Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  20:29:35

«Θα έρχομαι κάθε μήνα το Μάτι», σειρά υποσχέσεων από τον Αλ. Τσίπρα..Φανερώθηκαν επίσης Ρ. Δούρου και Η. Ψινάκης, που τους κάλεσε τώρα να... συνεργασθούν για το καλό των πυρόπληκτων.

Δεσμεύτηκε ότι σε ένα χρόνο το Μάτι θα έχει ανασυγκροτηθεί, πρασινίσει και γεμίσει πάλι νέα οικοδομήματα και ζωή. Εγχείρημα που δεν κατορθώθηκε σε καμία άλλη επιχείρηση αποκατάστασης μαζικής καταστροφής είτε πυρόπληκτων είτε σεισμόπληκτων.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που πήγε κρυφά πρωί-πρωί με αστυνομικούς και με δύο γραμματείς συνεργάτες του και κάμερα της επιλογής Μαξίμου (ούτε καν της ΕΡΤ), χωρίς να συναντήσει κατοίκους της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στα καμένα, σε τελείως διαφορετικό σκηνικό. Σαράντα τρείς ημέρες μετά, χωρίς κανείς από όλους αυτούς να παραστεί το θρησκευτικό μνημόσυνο που έγινε για τα 98 θύματα την περασμένη Κυριακή στην καμμένη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο Μάτι έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Αλέξη Χαρίτση, Σωκράτη Φάμμελο και Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και δύο εξαφανισμένους αρμόδιους, που έχουν μηνυθεί από ομάδες κατοίκους για τις βαριές τους ευθύνες-την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη. Τους οποίους κάλεσε χθες-ενώπιον της επιτροπής κατοίκων_ να... συνεργασθούν για να αντιμετωπισθούν και προωθηθούν τα τοπικά προβλήματα (γιατί δεν επαρκεί για αυτό το καθήκον το Κράτος), μαζί με τον απόντα δήμαρχο Ραφήνα ς και δραστήριο πυρόπληκτο επίσης κ.Μπουρνούς (λέγεται ότι δεν προσκλήθηκε).

Κατά την άφιξή του Πρωθυπουργού υπήρξαν χειροκροτήματα αλλά και κάποια γιουχαΐσματα, καθώς πυρόπληκτοι ήταν συγκεντρωμένοι και τον περίμεναν σε καφετέρια της περιοχής. Εκεί τον περίμενε «επιλεγμένη» επιτροπή κατοίκων, που είχε δεχθεί πριν ημέρες στο Μαξίμου σε κλίμα, τότε και χθες, κατανόησης, εμπιστοσύνης και προσμονής από την Κυβέρνηση..

«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων και υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται την περιοχή κάθε μήνα για να ελέγχει την πορεία της αποκατάστασης και πώς μέσα σε ένα χρόνο θα έχει ξαναπρασινίσει όλη η περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις.
«Μάχη δίνουμε», τόνισε. «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε».
Υπογράμμισε ότι «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται όμως και η συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε για τη στρέβλωση του να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον, τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».
Θύμισε ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή. Ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι και για το οποίο εγείρουν ανησυχία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ' αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από δω και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». Υπογράμμισε τον στόχο «να κάνουμε ότι περνά απ' το χέρι μας να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο Μάτι μόνιμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα