Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019  07:45:12

O Πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκαλύπτει τους τρεις δύσκολους όρους όρους για συμφωνία, τους οποίους αποκρύβουν Τσίπρας- Κοτζιάς. Κύριο

«Οχι» σε ονομασία erga omnes, όχι επείγουσες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι η διπλή ονομασία στα σλαβικά αλλά στα αγγλικά.

Τη θέση ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, απορρίπτοντας την απαίτηση της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omnes,, δηλαδή να διατηρηθεί το καθεστώς των διμερών αναγνωρίσεων από άλλες χώρες με το σκέτο όνομα «Μακεδονία»(δηλαδή και για ελεύθερη εσωτερική χρήση στο Σύνταγμα, στα σχολικά βιβλία, στα εθνικά σύμβολα κλπ).
O Πρωθυπουργός των Σκοπίων αποκαλύπτει τους τρείς δύσκολους όρους όρους για να υπάρξει συμφωνία, τους οποίους αποκρύβουν Τσίπρας- Κοτζιάς.

«Οχι» σε ονομασία erga omnes, όχι επείγουσες αλλαγές στο Σύνταγμα,(και γενικά σε πολλά αλυτρωτικά) όχι η διπλή ονομασία στα σλαβικά αλλά στα αγγλικά, που επίσης επέμειναν η ελληνική πλευρά.. Τα δύσκολα από την πλευρά των Σκοπίων είναι αμετακίνητα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε εκτενώς στα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι η πορεία της «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος».

Ομως, στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε ακόμη.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Όπως υπογράμμισε δε, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.

Οσον αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως σημείωσε, «ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε.
Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα