Τρίτη 11 Αυγούστου 2020  07:39:43

Σιωπητήριο στον Π. Καμμένο, που αποκλείσθηκε από την επίσκεψη Τσίπρα σε Καστελόριζο-Ρώ. Μικρός ιέραξ τώρα ο Φωτης Κουβέλης. Κύριο

Μετά τον «ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία», ο Φ.Κουβέλης δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο και Ρώ περιελάμβανε επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές μονάδες δεν περιελήφθη στην αποστολή ο ΥΠΕΘΑ Παν. Καμμένος. Αντίθετα οι επιθεωρήσεις στις μονάδες του Λιμενικού έγινε με την παρουσία εκεί και στην επίσημη αποστολή του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή και του αρμόδιου υφυπουργού Νεκτ. Σαντορινιού. Παράλληλα, συζητείται έντονα το αναγκαστικό σιωπητήριο, που έχει επιβληθεί στον κ.Καμμένο κατά τις τελευταίες ημέρες κι ειδικότερα στο θέμα των πέντε σημαιών στις πέντε βραχονησίδες των Φούρνων και γενικά η «κατάσταση αφάνειας»¨ακόμα και σε γραπτές δηλώσεις του λαλίστατου ΥΠΕΘΑ σε όλεςτις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας. Αντίθετα ν ο...αναρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης προέβη σε παρόμοιου πολιτικού χαρακτήρα δηλώσεις. Και μάλιστα με τόνους έντονης σκλήρυνσης σε σχέση με τις ΄έως δηλώσεις του.

Μικρός ιέραξ τώρα ο Φωτης Κουβέλης.

-Μετά τον «ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία», ο Φ.Κουβέλης δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα.

Κουβέλης στο ΘΕΜΑ 104,6: Είναι εύκολο ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση να μετατραπεί σε θερμό - Εκτίμησε ότι ο ισχυρισμός για κατέβασμα σημαίας από βραχονησίδα μπορεί να ήταν απάντηση στη «νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από τη Ρω» - Σε σκηνικό Ιμίων αλλά πιο... μέσα, ο Τσίπρας πάει Καστελόριζο
Την εκτίμηση ότι ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Όπως είπε αν και «εκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».

Όσον αφορά την πρόκληση Γιλιντιρίμ για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ».

«Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις» επέμεινε ο κ. Κουβέλης.

«Βεβαιώνω, επίσης, ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Έγινε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από τη Ρω

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του».

Επίσης να κάνω την εκτίμηση ότι είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο εξεδιώχθη το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπέρπτηση πάνω από το νησί τη Ρώ. Ίσως να ήθελαν με την "είδηση" αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) που δίνουν στα τουρκικά ΜΜΕ να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικο γι' αυτούς».

Πρόκειται για «μια επιλογή κλιμακούμενης έντασης» και «αμήχανες εκδηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας για υπέρπτηση πάνω από τη Ρώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι είχε υποστηρίξει το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα του Πάσχα όταν είχε γίνει γνωστό το περιστατικό. Τότε το Μαξίμου είχε υποστηρίξει ότι με διαρροή ότι το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά υπογραμμίζοντας οτι δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Έλεγαν τότε, δε, από το Μαξίμου ότι «δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση».

Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο Ελλλήνων στρατιωτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας απέκλεισε το «οποιδήποτε παζάρι» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε και χορήγησε πολιτικό άσυλο στους 8 τούρκους στρατιωτικούς. Καμία σκέψη για ανταλλαγή και συμψηφισμό. Η δική μας πίεση για να επιστρέψουν οι δύο είναι επίμονη και οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχείς».

Ωστόσο είπε ότι «δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω εκτίμηση για το χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών γιατί δεν μπορώ να εκτιμήσω τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη και παράνομη» την καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. «Κρατούνται χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο. Η χρονοτριβή που επιλέγεται από την τουρκική πολιτική ηγεσία εξυπηρετεί και την ένταξη αυτού του ζητήματος στην ένταση που επιδιώκει η Τουρκία» είπε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε ότι «διεκδικώ να είναι όχι μακρύς ο χρόνος παραμονής των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline