Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  13:01:24

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων ίσως δικαιώσει τις προβλέψεις Καμμένου. Αντίθετος στο erga omnes δεν θα υπογράψει-συναινέσει εύκολα. Οι αρνητικές δηλώσεις του. Κύριο

Ο Ιβανόφ αυστηρός προς τον Πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ: Η ονομασία της πΓΔΜ δεν λύνεται με ένα τηλεφώνημα.

«Πόλεμος» δείχνει να έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ όσον αφορά το θέμα της ονομασίας και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ να επιτίθεται στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, διαμηνύοντας του εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ σε μία σκληρή ανακοίνωση της προεδρίας, απάντησε στις δηλώσεις Ζάεφ της Δευτέρας, σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες ανέφερε ότι αν δεν εγκριθεί η συφμωνία με την Ελλάδα θα τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως εξής: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας που περιλαμβάνεται σε ένα ή περισσότερα διασυνδεδεμένα έγγραφα θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να μην προβλέπεται η αλλαγή της».
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα δεικτικός απέναντι στο Ζ. Ζάεφ δηλώνοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο να κλείνει μια συμφωνία από το τηλέφωνο και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών».

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Απάντηση στα σχόλια του Ι. Ιβανόφ έδωσε ο Ζ. Ζάεφ με δηλώσεις του την Τρίτη, σημειώνοντας: «Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη "Μακεδονία" σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

«Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην "Μακεδονία" και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ.

ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Παν.Καμμενου

«Από τους όρους για τους οποίους ενημερώθηκα εγώ θεωρώ ότι δεν θα γίνει δεκτή από δημοψήφισμα ή από τη Βουλής των Σκοπίων» είπε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξη τύπου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (σ.σ. στα Σκόπια) και αυτό είναι κυβερνητική θέση είναι μετά την πιθανότητα να γίνει η δεκτή συμφωνία με τον Ζάεφ - εγώ κρατώ τις επιφυλάξεις μου γιατί είναι μια συμφωνία που δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή εύκολα από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό - θα υπογραφεί αλλά δεν θα έχει ισχύ μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή, να γίνει δημοψήφισμα, να επανέλθει στη Βουλή και αν όλα αυτά ολοκληρωθούν τότε θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση».

«Ίσως πάμε και μετά τις εκλογές για κύρωση σε περίπτωση που γίνει όλη αυτή η διαδικασία που ανέφερα» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι δεν θα γίνει το φθινόπωρο η συμφωνία.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος ζήτησε πριν να υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία στην Ελλάδα να υπάρξει συμβούλιο πόλιτικών αρχηγών προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία που είναι στο τραπέζι περιέχει τους όρους της συμφωνίας Καραμανλή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα