Κυριακή 31 Μαϊου 2020  19:17:55

Ανήγγειλαν δια του Υπουργού Χρ. Σπίρτζη πριν ημέρες την κατάργηση ,αλλά θέλουν να καθιερώσουν. Δήθεν ηλεκτρονική καταγραφή για την ελεύθερη διέλευση διοδίων στη Βόρεια Αττική. Κύριο

Είναι σαφές ότι υποκρύπτεται παρασκηνιακή συμφωνία με τους εργολάβους του κ.Χρ. Σπίρτζη να εγκατασταθούν διόδια στην περιοχή Βαρυμπόμπης- Αγίου Στεφάνου.

Ξεκινά η καταγραφή των μονίμων κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Κηφισιάς, ώστε να έχουν ελεύθερη διέλευσή τους με την έναρξη του αναλογικού συστήματος e-διοδίων, καθώς και εκείνων του Δήμου Ωρωπού ώστε να απαλλαγούν από τα υπάρχοντα πλευρικά διόδια.

Την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης έχει δεσμευθεί ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κιόλας στα τέλη του 2018 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού. Χρονοδιάγραμμα το οποίο όμως αμφισβητείται από γνώστες της σχετικής διαδικασίας που εντοπίζουν πολλά «κενά» ως προς την εφαρμογή του συστήματος.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων απέστειλε επιστολή στην Εταιρεία Παραχώρησης για τη ΜΗ κατασκευή των σταθμών διοδίων στις περιοχές Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου και Σχηματαρίου Χαλκίδας, που προβλέπονται τόσο στις αρχικές συμβάσεις του 2006 όσο και στις αναθεωρημένες του 2013».

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο, «στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί προβλέπεται ότι οι δημότες - μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών δεν θα πληρώνουν διόδια, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που καλύπτουν και οι τρεις Δήμοι, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης, αφού νωρίτερα δεν θα κατασκευαστούν οι σταθμοί διοδίων».

Για τους δημότες-μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ωρωπού προβλέπεται με το πέρας της καταγραφής ελεύθερη διέλευση από τους οκτώ πλευρικούς σταθμούς διοδίων, ενώ θα υπάρξει πρόσθετη διαπραγμάτευση για σχετική μέριμνα και για τα μετωπικά διόδια. Η καταγραφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τις προβλέψεις πιθανών πρόσθετων απαλλαγών.

Προβλέπεται επίσης, κατά την ανακοίνωση, η ελεύθερη διέλευση των συμπολιτών μας με αναπηρία, που επίσης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Για τους εργαζόμενους στις περιοχές, συχνούς χρήστες, η συμφωνία προβλέπει εκπτωτικές χρεώσεις, αναλόγως τον αριθμό των διελεύσεων ανά μήνα, που φθάνουν σε ποσοστό 50%.

Αναλυτικότερα, δημιουργείται ειδικό Εκπτωτικό Πρόγραμμα Εργαζομένων που θα αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους, θα εφαρμόζεται ανά ημερολογιακό μήνα και επιπλέον των τυχόν υφισταμένων εκπτωτικών προγραμμάτων μηνιαίων διαδρομών, παρέχοντας πέντε επιπλέον διαδρομές χωρίς την καταβολή αντιτίμου, αμέσως μετά την 40η μηνιαία διέλευση.

Συγκεκριμένα θα παρέχεται :

Από την 11η ως την 20η διέλευση, έκπτωση 5%,

Από την 21η ως την 30η διέλευση, έκπτωση 15%,

Από την 31η ως την 40η διέλευση, έκπτωση 20%,

Από την 41η ως την 45η διέλευση, δωρεάν διέλευση

Από την 46η ως την 50η διέλευση, έκπτωση 40%,

Από την 51η διέλευση, έκπτωση 50%

H ηλεκτρονική φόρμα καταγραφής των μονίμων κατοίκων στους τέσσερις Δήμους, έχει ήδη αναρτηθεί στο επίσημο site του υπουργείου( www.yme.gr) σε ευκρινές σημείο.

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι πολίτες των τεσσάρων δήμων σε ηλεκτρονική πάντα μορφή, είναι τα εξής:

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος.

- Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας

- Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου

- Για τα ΑμεΑ θα πρέπει να υποβληθεί δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline