λιμάνια της Κίνας, το Ντουμπάι, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και σύμφωνα με τα στοιχεία των Ευρωπαϊκών Διωκτικών Αρχών αξιοποιούν τα «κενά» ασφαλείας σε λιμάνια της Αφρικής, όπως στη Λιβύη, προκειμένου στη συνέχεια για διοχετευθούν στις αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Πεδίο δράσης της διεθνούς μαφίας των καπνικών είναι και η Μαύρη Θάλασσα και είναι χαρακτηριστική η υπόθεση, όπου συνεργάστηκαν η OLAF και η Ρουμανική Συνοριοφυλακή, εντοπίζοντας παράνομο φορτίο 5 εκατ. τσιγάρων φορτωμένο σε πλοίο υπό σημαία Σλοβενίας.

Αν και η θαλάσσια οδός είναι η συνηθέστερη, τα κυκλώματα δεν διστάζουν να στέλνουν λαθραία φορτία και από αέρος! Τον περασμένο Ιούλιο, η OLAF παρείχε πληροφορίες στις Ισπανικές Τελωνειακές Αρχές κι έτσι πιάστηκε φορτίο 1,8 εκατ. Λαθραίων τσιγάρων, που είχε φύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό τη Βαρκελώνη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα