Τρίτη 26 Μαϊου 2020  20:38:04

Μίνι παγκόσμιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Το ένα μέτωπο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σ. Αραβία, Αυστραλία. Στο άλλο: Ρωσία, Ιράν και ίσως Κίνα. Τελειώνει το δίπορτο για Ερντογάν. Κύριο

Όλες οι διεθνείς εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι πρώτες πολεμικές εμπλοκές θα αρχίσουν μέσα στο επόμενο διήμερο (μέχρι Παρασκευή απόγευμα) και θα συνεχισθούν επί ορισμένες ημέρες. Tραμπ το κλιμακώνει: «Ρωσία ετοιμάσου για πυραύλους στη Συρία»!

Τη δική του απάντηση στις απειλές της Μόσχας, διά στόματος του πρεσβευτή της στο Λίβανο (ενώ ο Βλ. Πούτιν σιωπά), ότι θα καταρρίψει όλους τους αμερικανικούς πυραύλους με στόχο τη Συρία έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Με συνεχείς συσκέψεις, πολεμική κινητοποίηση και με απλή ανάρτηση στο Διαδίκτυο , τρόπο μάλλον ιδιόρρυθμο και άνισο με την βαρύτητα του εγχειρήματος. Και όλα αυτά όταν πριν ολίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον χώρο της Μέσης Ανατολής.

«Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει όλους τους πυραύλους με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί [οι πύραυλοι] θα έρθουν, νέοι και "έξυπνοι!". Δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι μ' ένα Κτήνος που σκοτώνει με αέρια το λαό του και το απολαμβάνει!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σύντομα "θα αρχίσουν να έρχονται πύραυλοι" στη Συρία, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

"Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου" στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

"Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ένας διάχυτος φόβος κυριαρχεί :Μίνι παγκόσμιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Το ένα μέτωπο : ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Σ. Αραβία, Αυστραλία. Στο άλλο: Ρωσία, Ιράν και ίσως Κίνα. Τελειώνει όμως το δίπορτο για Ερντογάν να παίζει ανάμεσα στην επιρροή-στνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ και αντίθετα με την Ρωσία. Ο Πούτιν υποστηρίζει φανατικά το καθεστώς Ασσαντ στη Συρία, μαζί με το Ιράν-που έχει εγκαταστήσει βάσεις τζιχαντιστών και πολεμικές στη χώρα,-που θα πληγούν πρώτες από τις ΗΠΑ-αλλά ο Ερντογάν το καταπολεμά λυσσωδώς και έχει ήδη εισβάλει στα βόρεια σύνορα της χώρας..

Όλες οι διεθνείς εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι πρώτες πολεμικές εμπλοκές θα αρχίσουν μέσα στο επόμενο διήμερο (μέχρι Παρασκευή απόγευμα) και θα συνεχισθούν επί ορισμένες ημέρες. Tραμπ το κλιμακώνει: «Ρωσία ετοιμάσου για πυραύλους στη Συρία»!

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απαντά στον Τραμπ

Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα Σύρους μαχητές, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα. Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν τη Συρία με «ωραίους, καινούριους και έξυπνους» πυραύλους.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια.»

Ρωσία: Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ

Το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο σχολιάζοντας την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Μόσχα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.
"Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων", είπε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε "χειρότερη από ποτέ" τη σχέση της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. "Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε.

Δεν είναι σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η οικονομική βοήθεια στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ και εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν την ανάρτηση αυτήν.

Τραμπ: Ρωσία ετοιμάσου έρχονται οι πύραυλοι

Με ένα ακόμη tweet κατά την προσφιλή του τακτική απαντά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ στις απειλές της Ρωσίας περί κατάρριψης των αμερικανικών πυραύλων αν αυτοί πέσουν στην Συρία.

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα πέσουν στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, ωραίοι, καινούριοι και "έξυπνοι!" Δεν πρέπει να είστε συνεργάτες με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε στο Twitter.

Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and "smart!" You shouldn't be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

ΗΠΑ: «Χειρότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ρωσία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε σήμερα να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ρώσος πρέσβης: Θα καταρριφθούν οι αμερικανικοί πύραυλοι

Ο ρώσος πρέσβης στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν προειδοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ' όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος.

Ο ρώσος πρέσβης σε τηλεοπτική δήλωσή του αναφέρθηκε σε σχετικό μήνυμα του προέδρου Πούτιν και του επικεφαλής του ρωσικού στρατού.

«Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε... οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι» σημείωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline