Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019  23:08:56

Απόλυτα κυνικός- διαυγής ο Ζ.Ζάεφ: «Η Ελλάδα πήρε erga omnes το όνομα (Βόρεια Μακεδονία), εμείς erga omnes την ταυτότητα ως Μακεδόνες. Κύριο

Μια ακόμα επιβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό της FYROM όχι απλώς της ερμηνείας αλλά Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της πλήρους πολιτικής εκμετάλλευσης της Συμφωνίας (που δήθεν θα αναμένουμε να ψηφισθεί από την Βουλή για να... παράξει αποτελέσματα) ήδη τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων όσο και στο διεθνές επίπεδο.

Η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC. Ισότιμα, όμοια, αδιάκριτα και οι δύο Μακεδόνες ανεξάρτητα από το νέο εθνικό όνομα των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία και ότι η αρχαία Μακεδονία θεωρείται ελληνική πολιτιστική κληρονομία..

Μάλιστα τόνισε ο κ.Ζάεφ ότι με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes τη ταυτότητα», τη καθαρή- ανόθευτη και όχι κάποια σύνθετη μακεδονική ταυτότητα(και επίσης γλώσσα, ιθαγένεια).
Οπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.
Επίσης ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αντιδράσεις του μειοψηφούντος συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.
Πάντως, χαρακτήρισε ειρωνικά «copy paste» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.
Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει «μια ευκαιρία», στην συμφωνία των Πρεσπών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα