Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019  07:51:35

Προβληματίζει η υποτονική κίνηση των Ελλήνων

Και πάλι προβλέπεται αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα. Μοναδικά «ερωτηματικά» για την εφετινή χρονιά παραμένουν ο εσωτερικός τουρισμός και οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα. Υποφέρουν, υστερούν και οι δύο.

Ηδη σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, προπομπός για τη συμπεριφορά των Ελλήνων χαρακτηρίζεται η κίνηση του Πάσχα, η οποία πανελλαδικά παρουσιάζεται υποτονική συγκριτικά με πέρυσι και άλλες χρονιές, καθώς οι κρατήσεις στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα είναι λιγότερες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Μάλιστα, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς η κάμψη των κρατήσεων είναι τέτοια ώστε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι επενδύσεις

Επίσης υποτονικές παρουσιάζονται και οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), πέρυσι το δυναμικό των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%. Συγκεκριμένα, το 2017 τα διαθέσιμα για τους τουρίστες δωμάτια στα ελληνικά ξενοδοχεία ήταν 414.127, έναντι 407.146 δωματίων το 2016. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει ένα πολύ μικρό θετικό ισοζύγιο το οποίο επετεύχθη την προηγούμενη χρονιά από το κλείσιμο και τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στη χώρα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα