Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021  03:34:43

Ταμπούρι για το Μαξίμου τα θέματα πολιτικού γοήτρου της Υπουργού κ.Ε. Αχτσιόγλου. Τελευταία στις περικοπές που θα γίνουν, πρώτα στην παροχολογία από τον Αύγουστο. Κύριο

Οι ιεραρχήσεις- εντολές αυτές έχουν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς του ΥΠΟΙΚ,-όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει- παρά τις πρώτες αρνητικές θέσεις των θεσμών. Νέος Κατώτατος Μισθός: Η πρώτη μεταμνημονιακή μάχη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων των θεσμών για το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ξεκίνησε χθες στην Ρόδο το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης για τα Δωδεκάνησα.

Άλλοτε με υποχωρήσεις και συμμορφώσεις προς τα Μνημόνια και άλλοτε με βαρύγδουπες εξαγγελίες και φιλόδοξες προσδοκίες μετα την ' «καθαρή έξοδο» από τον Αύγουστο. Ανεπισήμως, ο Ντέκλαν Κοστέλο ο επικεφαλής της Κομισιόν στην διαπραγμάτευση φέρεται να έχει πει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το κείμενο που έχουν στα χέρια τους οι θεσμοί για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας κατά την μεταμνημονιακή περίοδο ήταν μία «θετική έκπληξη». Όμως ο Κοστέλο έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες να προσθέσει ότι οι θεσμοί «έχουμε να κάνουμε κάποια σχόλια επ' αυτού» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δανειστές θα προσπαθήσουν με τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους να προωθήσουν κάποιες –κατά την δική τους κρίση- βελτιώσεις στο σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση κατανοεί πως οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να βάλουν την δική τους πινελιά στο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά δεν δείχνει να ανησυχεί. Γιατί γνωρίζει ότι το κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει από τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, έως τους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης, το κτηματολόγιο και την απλούστευση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων συνιστά μία καλή εγγύηση προς τους θεσμούς πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο η χώρα δεν θα ανακόψει την μεταρρυθμιστική της πορεία αλλά θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας που δεν θα ανατρέψει, αντιθέτως θα υποστηρίξει, ό,τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΑ ΜEΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΦΗΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Το κείμενο έχει σαφείς αναφορές και στα εργασιακά και μάλιστα προβλέπει ξεκάθαρα την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα κινείται στα 586 ευρώ, στα πρότυπα της Πορτογαλίας αλλά και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την αποδοχή των πυλώνων που αφορούν τα εργασιακά από τους θεσμούς λέγοντας πως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα θέμα που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί. Άλλωστε αρμόδια κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει το News24/7 πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο κοινωνικής προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ωστόσο, προσγειώνουν τις κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πηγές των θεσμών.

Η «σταδιακή – προσεκτική – αύξηση του κατώτατου μισθού» αποτελεί το νέο αφήγημα της υπουργού κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, το οποίο επαναλαμβάνει – σε τακτά χρονικά διαστήματα – από κοινού με την επιδιωκόμενη επαναφορά του προ μνημονίων καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ μειωμένος κατά 22% (από 751 ευρώ) από το 2012 (δεύτερο μνημόνιο). Με το ίδιο μνημόνιο μειώθηκε κατά 32% ο μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε η πυραμίδα των συμβάσεων, πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Πριν από τις εκλογές του 2015 η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι που τελικώς δεν έγινε. Ακόμα και αν συμφωνηθεί – στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης – κάτι ανάλογο με τους δανειστές, οι διαδικασίες θέσπισης προσδιορίζουν χρονικά την υλοποίησή τους το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό διότι η διαδικασία για την υιοθέτηση οποιασδήποτε αύξησης των κατώτατων αμοιβών είναι μακρά και χρονοβόρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για να ισχύσουν οι αυξήσεις στα κατώτατα όρια εντός του 2018 θα έπρεπε η διαδικασία που προβλέπεται στο νέο νομικό καθεστώς να είχε ήδη εκκινήσει.
Ο νόμος 4172 / 2013 προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης).

Την τελική ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Μέχρι τότε όμως οι θεσμοί πιέζουν για περικοπές σε κάθε είδος συντάξεων και επιδομάτων από το τέλος Δεκεμβρίου, μέτρα που τινάξουν στον αέρα κάθε αξιοπιστία και υπουργική δυναμική της κ.Αχτσιόγλου, ίσως πιστεύει-και λειτουργικά προστατευτικά για την όλη εικόνα τη Κυβέρνησης- το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline