Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  16:13:01

Φοιτητικές εκλογές σε γενική αδιαφορία: Άλμα της ΔΑΠ στο 50%- Δεύτερη η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ), κάτω από το.... 1% η φοιτητική του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Σε πτώση του 12% η άλλοτε κραταιά ΠΑΣΠ. Κύρια δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στον αριστερό χώρο, πέραν του ΚΚΕ, παραμένει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι ομάδες που συνεργάζονται μαζί της.

Άνοδο των δυνάμεων της ΔΑΠ (πρόσκειται στην ΝΔ) δείχνουν τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών, με την Πανσπουδαστική (του ΚΚΕ) δεύτερη δύναμη και πολύ χαμηλά ποσοστά , ταπεινωτικά,για το "Μπλόκο" (δίκτυο αριστερών σχημάτων που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ).

Έτσι, για 32η χρονιά, τα αποτέσματα των φοιτητικών εκλογών δείχνουν την ΔΑΠ πρώτη και μάλιστα ενισχυμένη, ενώ διατήρησαν τις δυνάμεις τους τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτικά αριστερά σχήματα) και η ΠαΣΠ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ).

Μεγάλη, πρωτοφανή αυτοδυναμία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ «έδειξαν» τελικά οι φοιτητικές κάλπες, σύμφωνα με αποτελέσματα που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, η γαλάζια παράταξη, ενώ οριακές είναι οι διαφορές με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την ίδια στιγμή, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Θρίλερ εκτυλίχτηκε μεταξύ ΠΑΣΠ και ΠΚΣ για τη δεύτερη θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ με πτωτική πορεία εμφανίστηκε και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ). Κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, κινήθηκε το ποσοστό της νεολαίας που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ (BLOCO).
Πιο αναλυτικά, στο 100% της ενσωμάτωσης των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ καταγράφει στα Πανεπιστήμια ποσοστό 50,1% και στα ΤΕΙ 56,05%.

«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ορόσημο στην ιστορία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Εκτός από την 32η συνεχόμενη νίκη, η παράταξή μας αναδείχθηκε αυτοδύναμη τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ», σχολίασαν εκπρόσωποι, σε επίσημη ανακοίνωσή τους μετά και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και συνέχισαν: «Γίνεται πια ξεκάθαρο ότι στους φοιτητές υφίσταται ένα πλειοψηφικό ρεύμα που έχει συνειδητοποιήσει ότι αξίζει καλύτερη ποιότητα σπουδών και καλύτερες προοπτικές, που πλέον διεκδικεί ανοιχτά αυτό που αξίζει και που εμπιστεύεται την ατζέντα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για να δει το όραμά του να υλοποιείται».

Αιχμηρό ήταν άλλωστε το σχόλιο της γαλάζιας «πτέρυγας» των φοιτητών ως προς τα χαμηλά , σχεδόν μηδενικά,ποσοστά του BLOCO, ενώ τα συνδέουν με τις κυβερνητικές πολιτικές που «διαλύουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Στη ρητορική που κινείται η ΝΔ κατά της βίας και ανομίας στα Ανώτατα Ιδρύματα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εμμένει στο ότι «η περιφρόνηση της νομιμότητας και της ασφάλειας στους ακαδημαϊκούς χώρους αποδοκιμάζονται με τον πιο εμφατικό τρόπο από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους φοιτητές».

Με πτώση στα ΑΕΙ (ποσοστό φέτος 11.44%) εμφανίστηκε η ΠΑΣΠ, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών, ενώ τη δεύτερη θέση και με άνοδο σε σχέση με πέρυσι, εμφανίστηκε η ΠΚΣ (19.17%). Στην τέταρτη θέση, η ΕΑΑΚ και ποσοστό 8.95% (από 11% πέρυσι), ενώ το BLOCO έπιασε το 0.8% του ποσοστού των ψηφισάντων.
Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ μετά τη ΔΑΠ, ακολουθεί η ΠΑΣΠ στη δεύτερη θέση και με άνοδο σε σχέση με το 2017 (ποσοστό 21.7%), ενώ η ΠΚΣ κινήθηκε καθοδικά με ποσοστό 16.54%. Κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα ΕΑΑΚ και BLOCO με αντίστοιχα ποσοστά 0.68% και 0.53%.

Οι εκλογές έγιναν φέτος χωρίς επεισόδια και ένταση, με εξαίρεση τα ...απρόοπτα της Νομικής που έκανε εκλογές στην Αίγλη Ζαππείου (η παράταξη της ΔΑΠ) και στο κτήριο της Σόλωνος (οι υπόλοιπες παρατάξεις) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου οι εκλογές αναβλήθηκαν και δεν μεταφέρθηκαν επίσης στο χώρο του Ζαππείου λόγω κακής συνεννόησης των φοιτητικών παρατάξεων μεταξύ τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα