Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O E. Βενιζέλος σε νέες αποστάσεις από την Φ. Γεννηματά: «Δεν είμαστε ούτε Ένωση Κέντρου, ούτε ΠΑΣΟΚ του 1977. Αρνούμαι την ίση απόσταση από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά.» Κύριο

Οι χθεσινές προσεκτικές απαντήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στον Ευαγ. Βενιζέλο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ι.Ν. Μέρτζου με τίτλο " Το Μακεδονικό" EURO

Αισθητές διαφοροποιήσεις από βασικές επιλογές ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα (γιατί με τις οργανωτικές, όπως έχει δηλώσει δεν θέλει να αναμιγνύεται) διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Για άλλη μια φορά, σε ήπιους τόνους, συμβουλευτικά και ποτέ καταγγελτικά.

Ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος δεν παρέστη στη πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής υποστήριξε ότι:

"...Αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών. Φτάσαμε έτσι σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής....."

ΟΧΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ,ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΗΤΗΘΕΊ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

Διαφώνησε με τη στρατηγική αυτονομίας και ίσων αποστάσεων του χώρου της κεντροαριστεράς από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαράξει η κ.Γεννηματά, λέγοντας: "Πέρασε η εποχή των συμβιβασμών προς χάρη της πολυσυλλεκτικότητας ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που διεκδικούσε την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η δημοκρατική παράταξη σήμερα δεν θα βρει τη δυναμική της υποδυόμενη το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1977-2009. Επιπλέον στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, που θέλουμε να λειτουργεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος είναι πρακτικά αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν μπορείς να διεκδικείς καθοριστικό ρόλο και να προτείνεις ή να υπαινίσσεσαι αβέβαιες εξελίξεις.

Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε επίσης ότι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να μη μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις ως προς τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ως προς την οριστική ρύθμιση του εκλογικού συστήματος και ως προς την επόμενη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί μία πρόταση να συμμετάσχει μετά τις επόμενες εκλογές σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, την οποία έχει θέσει ως ιδανικό στόχο η κ.Γεννηματά. Διαφώνησε με οποιαδήποτε συναίνεση, υπενθυμίζοντας ότι: "Η ευρωπαϊκή δημοκρατική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2015 προσέφερε απλόχερα τη συναίνεσή της ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, και είδαμε όσα ακολούθησαν. Η συναίνεση στα μείζονα δόθηκε και αντιμετωπίστηκε επιθετικά και κακόβουλα."

Και πρόσθεσε: "Θυμούνται όμως όσοι μιλούν σήμερα για «συναίνεση» τι συνέβη στη χώρα την περίοδο 2010-2015 και πώς έφτασε να γίνουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυβέρνηση; Αυτοί που θέλουν να ανοίξουμε μια στοργική αγκαλιά «συναίνεσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν προφανώς το ίδιο και για τους εμφανείς και αφανείς εταίρους του. Περιλαμβάνουν προφανώς στη συναινετική τους διάθεση και τα δίκτυα του βαθέως κράτους που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση με πρώτο στόχο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης."

Ως προς τα σενάρια μετακίνησης του στη ΝΔ, υποστήριξε ότι αυτά τα "διακινούν μόνο ελάχιστοι γελοίοι τύποι που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη την περίοδο της εθνικής μάχης, διέσπασαν το χώρο ή συνεργάστηκαν απροκάλυπτα με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα παριστάνουν τους τιμητές, ασεβούν κατά του αγώνα που δώσαμε την περίοδο 2010-2015, την οποία χαρίζουν στη ΝΔ και διακινούν σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αποδέχονται ως ηγεμονική δύναμη του δήθεν ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς."

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Εφ' όλης της ύλης» ήταν η ομιλία της κ. Γεννηματά στην χθεσινή– πρώτη – συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Η πρόεδρος του νέου φορέα αναφέρθηκε εκ νέου στην στρατηγική του νέου φορέα. «Το Κίνημα οφείλει να αναδείξει ως ηγεμονεύουσα την προοδευτική πρόταση ως δύναμη αλλαγής και διακυβέρνησης. Να σπάσουμε τον κλοιό της απομόνωσης στον οποίο θέλουν να μας εγκλωβίσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά θέτοντας τον πήχυ για τις επόμενες εκλογές. «Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Να μπορεί η παράταξη να παρέμβει και να οδηγήσει τις εξελίξεις» τόνισε προσθέτοντας την φράση – κλειδί «Είτε συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, είτε όχι, ζήτημα για το οποίο η λαϊκή ετυμηγορία θα έχει τον πρώτο λόγο». Ουσιαστικά με αυτή την φράση επικύρωσε την αυτόνομη πορεία του νέου κόμματος μέχρι – τουλάχιστον – τις επόμενες εκλογές όπου θα εξεταστούν όλα τα σενάρια.

Μήνυμα σε Βενιζέλο

Η κ. Γεννηματά χρησιμοποίησε μία φράση που χρησιμοποιεί συχνά και ο Ευ. Βενιζέλος περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» στέλνοντας ωστόσο μήνυμα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με όσα είπε στην σημερινή συνέντευξη του στο Βήμα περί «πολιτικής ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως δεν έχει μιλήσει ποτέ για ίσες αποστάσεις καθώς «δεν υπάρχει μέτρο που να μετρά την πολιτική απόσταση». Στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά σημείωναν σχετικά πως κεντρικός στόχος είναι η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΝΔ είναι «στρατηγικός αντίπαλος». Επισήμανε ότι «Δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα της απαλλαγής από το ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί η ηγεσία της δεξιάς σε ένα δήθεν μέτωπο ευρωπαϊκών δυνάμεων, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μας καλεί σε ένα δήθεν προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και ασκούν ασφυκτική πίεση η αλήθεια είναι στο χώρο μας» και τόνισε:

Εκλογικός νόμος και ΠτΔ

Αξιοσημείωτη η παρέμβαση της για τον εκλογικό νόμο και τον επόμενο ΠτΔ. Η κ. Γεννηματά έστειλε ουσιαστικά μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πως δεν μπορούν να καταστρώνουν «σχέδια επί χάρτου» για τις επόμενες εκλογές και τον επόμενο «πρώτο πολίτη της χώρας» υπολογίζοντας στο Κίνημα.«Ας μη βιάζονται, τίποτε δε θα γίνει αποσπασματικά και αποκομμένα από τις πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Δεν είμαστε δεδομένοι ας το αντιληφθούν όλοι».

 

Πολυμέσα