Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020  22:27:15

Με καλές προοπτικές ανόδου ο ελληνικός τουρισμός, χωρίς πάλι να κάνει πολλά η κ.Ελ. Κουντουρά. Άνοδο επίσης γνωρίζουν η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Κύριο

Τα έως τώρα αισιόδοξα δεδομένα για την ποιότητα των τουριστών στην Ελλάδα, που κινείται το πολύ έως το μεσαίο εισοδηματικό επίπεδο. Χωρίς να έχει επιτευχθεί ούτε σοβαρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ούτε σοβαρή αύξηση των δημοσίων εσόδων ούτε προσέλκυση τουριστών ανώτερου οικονομικού επιπέδου.

Από πολύ καλή έως εξαιρετική, αριθμητικά τουλάχιστον. προδιαγράφεται η εφετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία των έως τώρα κρατήσεων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Για δυναμική εκκίνηση της εφετινής τουριστικής κίνησης, η οποία παίρνει τη σκυτάλη από μια πολύ καλή χρονιά(όοως και από τα χρόνια της Ολγας Κεφαλογιάννη και της διακυβέρνησης Σαμαρά συνεχώς), καθώς το 2017 κατέγραψε αύξηση 10% πανελλαδικά, κάνει λόγο και το υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με την αρμοδία υπουργό κυρία Ελενα Κουντουρά, ο στόχος για το 2018 είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης να υπερβεί το 10%, κάτι που ήδη ενισχύεται:

Από την εικόνα των προκρατήσεων, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο 15%-40% στα τουριστικά πακέτα.

Από την αύξηση κατά 15% στις προγραμματισμένες πτήσεις προς την Ελλάδα.

Από τις επιπλέον 3 εκατ. προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις στα δρομολόγια προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει ήδη καταστεί ένας από τους δέκα δημοφιλέστερους παγκόσμιους προορισμούς, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον ΟΟΣΑ, που ανέδειξε την Ελλάδα ως δέκατη παγκόσμια τουριστική δύναμη μεταξύ των χωρών-μελών του, βάσει των αφίξεων από το 2016.
Επιπλέον αφίξεις

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους δέκα πιο δημοφιλείς τουριστικούς παγκόσμιους προορισμούς σε ζήτηση για το 2018» υπογραμμίζουν από το υπουργείο Τουρισμού και προσθέτουν ότι η χώρα προσέλκυσε 6 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις στην τριετία 2015-2017, εξασφαλίζοντας ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού 7%-10%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος, αναλύοντας τα στοιχεία του Sete Intelligence για τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018, δείχνει «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Βάσει των στοιχείων αυτών, ο προγραμματισμός θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, εμφάνιζε αύξηση της τάξεως του 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπλέον θέσεις εφέτος υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, επειδή κάθε μήνα τα στοιχεία αυτά αναθεωρούνται, ακριβής εικόνα θα υπάρξει μέχρι το τέλος Μαΐου. Οπως επισημαίνεται από το ΣΕΤΕ, η ακύρωση θέσεων έχει μικρή επιβάρυνση και ως εκ τούτου οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες, λόγω της αυξημένης ζήτησης για Ελλάδα, έσπευσαν να κλείσουν περισσότερες πτήσεις και για τους εκτός αιχμής μήνες, όπως είναι ο Μάιος και ο Οκτώβριος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 είχαν προγραμματιστεί 16,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις και τελικά σημειώθηκαν 15,2 εκατ. αφίξεις.

Οι αγορές

Με βάση τον εφετινό προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, η εικόνα των βασικών αγορών που αποτέλεσαν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης στο ρούβλι και των σχέσεων με την ΕΕ, που πάγωσε τις κρατήσεις) και της Κύπρου (οριακή).

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το 2018 προοιωνίζεται εξαιρετικά αισιόδοξο για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου των τελευταίων χρόνων ενδέχεται να έχει συνέπειες που θα φανούν μετά από 18 έως 24 μήνες, με δεδομένο ότι πλέον ανοίγουν δυναμικά και οι αγορές της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρέτσος τονίζει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Δορυφόρων Λογαριασμών, προκειμένου η Ελλάδα να διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία όπως και οι ανταγωνίστριες χώρες.

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των αγορών με ελληνικό ενδιαφέρον, το Sete Intelligence παρατηρεί ότι από το 2016 σε όλες τις αγορές η χώρα μας βρίσκεται στο top 10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η).

Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, τη 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας ενώ στη γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top 5 των κυριότερων προορισμών, με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας.

Μέση δαπάνη

Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε:

Μία θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία.

Δύο θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρωσία.

Τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρουμανία.

Υποχώρησε μία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Πολωνία.
Εξάλλου, τα στοιχεία των πωλήσεων ελληνικών τουριστικών πακέτων στο εξωτερικό δείχνουν σταθεροποίηση της Ελλάδας και στον δείκτη που αφορά τη μέση ημερήσια δαπάνη των γερμανών και των ρώσων τουριστών σε Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία.

Το 2017 οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 89 ευρώ στην Ελλάδα, 92 ευρώ στην Ισπανία και 63 ευρώ στην Τουρκία, ενώ για το 2018 τα ποσά στις τρεις χώρες αναμένεται να είναι αντίστοιχα 93, 98 και 69 ευρώ.

Οι Ρώσοι πέρυσι είχαν μέση δαπάνη 57.000 ρούβλια στην Ελλάδα, 55.000 στην Ισπανία και 41.000 στην Τουρκία, ενώ εφέτος αναμένεται η μέση δαπάνη να ανέλθει στα 57.000 ρούβλια στην Ελλάδα, στα 59.000 στην Ισπανία και στα 45.000 στην Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline