Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  22:47:17

Κων. Δασκαλάκης με παρρησία γνώμης σε Έλληνες πολιτικούς και καθηγητές: «Η αλλαγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να έρθει χωρίς πολιτικό κόστος από τις ηγεσίες». Κύριο

«Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα,που θα αξιοποιηθεί μόνο με αριστεία και αξιοκρατία...».

Ο ιδιοφυής μαθηματικός και καθηγητής στο ΜΙΤ δεν κρύβει τα λόγια του για τις ελληνικές ηγεσίες –και τις ευθύνες τους- στη Παιδεία και εκθέτει τις απόψεις του στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο περιεκτικός διάλογος που είχε μαζί του.

"Με την κρίση υπήρξε πολιτικό κόστος παρόλα αυτά δεν έχει γίνει η ριζική στην Παιδεία" ΄δήλωσε ο καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ., πιστεύοντας ότι η οικονομική κρίση από το 2009 ήταν μια ευκαιρία ανασυγκρότησης και συνολικής νέας πορείας αναβάθμισης στά ελληνικά΄Πανεπιστήμια,. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε, για να προσθέτει στην Ελλάδα ένα ακόμα τομέα χαμένων ευκαιριών και εθνικών καθυστερήσεων.

«Χρειαζόμαστε ένα άλμα, μία αλλαγή νοοτροπίας για να πάει η πατρίδα μας μπροστά» είπε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

«Λείπει μια κρίσιμη συγκέντρωσης αριστείας, υπάρχουν νησίδες αριστείας, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε μια κρίσιμη μάζα, πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικά τα πανεπιστήμια. Η αλλαγή θα έρθει αν προτείνεις μια καινούργια ιδέα, όπως ένα κέντρο αριστείας στην έρευνα, να συγκεντρωθούν οι καλύτεροι από όλη την Ελλάδα, ο τελικός στόχος είναι όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο λειτουργικά» συνέχισε.
Κατά τον Κ. Δασκαλάκη «χρειάζεται περισσότερη συνεργατικότητα, αλλαγή στις παραγωγικές δομές, να μην είμαστε κολλημένοι σε ιδεοληψίες που εμποδίζουν την καινοτομία». «Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει χωρίς θυσίες, χωρίς πολιτικό κόστος και σύγκρουση με παγιωμένα συμφέροντα. Με την κρίση υπήρξε πολιτικό κόστος παρόλα αυτά δεν έχει γίνει η ριζική τομή» πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι «πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες στο εξωτερικό θέλουν να βοηθήσουν και πρέπει να υπάρχουν οι δομές για να δοθεί αυτή η βοήθεια».

Ο ιδιοφυής μαθηματικός και καθηγητής στο ΜΙΤ δεν κρύβει τα λόγια του για τις ελληνικές ηγεσίες –και τις ευθύνες τους- στη Παιδεία και εκθέτει τις απόψεις του στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο περιεκτικός διάλογος που είχε μαζί του.

Τον διάσημο έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη συνάντησε στο προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Κων. Δασκαλάκης τιμήθηκε προσφατα με το «νόμπελ των μαθηματικών» για την επίλυση του γρίφου του Νας. Συγκεκριμένα κέρδισε το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών που συνεισέφεραν στα μαθηματικά των υπολογιστών. Δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για το κύρος και το επιστημονικό του ήθος, που έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.
Ευχήθηκε, επίσης, οι νέοι Έλληνες επιστήμονεςνα μην χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, αλλά να καταξιώνονται στην Ελλάδα.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει η κοινωνία και η Πολιτεία μας να υιοθετήσουν ανυπόκριτα την έννοια της αριστείας, της πραγματικής αριστείας.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θερμά του λόγια και τον διαβεβαίωσε ότι «δουλεύουμε και για την σύμπλευση του ανθρώπου και της μηχανής στο μέλλον και για τη συνεργασία των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ελλήνων του εσωτερικού». Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ενώ τόνισε ότι η αριστεία είναι κάτι που πρέπει να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα