Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  11:57:25

Κακή, φθηνή διατροφή η κύρια αιτία. Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παχυσαρκία –και την υγεία-στην Ελλάδα. Σε όλες τις ηλικίες. Κύριο

Αύξηση της παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα, ενώ πλέον έξι στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Γενικευμένο το φαινόμενο και ανησυχητικό για την ατομική, οικογενειακή, κοινωνική, δημόσια υγείας Με τεράστιες επιβαρύνσεις για το μέλλον , τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία. Φαινόμενο δυσάρεστο σε όλες τις ηλικίες, Με βαρύνουσα σημασία την κακή , φθηνή διατροφή λόγω της κρίσης και κατοπινά τις άλλες αιτίες, όπως η γυμναστική, την καθιστική ζωή, οι περίπατοι κλπ Άκρως ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς 6 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες αντιθέτως είναι παχύσαρκες, με υψηλότερο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών για τους υπέρβαρους. Φυσικά ανησυχητικό φαινόμενο η αυξανόμενη παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους στην Ελλάδα. Κακή διατροφή όχι μόνο οικονομικής στενότητας αλλά και για κακή διατροφή από τροφές και ποτά κάθε είδους με πολλ.ά συντηρητικά, αλμυρά, χωριστές-γλυκαντικές ουσίες κλπ-.

Το 50% των παχύσαρκων ανδρών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές, ενώ περίπου ένας στους 10 ενήλικες δήλωσε ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επιπλέον, η κατανάλωση γευμάτων σε «λανθασμένο» χρόνο προκαλεί δυσαρμονία στα κιρκάδια βιολογικά κυκλώματα (24ωροι βιολογικοί ρυθμοί) και οδηγεί σε δυσμενείς μεταβολικές συνέπειες.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο χρόνος κατανάλωσης του κυρίου γεύματος μπορεί να προβλέψει τον βαθμό επιτυχίας της απώλειας βάρους στο πλαίσιο διαιτητικής παρέμβασης σε παχύσαρκα άτομα.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου με θέμα «Παχυσαρκία Νόσος και Απειλή. Νεώτερες εξελίξεις», που διοργάνωσε η Α' Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου στην Αίγλη Ζαππείου στις 9 και 10 Μαρτίου 2018, με τη συμμετοχή πλήθους ιατρών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ αλλά και εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Διευθύντρια της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ κυρία Ελευθερία Κρικέλη τόνισε ότι «η παχυσαρκία είναι το νοσηρό αποτέλεσμα κακής διατροφής, καθώς και λανθασμένης κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε συνδυασμό με έλλειψη συστηματικής σωματικής άσκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποσυντονισμό των κιρκάδιων ρυθμών των οργάνων του σώματος σε σχέση με τον κεντρικό «ενορχηστρωτή», το κεντρικό βιολογικό μας ρολόι, που εδρεύει στον εγκέφαλό μας. Η αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους πρέπει να γίνεται εγκαίρως, τότε που τα λιποκύτταρα έχουν αυξηθεί μόνο σε μέγεθος και όχι σε αριθμό, οπότε και η διατήρηση μακροχρόνια φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι πιθανότερη».

Η κα Κρικέλη σημείωσε ότι «η τήρηση και εφαρμογή σωστής κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας (χρονοκαθοριζόμενη διατροφή) σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το 'κλειδί' για τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους του σώματος, την προστασία της υγείας μας και την πρόληψη της παχυσαρκίας και του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline