Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019  21:07:00

Τα πήραν όλα, χθες, οι ΗΠΑ στην απόρρητη σύσκεψη στο Πεντάγωνο. Οι πέντε μεγάλες παραχωρήσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα. Κύριο

Νέα εύσημα στον «αποτελεσματικό και παραγωγικότητα» πρέσβη των ΗΠΑ από το Σταίητ Ντηπάρτμεντ.

Πανηγυρική και γενναιόδωρη προς την Ελλάδα ανακοίνωση με επαίνους θερμούς.«Θεωρούμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή» διαμηνύει η πρεσβεία των ΗΠΑ. Αιτία τα αποτελέσματα-που δεν ανακοινώθηκαν- της τρίωρης κλειστής σύσκεψης, υψηλού επιπέδου, στο Πεντάγωνο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την 18η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC), δηλαδή σε επίπεδο αρμόδιων Υπουργών και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα(ΥΠΕΘΑ), η αμερικάνικη πρεσβεία αναφέρει πως συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για την προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας τους προσεχείς μήνες, καθώς και η εθνική αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας και η συνεχής και ισχυρή διμερής αμυντική συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις της ευρωατλαντικής συμμαχίας και οι ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες συμφωνήθηκε να προωθηθούν πέντε αμερικανικές αμυντικές προτεραιότητες για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η μεταφορά μεγάλου μέρους πολεμικών εξοπλισμών από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ στη Σούδα της Κρήτης, της οποίας η συμφωνία παρατάθηκε με κρυφή συμφωνία (λέγεται για τρία χρόνια αντί ενός, ως συνήθως). Δεύτερη εξυπηρέτηση, όπως έχουμε αποκαλύψει , η παραχώρηση των ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου σε αμερικανική εταιρεία όχι μόνο για εμπορικά πλοία αλλά και πολεμικά του Έκτου Στόλου.

Τρίτη η βάση του Αράξου, στην οποία έχουν διατεθούν στρατιωτικοί χώροι και εγκαταστάσεις για μεταφορά πολεμικού υλικού, με ανάμεσά τους πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Τέταρτη εξυπηρέτηση ,που οριστικοποιήθηκε χθες στο Πεντάγωνο ο σταθμός μη επανδρωμένων αεροπλάνων παρακολούθησης ( DRONES) στην Λάρισα με εμβέλεια ως τη Μέση Ανατολή. Πέμπτη η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σύντομα σε αμερικανική εταιρεία τόσο για εμπορικούς σκοπούς όσο και για τη δημιουργία βάσεως για μονάδα σύγχρονων ελικοπτέρων του Εκτου Στόλου.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Η πανηγυρική ανακοίνωση , με την πλήρη έγκριση και ικανοποίηση του πρέσβη κ,Τζ,.Πάυατ, δείχνει την μεγάλη συμφωνία, από τις παραχωρήσεις της Κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνάντησης-και τα ανομολόγητα αποτελέσματα- αυτής, η αμερικανική πρεσβεία τονίζει πως πραγματοποιείται σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον» επισημαίνει και προσθέτει: «Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».

Επίσης, η αμερικανική πλευρά ευχαρίστησε την Ελλάδα «καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως».
Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση ήταν οι βοηθοί υφυπουργοί Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους και Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν.
Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC) είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα.

Ο ρόλος της Σούδας σε ενδεχόμενο πόλεμο στη Συρία

Κομβικός αναμένεται ο ρόλος της αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία γράφει ο Νίκος Χασαπόπουλος στο ΒΗΜΑ..

Σύμφωνα με στρατιωτικά site, αλλά και τα ενσωματωμένα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο ειδησεογραφικά δίκτυα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Επιπλέον όμως το αμερικανικό κατασκοπευτικό, φέρεται να συνέλεξε στοιχεία και για τις κινήσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, το 2016 προσγειώθηκαν 2.750 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Το 2015 στο αεροδρόμιο της Βάσης προσγειώθηκαν 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της. Το 2014, στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία. Παράλληλα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Βάσης σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων. 2015

• Περισσότερα από 2.830 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης.
• Πάνω από 70 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
• Πάνω από 65 πλοία και 1.200 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 17 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα (έναν από τους τρεις σταθμούς που διατηρεί το ΝΑΤΟ για ελέγχους ακριβείας των αισθητήρων οπλισμού και ναυτιλίας). 2014
• Πάνω από 4.500 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Πάνω από 145 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. • Πάνω από 100 πλοία και 1.700 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 22 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα. 2013
• Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
• Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση. • 260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
• 18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα