Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  12:32:59

Κρίσιμη ημέρα μεγάλων επιλογών για Ελλάδα- Τσίπρα-Καμμένο. Τα 5 κλειδιά-κριτήρια: Oνομα, erga omnes, Σύνταγμα, γλώσσα- εθνικότητα, ΝΑΤΟ-ΕΕ. Κύριο

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών και πιθανή πρώτη συμφωνία με τις βασικές επιλογές και δεσμεύσεις.

Τα 5 κλειδιά-κριτήρια,που θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό ρι εξελίξεις: Σύνθετο όνομα, erga omnes (και για το εσωτερικό των Σκοπίων), Σύνταγμα, γλώσσα- εθνικότητα, ένταξη και πότε σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συνάντηση στις Πρέσπες, προσωρινή συμφωνία με διεθνή επικύρωση- εγγύηση, Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ή όχι, Δημοψήφισμα και ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων κατά το Φθινόπωρο, με κατοπινή έγκριση μετά από την Ελληνική Βουλή.

Μετά δέκα ημέρες, μάλλον μειωτικής αναμονής για την Ελλάδα, υπήρξε μια νέα εξέλιξη. Πέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών και τη διαδικασία ΝΙΜΙΤΣ-ΟΗΕ αλλά απευθείας από τους δύο Πρωθυπουργούς. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα Δευτέρα στις 3 μ.μ., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Ζάεφ: Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών - Ν. Κοτζιάς: Θα γίνει το τηλεφώνημα Ζάεφ

Την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σήμερα Δευτέρα.

Παράλληλα επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα το πρωί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετά την συνάντηση που είχει με τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα. ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα επικοινωνήσει σύντομα με τον έλληλα ομόλογό του.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε δε, ότι η επιθυμία της πΓΔΜ είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα της πΓΔΜ ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής και να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα τη δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που κληθούν να την επικυρώσουν δια δημοψηφίσματος.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο Ζάεφ.

Παράλληλα επεσήμανε οτι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

-Ειδικότερα, από την πλευρά του, το γραφείο πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, σε δική του ανακοίνωσή, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.
Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τηλεφωνική συνομιλία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου.

Επιθυμία των Σκοπίων, είπε σε δηλώσεις του, είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι μετρημένες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική, αξιοπρεπής και να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα τη δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα κληθούν να την επικυρώσουν δια δημοψηφίσματος.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε ο κ. Ζάεφ, ενώ επεσήμανε αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΩΝ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Το περιβάλλον διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κλονισμού της Κυβέρνησης, με αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ ή με καταψήφιση στη Βουλή. Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ, μετά τη σιωπή Ταίπρα- Καμμένου και τον λαλίστατο υπεραισιόδοξο πάντα Νίκο Κοτζιά, που δεν επαληθεύθηκε.. Άλλωστε, είναι σαφές ότι η κατάληξη που θα έχουν οι επαφές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ θα επηρεάσουν και την ίδια την κυβέρνηση.

Με τα δεδομένα αυτά και ενώ έχει αναγγελθεί δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο Πρωθυπουργών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνέντευξη θα δοθεί όχι στο υπουργείο Άμυνας αλλά στα γραφεία των ΑΝΕΛ, στη Λεωφ. Συγγρού, σημάδι ότι ο Π. Καμμένος θα πάρει θέση για τη συμφωνία και όσα θα επακολουθήσουν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα