Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019  22:55:00

Πάγος-προειδοποίηση χθες από Βρυξέλλες: O παλιός ΦΠΑ στα 5 νησιά μόνο έως τον Δεκέμβριο. Οι περικοπές στις συντάξεις, που ψηφίσατε θα γίνουν από Ιανουάριο. Κύριο

Αντιμέτωποι σε Μαξίμου και Κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, με τις ψευδείς επινοήσεις και διαβεβαιώσεις τους.

Η διπλή ενόχληση Βρυξελλών για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που είχε ως συνέπεια τον περιορισμό της εξαγγελίας Τσίπρα μόνο σε έξι μήνες τελικά και οριστικά, αντίθετα από τη δήλωση για αναστολή του 24% στο ΦΠΑ ότι «όσο θα είμαι εγώ Πρωθυπουργός και θα υπάρχει η κρίση».
Και θα όπως σημειώναμε αναδιπλώθηκε, προφανώς μετά παρασκηνιακή ενόχληση από τις Βρυξέλλες, η υπουργός Εργασίας κ. Ε.Αχτσιόγλου. Τώρα διαβεβαιώνει «όχι αιφνιδιασμός» για Θεσμούς- Βρυξέλλες στο να μη τηρηθούν τα συμφωνημένα για περικοπές των συντάξεων. 

Διέψευσε χθες τους διάφορους αερολόγους- υποσχεσιολόγους (για μη περικοπή, για 13η σύνταξη κλπ) υπουργούς και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τελευταίους τους κκ Κατρούγκαλο, Μπαλάφα, Φίλη. «Δεν εξετάζουμε μονομερείς ενέργειες για τις συντάξεις».
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, πάντως, εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξη ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019.

Την ενόχληση των Βρυξελλών από την ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος, καθώς τόνισε ότι έγινε χωρίς κάποια συνεννόηση και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα ισχύει μόνο μέχρι το τέλος του έτους. Μετα θα εφαρμοσθεί ο νέος ΦΠΑ με 24%, όπως σε όλα τα άλλα νησί του Αιγαίου.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019, ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελών,ανέφερε ότι μείωση τους είναι συμφωνημένη και θα ήταν «συνετό» από τη πλευρά της Ελλάδας να μην υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα της.
Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η δήλωση του Α. Τσίπα για το ΦΠΑ στα νησιά μπήκε αμέσως σε ένα σαφές χρονικό πλαίσιο και είπε πως «ότι ότι έγινε, έγινε» αλλά το μέτρο είναι σαφές ότι θα τελειώσει στο τέλος του έτους. Συγχρόνως αυτή η αιφνίδια αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συμπληρωμένο μνημόνιο το οποίο θα κληθούν την Πέμπτη το βράδυ να εγκρίνουν τα εκτελεστικά μέλη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή, η οποία έχει πολύ μικρή δημοσιονομική επιβάρυνση, μόλις 24 εκατομμύρια, θα μπορούσε να προκαλέσει και καθυστέρηση στην απόφαση για εκταμίευση αλλά ότι ο ίδιος ελπίζει πως τελικά η απόφαση θα παρθεί κανονικά.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από το 2019 όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο αξιωματούχος τόνισε πως «οι περικοπές είναι συμφωνημένες» και ότι θα ήταν σοφό από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης να μην ξεκινήσει τώρα την συζήτηση που θα αφορά αλλαγές στο πρόγραμμα. «Θα ήταν σοφό η Ελλάδα να παραμείνει στην οικονομική της πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα