Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019  22:17:22

Γιατί άραγε συμβαίνουν, τόσο πολλές, αυτοκτονίες στην Κρήτη; Οι πρώτες εκδοχές για το φαινόμενο. Κύριο

Διπλάσιες σχεδόν από τα ποσοστά αυτοκτονιών, ανδρών και γυναικών, ηλικιωμένων και νέων ανθρώπων από τις άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές και ερμηνείες του θλιβερού φαινομένου. Ο πολύ υπερήφανος χαρακτήρας των Κρητικών,η ευαισθησία τους, κοινωνική και προσωπική, για άλλους ο υπέρμετρος εγωισμός, η μεγάλη ευαισθησία. Υπάρχουν και άλλες ερμηνείες για τους Κρητικούς και τις Κρητικές, ανθρώπους της παρέας και της συντροφιάς αλλά΄και παράλληλα βαθύτατα μοναχικούς και μελαγχολικούς. Η αναζήτηση και άλλες εκδοχές. Κατάθλιψη, εμμονές, θυμός και ψυχοσωματικά προβλήματα κάνουν πλέον πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κρήτης - Το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο.

Εχει λαβωθεί η ψυχή εκατοντάδων πολιτών της Κρήτης τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο μέσα από την δύναμη των αριθμών.

Κατάθλιψη, εμμονές, θυμός και ψυχοσωματικά προβλήματα κάνουν πλέον πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κρήτης με την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση να έχει το δικό της μερίδιο στην αύξηση των περιστατικών αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Κρήτη είναι η «πρωταθλήτρια» στις αυτοκτονίες και έχει σχεδόν τα διπλάσια περιστατικά τα τελευταία χρόνια από το γενικό σύνολο στην Ελλάδα. Μάλιστα το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά με 61 αυτοκτονίες στο νησί, με την δυτική Κρήτη να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Το τελευταίο περιστατικό που συγκλονίζει το νησί αφορά σε έναν 41χρονο άντρα, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, στρέφοντας μία καραμπίνα προς τον εαυτό του. Το τραγικό περιστατικό διαδραματίστηκε το απόγευμα της Τρίτης, στη Μυρτιά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Τον άτυχο άντρα, βρήκε νεκρό συγγενής του στην αποθήκη του σπιτιού του και ειδοποίησε τις Αρχές.

Χθες, στο φως της δημοσιότητας ήρθε άλλη μια τραγωδία. Μια γυναίκα αυτοκτόνησε, τυλίγοντας μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι της, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, η 79χρονη – που κατάγεται από την Ουκρανία – πήρε μία σακούλα, την έβαλε στο κεφάλι της, την έδεσε με ταινία και έβαλε τέλος στην ζωή της.

Το μακάβριο αυτό θέαμα αντίκρισε ένα συγγενικό της πρόσωπο το οποίο και ειδοποίησε τις αρχές.

10/06/2018. Κρήτη: Άνδρας απαγχονίστηκε στις τουαλέτες του Βενιζελείου Νοσοκομείου... Ενώπιον ενός μακάβριου θεάματος βρέθηκε το προσωπικό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όταν εντόπισαν έναν άντρα που είχε απαγχονιστεί στις τουαλέτες του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος. Στο νοσοκομείο έσπευσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο αυτόχειρας νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο, αν συνόδευε κάποιον ασθενή ή αν πέρασε απαρατήρητος στο κτίριο.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ

«Είναι πολύ μεγάλο βήμα να φτάσει κανείς να μιλήσει σ' εμάς, να νιώσει ότι υπάρχει κάποιος που θα τον ακούσει δίχως να τον κρίνει», είναι τα πρώτα λόγια της Ολγας Θεοδωρικάκου, συντονίστριας του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακας» και της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, που δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώθηκαν 529 αυτοκτονίες, 8.000 απόπειρες, ενώ 5.500 άτομα βίωσαν το πένθος της πρόωρης απώλειας (βλ. το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην κυριακάτικη «Κ» της 27/5/2018, με τον τίτλο «Αυτοί που μένουν πίσω»). Με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία, το 2016 και το 2017 κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ για τα έτη της «σκληροπυρηνικής» κρίσης, 2010-2015, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (για κάθε 4 άνδρες αντιστοιχεί μία γυναίκα), ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και η Αττική προπορεύονται στα περιστατικά αυτοχειριών.

Η 24ωρη γραμμή δέχεται ετησίως περί τις 13.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 3.000 είναι πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ το 90% εξ αυτών αποτρέπεται. Το Κέντρο, για το 2017, δέχθηκε 761 άτομα, έχοντας ολοκληρώσει συνολικά 5.800 συνεδρίες. «Είναι πάγια θέση μας ότι περίπου το 95% των συμβάντων μπορεί να αποτραπεί, αρκεί να ξεπεραστεί το στίγμα –π.χ., για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους– και εκείνος που περνάει από το μυαλό του η αυτοχειρία να μιλήσει αμέσως.

Πρέπει, όμως, και το περιβάλλον να έχει διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά ανοικτά για σημάδια που μπορεί να δίνει κάποιος – είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνος που σκέφτεται την αυτοχειρία θα δώσει σημάδια. Και κάτι ακόμη σημαντικότερο: είναι μύθος ότι εκείνος που αναφέρει ότι θέλει να αυτοκτονήσει τελικά δεν θα το κάνει», λέει η Ολγα Θεοδωρικάκου. Η ίδια αναφέρει κάτι πολύ ενδιαφέρον: το 85% των αυτοχείρων έχει έρθει σε επαφή με επαγγελματίες της υγείας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για πληρέστερη εκπαίδευση, αλλά και επαγρύπνηση στις δομές υγείας. «Οπως ξέρετε, ο χώρος της ψυχικής υγείας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση δεν υπάρχει "πασπαρτού"», αναφέρει η Ολγα Θεοδωρικάκου.

Ο λόγος για τον οποίον οδηγείται κάποιος στην αυτοχειρία, λένε οι ειδικοί, δεν είναι ποτέ μονοδιάστατος. «Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει η κρίση ή μία ερωτική απογοήτευση, διότι, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όλοι θα οδηγούνταν στην αυτοκτονία», σημειώνει η Ολγα Θεοδωρικάκου. «Υπάρχουν πάντοτε και ψυχοπαθολογικά αίτια, που προφανώς εντείνονται από τις εξωτερικές συνθήκες». Η ίδια περιγράφει ότι πολλές φορές η γραμμή έχει βοηθήσει επιτόπου άτομα λίγα λεπτά προτού οδηγηθούν στο μοιραίο. «Εχουμε συνεργαστεί πολλάκις με την αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η παρέμβαση, όμως, δεν είναι πάντοτε ασφαλής επιλογή», λέει η ίδια, ενώ περιγράφει ένα πρόσφατο περιστατικό: «35χρονος άνδρας τηλεφώνησε ακριβώς τη στιγμή που ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του, για ένα σύνολο λόγων: απομόνωση, επαγγελματικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα, απόπειρες αυτοκτονίας. Εμείς καταφέραμε να παρέμβουμε στο σπίτι του και να τον οδηγήσουμε σε νοσηλεία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα