Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020  12:30:20

Μήνυμα αγωνίας των «53» στην κυβέρνηση για νέες καταστάσεις φθοράς: «Προστατέψτε την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας όχι άλλο ξύλο από τα ΜΑΤ του κ.Τόσκα». Ποιοι είναι, γιατί το κάνουν.. Κύριο

Πιστοί και πειθαρχικοί προεδρικοί σε όλες τις δύσκολες επιλογές στη Βουλή και στα κομματικά πράγματα, συντάσσουν παρόμοια « κριτικά κείμενα» για να τα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι σε περίπτωση εκλογικής ήττας και πολιτικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ για την –βέβαιη- απώλεια της εξουσίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών, μόνο έτσι θα πεισθεί η κοινωνία» γράφουν στο κείμενό τους
Πυρά κατά της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης για τηναστυνομική καταστολή διαμαρτυριών όπως αυτές έξω από συμβολαιογραφεία για τους πλειστηριασμούς ασκεί η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr Με πολλλα μέλη της οοως οι Ευηκ. Τσακαλλωτος, Τασία Χριστοδουλοπούλου,

Στο κείμενό τους μιλούν για εικόνες που «τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» περιλαμβάνοντας και την
επίθεση των ΜΑΤ κατά αδιόριστων εκπαιδευτικών στις 5 Μαρτίου στο υπουργείο Παιδείας.

«Όλα τα παραπάνω θέτουν σκληρά και σοβαρά ερωτήματα, και κυρίως το ερώτημα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιορισθούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής» γράφουν οι «53».

Όπως λένε «ήδη έχουμε αργήσει, καθώς έχουν περάσει 3 χρόνια από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης και το επίδικο παραμένει ανοιχτό».

Καταλήγουν, δε, στο ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών, μόνο έτσι θα πεισθεί η κοινωνία.

Ολόκληρο το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «53» έχει ως εξής:

Είναι πικρό, αλλά τις χθεσινές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας, τις έχουμε ξαναδεί ή μάλλον τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και δεν είναι μόνο τα γεγονότα αδικαιολόγητης βίας της Τετάρτης 14/03/2018, έξω από το συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το Υπουργείο Παιδείας της περασμένης εβδομάδας, όπου δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες, μόνιμοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι, υπέστησαν την αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ, γεγονός που και σωστά στιγματίσθηκε και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Όλα τα παραπάνω θέτουν σκληρά και σοβαρά ερωτήματα, και κυρίως το ερώτημα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιορισθούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής.

Γνωρίζουμε ότι σε πολιτικό επίπεδο η απάντηση είναι καταφατική, όμως αυτό δεν αρκεί, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. (απαγόρευση χρήσης χημικών, υποχρεωτική χρήση διακριτικών στα όργανα). Εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι ήδη έχουμε αργήσει, καθώς έχουν Ππεράσει 3 χρόνια από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης και το επίδικο παραμένει ανοιχτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία, ακόμα και όταν τα κίνητρά της είναι ασαφή, δεν αντιμετωπίζεται με ποινικοποίηση και καταστολή. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών, μόνο έτσι θα πεισθεί η κοινωνία.

ΥΓ: Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι απαράδεκτες εικόνες δεν θα επαναληφθούν στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Τα πρόσωπα των «53+»

Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2014, ενώ πολλά είναι τα στελέχη που δεν παρέμειναν ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και στην τάση, ενώ άλλα έγιναν πιστοί προεδρικοί.. Οι δυο πιο ηχηρές αποχωρήσεις ήταν αυτές του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και της Βασιλικής Κατριβάνου που τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα παρέδωσαν τη βουλευτική τους έδρα κόβοντας κάθε δεσμό με την Κουμουνδούρου. Στις ηχηρές απουσίες συγκαταλέγεται και ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Πολύς λόγος γίνεται τ αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξακολουθεί να είναι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53+». Στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη της ομάδας ήταν απών εξαιτίας του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη. Η ιδιότητα του υπουργού των Οικονομικών τον έχει οδηγήσει στο να κρατάει διακριτές αποστάσεις από τις συχνές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα. Παρ' όλα αυτά οι επαφές που έχει με μέλη της κίνησης είναι συχνές με την πλειοψηφία να θεωρεί πως παρά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών έχει υιοθετήσει το βασικό επιχείρημα της τάσης πως «ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά». Η «περιπέτεια» των πλειστηριασμών φαίνεται πως έχει απομακρύνει το τελευταίο διάστημα τις δυο πλευρές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσπαθεί να πείσει την προηγούμενη εβδομάδα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου.

Συνεργαζόμενος, αλλά όχι μέλος της τάσης, είναι όλο το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Φίλης που συμμετέχει σε αρκετές από τις συσκέψεις των μελών που συντονίζουν τις δράσεις. Κοντά του είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην πρόσφατη διήμερη πανελλαδική συζήτηση των «53+». Παρά τις συγγενείς απόψεις σε πολλά ζητήματα, στις διεργασίες και στις συσκέψεις που γίνονται δεν συμμετέχει ο υπουργός ΕσωτερικώνΠάνος Σκουρλέτης.

Τυπικά αυτή τη στιγμή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 12 βουλευτές μετέχουν στην κίνηση, ασχέτως αν δεν είναι όλοι τους ενεργά μέλη. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θεόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Μάκης Μπαλαούρας, Γιώργος Κυρίτσης και Αφροδίτη Σταμπουλή συνθέτουν τη «φωνή» των «53+» μέσα στο Κοινοβούλιο. Ομως με πολλή προσοχή και χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή εκδηλώνονται ως φανατικοί προεδρικοί και πιστοί κομματικοί, χωρίς κανένα σοβαρό ενδοιασμό ή διάθεση για καταψήφιση. Ανέχονται όμως να εκδίδονται τέτοια κείμενα από 2-3 κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας για άλλοθι δικό τους στο μέλλον.

Ιδιαιτέρως δυναμική είναι η παρουσία της ομάδας μέσα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που χωρίζεται στο Πολιτικό Συμβούλιο (13 μέλη) και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο (16 μέλη). Ο Μιχάλης Υδραίος, ο Πάνος Λάμπρου, ο Πέτρος Καλκανδής, η Κατερίνα Κνήτου και η Ερμίνα Κυπριανίδου αποτελούν τον πυρήνα των στελεχών του βασικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ που όταν συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου βάζουν στο τραπέζι τις ενστάσεις τους στις πολιτικές του Μαξίμου.
Από τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 30 μέλη απηχούν τις απόψεις των «53+».

Δυο εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί συμμετέχουν στην κίνηση και είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Μπορεί η θέση της ως επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να την έχει απομακρύνει από την τάση, αλλά στους υπογράφοντες του αρχικού κειμένου περιλαμβάνεται και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Μέλος των «53+» ήταν και ο αείμνηστος Θεόδωρος Μιχόπουλος που είχε διατελέσει δυο φορές υπεύθυνος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline