Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  22:46:13

Μετά τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα, τώρα ευέλπιδες χρυσοθήρες αναζητούν τον.... Θησαυρό του Αλή Πασά. Η παρόμοια κούφια ανασκαφή του 2012. Κύριο

Τώρα αψίκοροι και ολίγον τυχοδιωκτικά κατηγορούνται ότι γκρεμίζουν μέχρι και παραδοσιακά γεφύρια για λίρες, ράβδους χρυσού, διαμαντικά, κοσμήματα, ασημικά.

Μια ακόμη αυταπάτη που κυνηγά μάλλον ένα μύθο από τους πολλούς στην Ελλάδα όχι μόνο της εποχής της Τουρκοκρατίας αλλά και για χιλιάδες λίρες των Άγγλων την Κατοχή για τον ΕΛΑΣ και τον Ζέρβα,των Γερμανών, των Εβραίων κλπ.

Οι τωρινοί χρυσοθήρες ψάχνουν στα πιο απίθανα σημεία να βρουν ολόχρυσα κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, χρυσά βυζαντινά δισκοπότηρα από τον θρυλικό Αλή Πασά αλλά και χρυσές λίρες που έκρυψαν οι αντάρτες την εποχή του Εμφυλίου
Ο θησαυρός του Αλή Πασά είναι ένας θρύλος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες.

Οι ιστορίες πάνε κι έρχονται.

Ο θησαυρός του Αλή Πασά προκαλεί παροξυσμό και απειλεί ακόμη και... παραδοσιακά γεφύρια!

Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού Ιωαννίνων και έφτασε ως την Καρδίτσα και τα χωριά της όπου κάποιοι έχουν κάνει στόχο της ζωής τους την ανακάλυψή του.

Κατά τον θρύλο κανείς δεν έχει εντοπίσει την προσωπική περιουσία σε χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα του Αλή.

Αμύθητης αξίας ο θησαυρός λένε και... όλο και κάποιοι λένε ότι κάτι έχουν ακούσει. Για κάποιον που ήξερε, για κάποιον που ήξερε έναν άλλο που ήξερε και πάει λέγοντας.

Οι χρυσοθήρες ψάχνουν στα πιο απίθανα σημεία να βρουν ολόχρυσα κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, χρυσά βυζαντινά δισκοπότηρα, βενετικά δουκάτα από τον θρυλικό Αλή Πασά αλλά και ξύλινα κασελάκια με χρυσές λίρες που έκρυψαν οι αντάρτες την εποχή του Εμφυλίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος έχουν βάλει σε κίνδυνο ακόμη και πέτρινα ιστορικής σημασίας γεφύρια ανοίγοντας τρύπες.

Είναι χαρακτηριστικά δυο περιστατικά στην περιοχή της Καρδίτσας όπου στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου οι χρυσοθήρες έσκαψαν μια τρύπα έσκαψαν στο «κατάστρωμα».

Έβγαλα πέτρες και χώμα δημιουργώντας μια τρύπα στην οποία χωράει άνθρωπος. Η τρύπα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση του γεφυριού.

Ανάλογο περιστατικό έχει συμβεί και στο γεφύρι του Τυρολόγου. Σε αυτή την περίπτωση η τρύπα ανοίχτηκε κοντά στη βάση του τόξου. Οι άγνωστοι μάλλον αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ήταν τέτοια η βιασύνη τους που άφησαν ακόμη και μια τσάπα μέσα στην τρύπα.

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟ 2012 ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενας 65χρονος ελληνοαυστραλός, ο Βαγγέλης Δήμας, σκάβει με τρυπάνια στο χωριό Βασιλική Τρικάλων να βρει τον θησαυρό του Αλή Πασά. Το θέμα θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν γινόταν γνωστό ότι το BBC αλλά και τουρκικά κανάλια τον ...καταδιώκουν από την πρώτη στιγμή για συνέντευξη και παρακολουθούν τις εργασίες της ανασκαφής!

Η ιστορία της αναζήτησης του θησαυρού που έχει γοητεύσει γενιές και γενιές χρυσοθήρων και όχι μόνο, ξεκίνησε προ έτους στο δημαρχείο Βασιλικής όπου ο φιλόδοξος ερευνητής κατέθεσε αίτηση ανασκαφής υποδεικνύοντας ως περιοχή των ερευνών μια τοποθεσία κοντά στο χωριό.
Ο Ελληνοαυστραλός, που είναι εξοπλισμένος ακόμα και με χάρτη της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας, πιστεύει ότι η ποσότητα του χρυσού και των νομισμάτων που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τη γη προσεγγίζει τους... 30 τόννους!

Τουρκικές ...διεκδικήσεις

Τουρκικά κανάλια και εφημερίδες ακολουθούν κατά πόδας τον Βαγγέλη Δήμα.
Ο επιχειρηματίας υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο να παραχωρήσει και ένα 2% στους κατοίκους από το δικό του μερίδιο.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις των νόμιμων ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ομως, όπως μετέδιδαν τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και όπως ανέφεραν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, «οι έρευνες θα γίνουν στα Τρίκαλα, όπου εικάζεται ότι βρίσκεται η πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, γνωστού και ως Τεπελενλή Αλή Πασά. Σε περίπτωση που τελικά ο θησαυρός έρθει στο φως της ημέρας, τότε το τουρκικό κράτος θα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την περιουσία του Πασά».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα