Δευτέρα 22 Απριλίου 2019  19:02:17

Συμμορφώθηκε αναγκαστικά η Τουρκία στην ισχυρή ασπίδα της UNESCO και τον διεθνή διασυρμό της: Παραμένει μουσείο η Αγιά Σοφία του Ιουστινιανού, αιώνιο σύμβολο όλου του Χριστιανισμού. Κύριο

Απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η προσφυγή για να ανοίξει ως τζαμί, το Πολιτιστικό μνημείο στη ιστορία της ανθρωπότητας από το 1985.

Άφησαν επίτηδες ανοικτό το θέμα, ενώ παλαιότερα μέχρι και πρόπερσι, όπως ξαναθυμίζουμε πιο κάτω ,είχαν ανεχθεί-μεθοδεύσει-ευλογησει ακόμα αρκετές μουσουλμανικές προκλήσεις και προσβολές της Τουρκίας .Παραμένει μουσείο η Αγιά Σοφιά σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Η προσφυγή που είχε υποβάλλει η Τουρκική Ένωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος πριν από τρία χρόνια, ζητώντας να επιτρέπεται η μουσουλμανική προσευχή στο Κοράνι στη Αγιά Σοφιά απορρίφθηκε σήμερα Πέμπτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σημειώνεται ότι η ίδια τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τέμενος, όμως δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

Όταν το 2005, η ίδια οργάνωση, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά της και δέκα χρόνια αργότερα, το 2015 ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με την αναφορά ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Η Unesco ισχυρή διεθνής ασπίδα για την προστασία της Αγιά Σοφιάς

8.6.2018. Μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με το θέμα της Αγιά Σοφιάς που καλούσε προκλητικά την Αθήνα να επιδείξει....λογική, στελέχη του υπουργείου εξωτερικών ετοιμάζουν την απάντηση της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου σε ζωντανή μετάδοση έθεσε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Προσβλέπουμε στις ενέργειες της UNESCO ως προς την υπεράσπιση και προστασία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στην Κέρστιν Χολστ, με αφορμή τη συνάντηση εργασίας των μελών της Επιτροπής Μετανάστευσης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με την εμπειρογνώμονα του διεθνούς οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κέρστιν Χολστ έχει οριστεί ως εμπειρογνώμονας, που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, ώστε να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη και να παράσχει τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή του ΥΠΕΞ στο koutipandoras.gr κάθε χώρα που έχει στην επικράτειά της ένα μνημείο αναγνωρισμένο ως παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, όπως η Αγιά Σοφιά, έχει την υποχρέωση αν μη τι άλλο να μην αλλοιώνει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα.

H Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985.

Από το 1981 υπάρχει η Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unesco οι ιστορικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών και η Αγιά Σοφιά, προστατεύονται νομικά από την εθνική νομοθεσία διατήρησης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η διαχειριστική δομή για την προστασία και την διατήρηση συμπεριλαμβάνει την από κοινού ευθύνη της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και διαφόρων κρατικών ιδρυμάτων. Για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης.

Η Τουρκία θα πρέπει από την στιγμή που έχει υπογράψει την σχετική συνθήκη να προστατέψει τον χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς ως αρχιτεκτονικού αλλά και πολιτιστικού συμβόλο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα