Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019  00:31:21

Ναυαγεί η τρίπλα Σκουρλέτη για διάσπαση της Β' Αθηνών. Γιατί δεν συμφέρει τα μικρά κόμματα, αλλά μόνο τα δύο πρώτα.. Γενική άρνηση από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ. Κύριο

Επαλήθευση της πρόβλεψης- ανάλυσης στο περασμένο εμπιστευτικό δελτίο BLACK CODE και των αναλυτικών παρατηρήσεων του Μιχάλη Δημητρίου στο Διαδίκτυο... Μηδενικές ήταν εξαρχής οι πιθανότητες για ψήφιση της πρότασης προς κατάτμηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας από 200 βουλευτές, ούτε για 180 ακόμα.

Σε αδιέξοδο, αντιθέσεις και με διάφορα επιχειρήματα, « προσχήματα και προφάσεις» κατά την Κυβέρνηση θα καταλήξει σήμερα Πέμπτη, η σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των κομμάτων για το "σπάσιμο" της β' Αθηνών και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής;
Όλα δείχνουν πως τα κόμματα θα πάνε στην συνάντηση με τον υπουργό κυρίως για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις/αιτήματα παρά για να ακούσουν τα όσα θα τούς πει ο Π. Σκουρλέτης για το σχέδιο κατάτμησης των δύο μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία θέτει και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού βάζοντάς το συνδυαστικά με το σπάσιμο των περιφερειών. Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι θετική στο αίτημα της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου "στα παιδιά του brain drain" όμως επισημαίνει ότι αυτό δεν θα γίνει τώρα, αλλά κάποια στιγμή αργότερα. Επομένως, πρόταση "πακέτο" για κατατμήσεις περιφερειών και ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα κατέβει με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιαστεί στην συνάντηση με τον υπουργό των Εσωτερικών καταθέτοντας ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα. Που θα περιλαμβάνει την πρόταση για μία κατά προσέγγιση απλή αναλογική που θα περιλαμβάνει και bonus για το πρώτο κόμμα, την κατάτμηση της β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών( γύρω στις 30 έδρες αντί των 50) αλλά και την ψήφο όσων απόδημων έχουν εκλογικά δικαιώματα αλλά ζούν στο εξωτερικό λόγω κρίσης. Αρνητική πλήρως ή υπό όρους είναι η Ένωση Κεντρώων,, με προσωπική δήλωση του Βασ. Λεβέντη, το ΚΚΕ με αυστηρή δήλωση του Δημ., Κουτσούμπα, ενώ αρνήσεις καταγράφονται στον χώρο των ΑΝΕΛ, των Ανεξάρτητων ακόμα και της Χρυσής Αυγής.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙ8ΚΟ ΔΕΛΤΙΟ " Black- Code" της περασμένης Τετάρτης, 9 ης Μαίου.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΤΜΙΣΗ ΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ

«Σενάρια για άλλη μια φορά για σπάσιμο της Β' Αθηνών, σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και της Αττικής σε δύο. Ζήτημα εάν έτσι όλα τα μικρομεσαία κόμματα (ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ κ.α.) θα βγάζουν πλέον 1-2 έδρες συνολικά

Διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται το μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή κάθε μιας έδρας που μέχρι τώρα είναι για τη Β΄ Αθηνών λιγότερο από 3%.
Σε περίπτωση διάσπασης στην Αττική το βασικό μέτρο θα φτάσει πάνω από 12-15%.

Το σενάριο με το οποίο θα «σπάσει» η Β' Αθηνών και το πρώην Υπόλοιπο Αττικής, σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», αλλά δεν φαίνεται να προχωρά δεδομένου ότι ο αρμόδιος Υπουργός Π. Σκουρλέτης το συνέδεσε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές αφού δεν συγκεντρώθηκαν- λόγω άρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ- οι αναγκαίες 200 ψήφοι.
Γενικότερα η τυχόν κατάτμηση της Β' Αθηνών θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην δυνατότητα των μικρομεσαίων κομμάτων να βγάζουν τις ίδιες έδρες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Γιατί με τη διάσπαση αυτή θα αυξηθεί πολύ το αναγκαίο ποσοστό για την εκλογή κάθε έδρας.
Τώρα με 35 έδρες το ποσοστό είναι κάτω από το 3%.
Η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελείται από τέσσερα σενάρια.

Το επικρατέστερο είναι το εξής:

Κατάτμηση της Β΄Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό).
Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Αθηνών.
Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής.

Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική και μία έδρα πηγαίνει στην Αχαΐα.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα