Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019  07:54:01

Ο Τζέισον έγινε Αντιγόνη αλλά... παραμένει άντρας. Δεν πέτυχε την αλλαγή-διαγραφή φύλου ή να θεωρείται «ά-φυλος». Κύριο

Αισθάνεται κανονική γυναίκα αλλά θέλει να συνεχίσει να διατηρεί μούσι και μουστάκι, σαν την Κονσίτα της EUROVISION..

Πέτυχε μόνο τα μισά από όσα διεκδικούσε. Ηταν η πρώτη υπόθεση με παρόμοιο αίτημα στην Ελλάδα. Μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, θέλησε να προσθέσει στη ληξιαρχική πράξη γέννησης το όνομα «Αντιγόνη» και να απαλείψει το φύλο του

Εκδόθηκε απόφαση από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στο αίτημα του Jason - Αντιγόνη Dane, ο οποίος μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, θέλησε να προσθέσει στη ληξιαρχική πράξη γέννησης το όνομα «Αντιγόνη» και να απαλείψει το φύλο του.

Το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα αλλαγής του ονόματος αντί «Ιάσων» σε «Ιάσων-Αντιγόνη», σε συμφωνία με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο «κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα». Ωστόσο δεν αποδέχτηκε τη μεταβολή της καταχώρησης του φύλου του προσώπου σε κενή, επικαλούμενο την «έλλειψη σχετικού θεσμικού πλαισίου ατόμων μη κατατασσόμενων σε διακριτή περίπτωση μη-δυϊκής ταυτότητας φύλου (τρίτη καταχώρηση φύλου)». Για τον λόγο αυτό ο Jason- Αντιγόνη θα προχωρήσει σε έφεση.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), η μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, εξέφρασε με ανακοίνωσή της την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ιστορικής σημασίας απόφαση για τα δικαιώματα των μη-δυαδικών προσώπων του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΑ ΠΛΈΟΝ

Ο 32χρονος Jason, ο οποίος είναι γνωστός από την ακτιβιστική του δράση στα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, ζήτησε να προστεθεί και το όνομα Αντιγόνη, στο ήδη καταχωρημένο όνομά του τονίζοντας έτσι την ταυτότητα φύλου ως άφυλο άτομο
Η πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Ο 32χρονος Jason, ο οποίος είναι γνωστός από την ακτιβιστική του δράση στα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, ζήτησε να προστεθεί και το όνομα Αντιγόνη, στο ηδη καταχωριμένο όνομά του τονίζοντας έτσι την ταυτότητα φύλου ως άφυλο άτομο.

"Προσφύγαμε στην ελληνική δικαιοσύνη για να γίνει διαγραφή φύλου. Δεν συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα τρανς μη δυικά άτομα, δηλαδή όσα κινούνται ανάμεσα στο έμφυλο δίπολο ή και εκτός. Εγώ είμαι εκτός, είμαι άφυλο άτομο. Το φύλο είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού δεν έχει να κάνει με την ανατομία. Είναι η πρώτη φορά που προσφύγαμε με δικηγόρο τον κ. Σωτηρόπουλο και μάρτυρα τον κ. Βαλλιανάτο. Έγινε η διαδικασία και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Αν δεν δικαιωθώ θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο".

Ο ίδιος ο Jason - Αντιγόνη επιθυμεί όσα άτομα αναφέρονται στο πρόσωπό του να χρησιμοποιούν την αντωνυμία "το" μπροστά από το όνομά του σημειώνοντας ωστόσο πως: "δεν πρόκειται για αντικειμενοποίηση του ατόμου αλλά υπονοείται το άτομο στη χρήση της αντωνυμίας".

Το Jason - Αντίγονη είναι αριστουχος απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών και τώρα σπουδάζει στο ελληνικό πανεπιστήμιο αφού κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία παλεύει χρόνια μέσα από ακτιβιστικές και όχι μόνο δράσεις. Παράλληλα αρθρογραφεί για τον βιγκανισμό καθώς το ίδιο ακολουθεί πιστά τα τελευταία χρόνια τον βίγκαν τρόπο ζωής.

"Στο πανεπιστήμιο γίνομαι απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό. Οι καθηγήτριες μου με προσφωνούν "Το Jason - Αντιγόνη". Γενικότερα τα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο από την κοινωνία. Πρέπει να προστατεύονται από τη νομοθεσία και να προωθούνται από την εκπαίδευση", λέει.

Προσθέτει ακόμη πως η απόδοση φύλου και η θρησκεία σε νεογνό κατά τη γνώμη του είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Για την δική του παιδική ηλικία λέει χαρακτηριστικά: "Από μικρό ήμουν μια περίπτωση που δεν έμπαινα σε καλούπια. Ήθελα να φοράω και φορέματα αν και το έκανα πολύ αργότερα. Τώρα πια φοράω καθημερινά αλλά ταυτόχρονα έχω μούσι, τριχοφυΐα και προς το παρόν τουλάχιστον δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αλλαγή στο σώμα μου".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα