Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Ίμβρο ο Κυρ. Μητσοτάκης για στήριξη του δοκιμαζόμενου Ελληνισμού εκεί και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κύριο

Θυρανοίξια εκκλησίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1940 και μεγάλωσε εκεί. Διαρκής φροντίδα του Πατριαρχείου για το –κακότυχο- άλλοτε ελληνικό νησί από την αρχαιότητα μαζί με την Τένεδο.

Επίσκεψη συμβολικής σημασίας και ουσιαστικής στήριξης. Στο πανάρχαιο ελληνικό νησί, όπου ο ελληνισμός αρχίζει πάλι δειλά- δειλά να ξανανθίζει αλλά και στήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Χριστιανισμό. Σήμερα, Τρίτη 15 Μαΐου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ίμβρο, τα οποία θα τελεστούν από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ανακοίνωσε η ΝΔ.

Μετά την επίσκεψη χθες στην Αλεξανδρούπολη όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς (τους οποίους επισκέφθηκε στις φυλακές της Ανδριανούπολης ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Ίμβρο. Αφορμή τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νησί, τα οποια θα τελεστούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα παραστούν πολλοί ομογενείς από την Ελλάδα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.. Στόχος, είναι αναμφίβολα η στήριξη του Πατριαρχείου και του ελληνισμού εκεί..

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΞΑΝΑΝΘΙΖΕΙ 

Η Ίμβρος που μαζί με την Τένεδο δόθηκε στην Τουρκία από τη συνθήκη της Λωζάννης, προσπαθεί να στηριχτεί στα πόδια της, από τότε και ας έγινε τουρκικό απόκτημα, όλα αυτά τα χρόνια. Οι Έλληνες που έζησαν εκεί και που ζουν ακόμη και σήμερα, -μέσα σε δύσκολες συνθήκες, απελάσεις και διωγμούς, ακόμα και με ελεύθερη διαβίωση εγκληματιών Τούρκων-νιώθουν πάντα πιο Έλληνες από οποιονδήποτε άλλον ενώ με βαθιά επίγνωση της ιστορίας προσπαθούν να ανοικοδομήσουν το μέλλον, στηριζόμενοι στις βασικές τροφές της ανάπτυξης που είναι τα γράμματα και ο πολιτισμός τους.
Τετρακόσιοι Έλληνες ζουν σήμερα στην Ίμβρο με δυσκολίες, ανασφάλειες αλλά με θέληση και οράματα να διατηρήσουν την ελληνική κουλτούρα.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε στην Ίμβρο 400 Έλληνες το χειμώνα και μας φαίνεται σαν όνειρο αυτό που ζούμε», λέει o Ιωακείμ Καμπουρόπουλος διευθυντής του Γυμνασίου - Λυκείου του νησιού. «Είμαστε 6 καθηγητές, αποσπασμένοι από την Ελλάδα, 1 ομογενής και 4 Τούρκοι δάσκαλοι. Το σχολείο έδωσε μεγάλη ανάσα στο νησί αφού μαζί με τα παιδιά ήρθαν εννοείται και οι οικογένειές τους. Γίνονται δειλά δειλά βήματα να έρθουν και άλλοι. Το νησί πήρε άλλη μορφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, 8 παιδιά στο δημοτικό σύνολο 30 μαθητές και περιμένουμε και άλλα. Είναι αλήθεια ότι είμαστε περήφανοι για το άνοιγμα αυτών των σχολείων».

«Τα προβλήματα είναι πολλά δε μπορούμε να πούμε ότι είναι μικρά αλλά έχουμε ελπίδα και τα ξεπερνάμε» λέει ο καθηγητής του Λυκείου, κ. Μάρκος Μαρκετάκης. «Εκτός από τους μισθούς των καθηγητών όλοι οι άλλοι μισθοί και πληρωμές, θέρμανση, καθαριότητα, συσσίτια, αναλώσιμα καλύπτονται από χορηγίες.»

«Περάσαμε δύσκολα χρόνια στο νησί και οι σημερινές δυσκολίες δεν μας πτοούν», λέει ο Ντίνος Ζούνης, συνταξιούχος δάσκαλος που κι εκείνου η ζωή απόκτησε ενδιαφέρον στην άλλοτε σιωπηλή Ίμβρο. «Ξέρετε τι χρόνια περάσαμε, όταν μετά την παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης ανακαλέστηκαν όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων και μαζί και τα δικά μας; Μας απαγόρευσαν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία μας, μας φέρανε έποικους από την Τουρκία για να αλλοιώσουν το ελληνικό στοιχείο. Μας απαλλοτρίωσαν τις ιδιοκτησίες μας σε εξευτελιστικές τιμές. Τα παιδιά γυρνούσαν από τα σχολεία στα σπίτια τους και μιλούσαν τουρκικά, οι γονείς τα έχασαν. Πολλοί, για να τα σώσουν από αυτόν τον εκτουρκισμό τα έστειλαν στην Πόλη, μόνα τους σε ελληνικά σχολεία.»

«Η εγκατάσταση μιας "ανοικτής φυλακής" (δίπλα στο χωριό Σχοινούδι) για βαρυποινίτες από το εσωτερικό της χώρας αύξησε τον τρόμο του ελληνικού πληθυσμού και άρχισε η μετανάστευση», μας λέει και ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού Γυμνασίου Ισαάκ Αναστασιάδης, που με την Βούλα Μπερμπέρη, την ελληνίδα διευθύντρια του Δημοτικού και την Τουρκάλα υποδιευθύντρια Ιρέν Τσιλέρ, συχνά πυκνά σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου μέσω της εκπαίδευσης.

(ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΝΕWS BEAST).

Πολυμέσα