Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  17:03:29

Συνεδρίαση ταραχής, σύγκρουσης Μητσοτάκη- Τσίπρα και αντεπίθεσης των «Δέκα» σήμερα ολομερής στη Βουλή. Κύριο

Από το βήμα της Βουλής φέρονται ότι θα απευθύνουν σφοδρό κατηγορώ κατά των χειρισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται πως θα στείλει γραπτό υπόμνημα.

 Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια στάση θα κρατήσει ενώ οι κ. Πικραμμένος και Σαλμάς αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τη δική του στάση τις επόμενες ώρες.

Αυτή έκανε το καθήκον της και έστειλε όλα τα στοιχεία για κρίση στη Βουλή, που αφορούσαν σε αναφορές –και όχι βέβαια αδικήματα – χωρίς ασφαλώς να έχει ευθύνη για την κατάντια της Επιτροπής της Βουλής. Τώρα μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής η υπόθεση ξαναγυρίζει στην ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη η οποία θα συνεχίσει την κανονική ανάκριση για τα όποια ποινικά αδικήματα διαπιστώσει και τεκμηριώσει.
Αντεπίθεση οργής και κατηγορώ των «Δέκα» στη Βουλή για την υπόθεση-φούσκα της Νovartis, το δήθεν «μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην νεώτερη Ελλάδα».

Κορυφώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον ενόψει της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας σήμερα Παρασκευή, αντικείμενο της οποίας θα είναι η συζήτηση του πορίσματος της «Προανακριτικής Επιτροπής» στην οποία απέμειναν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα αποχώρησαν με διαμαρτυρίες για σκοπιμότητες –σκευωρίες και «άθλιες μεθοδεύσεις» και σκοπιμότητες της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας και η διεξαγωγή ψηφοφορίας σχεδόν τυπικού χαρακτήρα και πολιτικά αναξιόπιστης μετά το φιάσκο της κατάληξης «μιας Επιτροπής μηδενικού κύρους».

Από το βήμα της Βουλής φέρονται ότι θα απευθύνουν σφοδρό κατηγορώ κατά των χειρισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας ,Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται πως θα στείλει γραπτό υπόμνημα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια στάση θα κρατήσει ενώ οι κ. Πικραμμένος και Σαλμάς αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τη δική του στάση τις επόμενες ώρες.
Υπολογίζεται ότι η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Άπαντες αναμένουν μια θυελλώδη συνεδρίαση, καθώς και οι τελευταίοι κυβερνητικοί χειρισμοί επί του θέματος, ειδικά ως προς το ζήτημα της ψηφοφορίας, έχουν ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη:

Αν και, όπως υπενθυμίζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο πόρισμά τους υποστηρίζουν ότι η Βουλή είναι «αναρμόδια» να εξετάσει το ζήτημα, από την πλειοψηφία επελέγη αφενός να στηθούν εκ νέου δέκα κάλπες την Παρασκευή, και αφετέρου στα ψηφοδέλτια να συμπεριληφθεί στην επιλογή του «όχι» μια εντός παρενθέσεως καταγεγραμμένη «εξήγηση», με το σκεπτικό δηλαδή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και πρέπει ο φάκελος να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.

Πέραν του τυπικού προβλήματος που υπάρχει, καθώς βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν επιτρέπεται την ώρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας «η αιτιολόγηση της ψήφου», κατ' αρχάς τόσο η Ν.Δ. όσο και η ΔΗΣΥ, θέτουν επί της ουσίας και ένα επιπλέον πολιτικό ζήτημα: το δικό τους «όχι» στηρίζεται στο συμπέρασμα πως δεν έχουν προκύψει αποχρώσεις ενδείξεις εμπλοκής των αναφερομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Αυτή η αρνητική τους ψήφος, προσθέτουν, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί δίπλα σε μια αιτιολόγηση της πλειοψηφίας, η οποία, όπως τονίζουν, είναι εσφαλμένη και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυβέρνησης.

Σε τροχιά απόρριψης για παρεμφερείς λόγους της προαναφερθείσας επιλογής της πλειοψηφίας φαίνεται πως κινούνται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία –στο σύνολό τους, πάντως– έχουν ήδη καταγγείλει με τον πλέον έντονο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση: χαρακτηριστική είναι η επιλογή τους να αποχωρήσουν από τις εργασίες της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Βάσει των προαναφερομένων, εντόνως κυκλοφορούν πληροφορίες στους διαδρόμους της Βουλής, τονίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι η αποχώρηση από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ώρα της ψηφοφορίας, αποτελεί ένα ισχυρό ενδεχόμενο κυρίως όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη ΔΗΣΥ.
Ανάμεσα στο «παρών» και στην αποχώρηση φέρονται να κινούνται και άλλα κόμματα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα