Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019  23:06:25

Στο δρόμο του Μάο Τσε Τούνγκ, ισόβιος Αυτοκράτορας της Κίνας ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ. Στο νέο Σύνταγμα μπήκαν και δικές Σκέψεις, όπως του Μεγάλου Τιμονιέρη. Κύριο

Η δεύτερη και τελευταία θητεία του έληγε το 2023 αλλά ο Κοινοβούλιο τον έχρισε πρόεδρο εφ' όρου ζωής, χωρίς χρονικό όριο.

Από τις συνολικά 2.964 βουλευτές που ψήφισαν, μόλις δύο ψήφισαν αρνητικά και άλλοι τρεις απείχαν. Συντριπτική, απόλυτη, δικτατορική παμψηφία, κοντά στο 100%.

Την εφ' όρου ζωής παραμονή του προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην προεδία αποφάσισε το κοινοβούλιο της Κίνας, καθιστώντας επί της ουσίας τον Κινέζο πρόεδρο «αυτοκράτορα» της αχανούς χώρας της Ασίας.

Σχόλια προκάλεσα σε διάφορες τρία δεδομένα πρωτόγνωρα για τη Δύση και γενικά τις δημοκρατίες. Από τους συνολικά 2.964 βουλευτές που ψήφισαν, μόλις δύο ψήφισαν αρνητικά και άλλοι τρεις απείχαν, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση πέρασε με συντριπτική, σχεδόν καθολική, πλειοψηφία. Πλειοψηφία ασυνήθιστη ακόμα και στις παλαιές κομμουνιστικές και αυταρχικές χώρες.
Άλλο πρωτόγνωρο δεδομένο, η κατάργηση της εκλογής για το ανώτατο αξίωμα.

Στο δρόμο του Μάο Τσε Τούνγκ, ισόβιος Αυτοκράτορας της Κίνας ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ. Στο νέο Σύνταγμα μπήκαν και δικές Σκέψεις , όπως συνέβη με ανάλογα κείμενα του Μεγάλου Τιμονιέρη.

-Η δεύτερη και τελευταία θητεία του έληγε το 2023 αλλά ο Κοινοβούλιο τον έχρισε πρόεδρο εφ' όρου ζωής, χωρίς χρονικό όριο.

Η πρόταση για άρση των ορίων της προεδρικής θητείας έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ θα παρέμενε στη θέση του έως και το 2023. Η ψηφοφορία που ακολούθησε κατέστησε τον Κινέζο πρόεδρο πανίσχυρο, του προσέδωσε αυτοκρατορικές εξουσίες και επί της ουσίας τον έχρισε μόνιμο πρόεδρο, υπεράνω δημοκρατικών διαδικασιών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα