Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019  12:35:00

Α, Σαμαράς: Καταγγέλλει ανοικτά τη συμπόρευση Παυλόπουλου- Τσίπρα, όπως πιστεύουν ήδη πολλοί νεοδημοκράτες. Κύριο

Δεν περιμένουν, λένε, στην Πειραιώς να συγκατατεθεί ούτε σε μία από τις προτάσεις συνταγματικότητας και θεσμικής λειτουργίας πάνω στο Σκοπιανό από μια Κυβέρνηση, κατάδηλα μετά τις δηλώσεις Π. Καμμένου, χωρίς πολιτική νομιμοποίηση ούτε στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτε στη Βουλή..

-Δυσαρέσκεια στα κορυφαία στελέχη της ΝΔ για την αποφυγή κάθε δημόσιας τοποθέτησης του Πρ.Παυλόπουλου στο μείζον εθνικό θέμα των Σκοπίων και της Μακεδονίας(παρά μόνο σε ελάχιστες γενικότητες για «αναγκαίες αλλαγές» στο Σύνταγμα), σε συνδυασμό με ένα σύνολο ταυτίσεων Παυλόπουλου- Τσίπρα- Μαξίμου στο παρασκήνιο για αυτή την συμπόρευση στη Δικαιοσύνη,τη Δημόσια Διοίκηση, το ΥΠΕΞ κλπ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που συμπλέει απόλυτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατήγγειλε χθες ανοικτά ό,τι καιρό τώρα κουβεντιάζουν και καταγγέλλουν παράγοντες, βουλευτές, στελέχη και οπαδοί της ΝΔ για τη στενή συμπόρευση Παυλόπουλου-Τσίπρα με τη-μεθοδευμένη,λένε- συμμετοχή «καραμανλικών» πολέμιων της ηγεσίας Κυρ.Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Επίσης με θετικές αναφορές στον Εθνάρχη της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή (ο οποίος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκατέθηκε μεν στην απόλυση Σαμαρά από ΥΠΕΞ το 1992 από τον Κ.Μητσοτάκη, αλλά με του οποίου τις θέσεις για το Μακεδονικό συμφωνούσε). Σε πλήρη αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που παραμένει σιωπηλός και αφήνει ανυπεράσπιστη την μνήμη του θείου του για τις θέσεις του στο Μακεδονικό που υπερασπίστηκε με σθένος ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και άλλοι και με πλήρη αδράνεια επίσης από τον Πέτρο Μολυβιάτη). Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική προσωπικά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που προκάλεσε την κριτική του Μαξίμου,την ψοφοδεή διαρροή από το Προεδρικό αλλά βρήκε πολλή μεγάλη θετική ανταπόκριση σε χώρους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εκφράζοντας ο πρώην Πρωθυπουργός θαρραλέα το νέο χάσμα που υπάρχει στις σχέσεις του Προέδρου με τον χώρο της Ν.Δ και την διπλά παθητική στάση του τόσο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα όταν τον ενημέρωσε για την συμφωνία και επίσης για την ασυνέπεια του στις θέσεις του Κ.Καραμανλή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αυτό το χάσμα εκτιμάται ότι προέκυψε και στη συνάντηση Μητσοτάκη- Παυλόπουλου, με τον δεύτερο να αρκείται σε γενικολογίες απέναντι στις θέσεις και συνταγματικές επιταγές κατά τον Πρόεδρο της Ν.Δ

Ειδικότερα ο Α. Σαμαράς μίλησε για ταπεινωτικό συμβιβασμό και επιπλέον κατήγγειλε την» ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα που δεν είναι ικανή όμως να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου.
Την αποφασιστική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την ΠΓΔΜ πριν υπογραφεί, ώστε να διαπιστωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Σώματος, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον ύπατο πολιτειακό παράγοντα, επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι βαθιά προβληματική γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και επειδή δεν συμφωνεί με αυτή, ούτε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλ. Τσίπρα, ο Π. Καμμένος.
Ως εκ τούτου, ο Κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση» και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να την υπογράψει και να δεσμεύσει τη χώρα. Ζήτησε δε, από τον Προκόπη Παυλόπουλο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης, ώστε η συμφωνία να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί, για να διαπιστωθεί αν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητές του.

Η επίθεση Σαμαρά σε Παυλόπουλο και κυβέρνηση για τη συμφωνία με πΓΔΜ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία, αλλά και ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.

Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του ελληνικού λαού προσθέτοντας πως «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως λέει, «δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η κυβέρνηση δεν έδωσε μόνο το όνομα, αλλά και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια, φαλκιδεύοντας, όπως λέει, την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς και δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον αλλά και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Το σχόλιο Μαξίμου

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου.

Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα