Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019  20:18:23

Θρασύτητα Κοντονή χωρίς αυτοκριτική. Αφού τρόμαξαν από τους αναρχικούς βάνδαλους, υποστηρίζουν ότι ο Κ.Γιατζόγλου επέστρεψε... υπηρεσιακά στον Κορυδαλλό. Ο πετροπόλεμος Υπουργού Δικαιοσύνης και ΝΔ. Κύριο

ΝΔ :Η κυβέρνηση ενδίδει στους εκβιασμούς των κουκουλοφόρων.Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά ΝΔ : Επιδίδεται σε μια άθλια δημαγωγία

Ομηρος μερικών δεκάδων αντιεξουσιαστών αποδεικνύεται τελικά η κυβέρνηση, η οποία υπό την πίεση των βίαιων επεισοδίων για τον Κώστα Γιαγτζόγλου, επί τέσσερις ημέρες και σε πανελλήνια κλίμακα, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκρίνει τη μεταγωγή του προφυλακισμένου αναρχικού στις φυλακές Κορυδαλλού. Με την απόφαση που ελήφθη σε διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει την κίνησή της με μία γενικότερη αναμόρφωση του πλαισίου κράτησης στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Ειδικότερα, ο Κώστας Γιαγτζόγλου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, θα μεταχθεί στις 10 Απριλίου από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να φύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού 52 κατάδικοι και θα μεταχθούν σε αυτές 27 υπόδικοι.
Νωρίτερα, κόκκινο είχε χτυπήσει η κυβερνητική ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κατάσταση ταραχών ή να εκδηλωθεί ακόμα και τυφλό χτύπημα. Η μαζική και συντονισμένη - κατά τα φαινόμενα - δράση του αντιεξουσιαστικού χώρου και η πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση με τις συνεχείς καταδρομικές ενέργειες παράλληλα σε αρκετές πόλεις της χώρας είχαν ξυπνήσει μνήμες Δεκεμβρίου του 2008 και η κυβέρνηση έτρεχε να σβήσει φωτιές πριν ανάψουν.

Η κυβέρνηση προσδοκά πλέον ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση, καθώς δύο ήταν οι μεγάλοι φόβοι που μέρα με την ημέρα απλώνονταν και πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που πιθανόν να προκαλέσει θύματα, ενώ ο δεύτερος δεν έχει να κάνει με μεμονωμένη ενέργεια, αλλά με συντονισμένη εξέγερση στο δίκτυο των περισσότερων σωφρονιστικών καταστημάτων και ταυτόχρονα μαζικές καταδρομικές επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις ώστε να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Αφετηρία και για τα δύο ενδεχόμενα αποτελούσε η τύχη κατ' αρχήν του κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας Ντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ενώ βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας για δέκα ημέρες.

Με την απόφαση για τη μεταγωγή Γιαγτζόγλου η κυβέρνηση επιχείρησε να λύσει ένα ζήτημα που αποτελούσε πολύ δυνατό γρίφο και έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα, αφού προκαλεί σύγκρουση με την αντιπολίτευση, με επίκεντρο τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ηδη, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκ νέου την παραίτησή του όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Τόσκας μπορεί να επιστρέφει τα πυρά στον δήμαρχο Αθηναίων κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια Καμίνη», ωστόσο περισσότερο από την κριτική που δέχεται φαίνεται να προβληματίζεται κυρίως για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

«Η ΝΔ ακόμα μια φορά επιδίδεται σε μια άθλια δημαγωγία και αποδεικνύεται ανάξια των περιστάσεων» επισημαίνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση-απάντηση στη ΝΔ για το θέμα της μεταγωγής του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές της Λάρισας σε αυτές του Κορυδαλλού.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιοργάνωση των φυλακών της χώρας και την μετατροπή του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού σε φυλακή υποδίκων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η μεταγωγή των πρώτων 52 καταδίκων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλα καταστήματα κράτησης και, παράλληλα, τη μεταγωγή σ' αυτό 27 υποδίκων, ανάμεσα στους οποίους βέβαια θα είναι και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσή του ότι η ΝΔ «με τη φθηνή ρητορεία του τρόμου και τα φληναφήματα για «νόμο και τάξη» παριστάνει την αμέτοχη ενός προβλήματος δεκαετιών που η ίδια δημιούργησε και δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει».
Αντίθετα, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η κυβέρνηση, δουλεύει με υπευθυνότητα και ξεκάθαρη κατεύθυνση: την ασφάλεια των πολιτών, το κράτος δικαίου, τον ανθρωπισμό».

Η κυβέρνηση, συνεχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «ασκεί πολιτική αρχών χωρίς εύνοιες αλλά και χωρίς εξαιρέσεις. Το ίδιο συνέβη και χθες: στο πλαίσιο μιας συνολικής απόφασης αναδιοργάνωσης της φυλακής Κορυδαλλού και λειτουργίας της ως κατάστημα κράτησης υποδίκων αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) η μεταγωγή πολλών κρατουμένων από και προς την Αθήνα.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό, περί μεταγωγής εδώ και τώρα, καθώς λειτούργησε στη βάση προειλημμένων αποφάσεων για μετακίνηση κρατουμένων, η υλοποίηση των οποίων θα είναι προοδευτική σε χρόνο που ούτως ή άλλως θα ανέκυπταν για πολλούς απ' αυτούς, επιτακτικοί λόγοι, διεξαγωγής δικών κ.λπ.».
Παράλληλα, συνεχίζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Δυστυχώς η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται τις αρχές ως εμμονές, ακόμα και αν πρόκειται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.
Θέλει να ξεχνάει φυσικά η Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 όταν παρίστανε την άτεγκτη και κατόπιν έτρεξε στο τέλος πανικόβλητη να νομοθετήσει ειδικά μάλιστα για την περίπτωση «Ρωμανού».

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Ν.Δ. είναι πλήρως υπεύθυνη για την ντροπιαστική εικόνα της χώρας μας διεθνώς σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα, που είχε ως αποτέλεσμα τις απανωτές καταδίκες της Ελλάδας, τα πρόστιμα ή ακόμα και την απαξιωτική «δημόσια δήλωση» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί πλήρως τα τελευταία τρία χρόνια, χάριν στις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης οι οποίες συνεχίζονται και θα ενταθούν τους επόμενους μήνες με επίκεντρο το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού στο οποίο εντοπίζονται ακόμη σοβαρές παθογένειες και δυσλειτουργίες σε αντίθεση με τα περιφερειακά καταστήματα κράτησης, όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια».
Δ για τη μεταφορά Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού: Η κυβέρνηση ενδίδει στους εκβιασμούς των κουκουλοφόρων

Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε η ΝΔ την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου- που κρατείται για αποστολή τρομοδεμάτων- έπειτα από το μπαράζ επιθέσεων αντιεξουσιαστών.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενδίδει στους εκβιασμούς των κουκουλοφόρων που καταστρέφουν ανενόχλητοι την Αθήνα, είτε ,λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών, ή της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«H Κυβέρνηση, που επιχείρησε με φωτογραφική διάταξη να βγάλει από τη φυλακή τον Ξηρό και άλλαξε το νόμο για να παίρνει άδειες ο Κουφοντίνας, ενδίδει πλέον και στους εκβιασμούς και των κουκουλοφόρων που καταστρέφουν ανενόχλητοι την Αθήνα, μεταφέροντας τον "ήρωά" τους Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού.

Είναι αδιάφορο αν η Κυβέρνηση σύρεται σε αυτές τις αποφάσεις λόγω των ιδεοληπτικών της εμμονών ή της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η Κυβέρνηση εξευτελίζει κάθε έννοια κράτους δικαίου ντροπιάζοντας διεθνώς τη χώρα μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα