Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:30:39

Κοπάδια οι διορισμοί «επίλεκτων», σε καταυλισμούς Ηotspots και στο ταλαίπωρο ΚΕΕΛΠΝΟ. Επόπτες υπουργοί οι κομματικοί Δ. Βίτσας και Π. Πολάκης. Κύριο

Με fast track διαδικασίες και παράκαμψη του ΑΣΕΠ οι διορισμοί στο χώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης. Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ 2.000 διορισμοί, το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση.

Κοπάδια οι διορισμοί «επίλεκτων» χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και άλλες διαφανείς και αντικειμενικού, αξιόπιστου χαρακτήρα. Οι λόγοι καταφανείς. Παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και με διαδικασίες fast track φαίνεται πως η κυβέρνηση προσλαμβάνει ιατρικό νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Αποτελεί, ειρωνεία, όπως αναφέρει η εφημερία τα ΝΕΑ, το γεγονός ότι ο απόλυτος διαχειριστής των περίπου 2.400 προσλήψεων γίνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση για παλαιές ρουσφετολογικές επιδόσεις αλλά και από τη Αντιπολίτευση για ανάλογες φαυλότητες με στόχο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, επαιρόμενο σκληρό κομματικό, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας υπήρξε για χρόνια γραμματέας του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, μια έρευνα στην κατάσταση των εκατοντάδων προσλήψεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που ξέσπασε το 2015 διαπιστώνει μια σειρά από προβληματικούς χειρισμούς που αφορούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Philos».
Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την υλοποίηση του «Philos» έφτανε τα 24.180.928 ευρώ, ποσό που προερχόταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2018.

Μέσω αυτού προσλήφθηκαν 850 γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με το Σωματείο να εκφράζει ουσιαστικά ερωτηματικά ως «προ τη νομιμότητα αλλά και τις πιθανές παρεμβάσεις».

Μάλιστα οι σχετικές καταγγελίες κοινοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς που με τη σειρά της διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Πάρτι 2.400 προσλήψεων με όχημα το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κόλπο {LF} των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων για ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό στα κέντρα προσφύγων παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ {LF}n Πώς ανακυκλώνονται {LF}τα ίδια πρόσωπα {LF}n Το κόστος αγγίζει τα 74 εκατ. ευρώ n Καταγγελίες από το 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Με επείγουσες, επιτακτικές , τύπου fast track διαδικασίες και παράκαμψη του ΑΣΕΠ φαίνεται πως η κυβέρνηση προσλαμβάνει ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Αποτελεί, δε, ειρωνεία το γεγονός ότι ο απόλυτος... διαχειριστής των περίπου 2.400 προσλήψεων – οι μισές τουλάχιστον εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη – γίνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο είχε κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργησή του προβλέποντας την ίδρυση του Δημόσιου Φορέα Δημόσιας Υγείας, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ειδικότερα, ξεδιπλώνοντας κανείς το κουβάρι των εκατοντάδων προσλήψεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που ξέσπασε το 2015, διαπιστώνει – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ – μια σειρά από προβληματικούς χειρισμούς που αφορούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Philos».

Οπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί απάντηση «της ελληνικής πολιτείας στην προσφυγική κρίση και βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας». Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την υλοποίηση του «Philos» έφτανε τα 24.180.928 ευρώ, ποσό που προερχόταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιηθεί έως τον Μάιο του 2018.
Μέσω αυτού προσλήφθηκαν 850 γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με το Σωματείο να εκφράζει ουσιαστικά ερωτηματικά ως «προ τη νομιμότητα αλλά και τις πιθανές παρεμβάσεις».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2017.

Μάλιστα, οι σχετικές καταγγελίες κοινοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που με τη σειρά της διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι το Σωματείο αναγκάστηκε να επιδώσει τις σχετικές καταγγελίες με δικαστικό επιμελητή, με τα μέλη του να κάνουν λόγο για άρνηση συνεργασίας από τη μεριά του Γενικού Επιθεωρητή – και ενώ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους συγκροτήθηκε Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμή σχετικό πόρισμα.

Ειδικότερα, η καταγγελία που έκανε το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει «ύπαρξη πολυάριθμων αντί ενός πρακτικών αξιολόγησης για την επιλογή προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος «Philos» από την ίδια τριμελή επιτροπή και για την ίδια δεξαμενή υποψηφίων».
Πηγές, δε, κάνουν λόγο για τρεις διαφορετικούς πίνακες κατάταξης έπειτα από την ισάριθμη αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης, αφήνοντας αιχμές για την ορθότητα της τελικής επιλογής των υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο – όπως φαίνεται και από τις σχετικές καταγγελίες – «δείχνει» ως... ενορχηστρωτή τη διοίκηση του Κέντρου, «που αφενός δίνει τις οδηγίες μοριοδότησης και αφετέρου εγκρίνει και αποδέχεται κατά την κρίση της τις προτάσεις της Επιτροπής».
Εν τω μεταξύ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού (14 Ιουνίου) το άρθρο 123 του νόμου 4549/2018, που αναφέρεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, φαίνεται να ελαστικοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία των προσλήψεων καθώς ο νομοθέτης ορίζει ως προϋπόθεση τα «αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια», ωστόσο αφήνει το ΑΣΕΠ να έχει «δευτερεύοντα ρόλο».
Και αυτό διότι ναι μεν στα χαρτιά η Ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει να εποπτεύει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού, στην πράξη όμως θα επεμβαίνει στη διαδικασία μόνο από σχετική ένσταση και άρα ετεροχρονισμένα.

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.

Προκαλεί ωστόσο εντύπωση η χρονική σύμπτωση, καθώς επίσης το καλοκαίρι του 2018 έληξαν οι 850 συμβάσεις – που σημειωτέον είχαν λάβει παρατάσεις -, με αποτέλεσμα να προκύπτει ανάγκη για νέο προσωπικό.
Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για 1.575 θέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Η διαδικασία είναι ανοιχτή έως και τις 15 Οκτωβρίου, με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να γίνονται δεκτές έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημειώνεται δε πως η δαπάνη για τη συνέχιση του προγράμματος φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και βαραίνει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στη συγκεκριμένη απόφαση ένα από τα κριτήρια που αυξάνουν τα μόρια του υποψηφίου και αναφέρεται στο πεδίο της εμπειρίας είναι η προϋπηρεσία «σε πληθυσμό προσφύγων/μεταναστών έως και 84 μήνες».

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

Η λεπτομέρεια αυτή κάνει τους ίδιους κύκλους να θεωρούν την ανακύκλωση του «παλαιού» προσωπικού σχεδόν βέβαιη τουλάχιστον για μία σημαντική μερίδα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι μεγάλο, εκτιμώντας ότι όλες οι θέσεις θα καλυφθούν.
Αλλωστε, με τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών το υπουργείο Υγείας δίνει επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι θα εργαστούν στα κέντρα φιλοξενίας και ταυτοποίησης των προσφύγων, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το Κέντρο.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι γιατροί που εργάζονται σε εγκαταστάσεις προσφύγων «θα λαμβάνουν τον διπλάσιο μισθό του γιατρού υπηρεσίας υπαίθρου καθώς και επίδομα αγόνου (ύψους 400 ευρώ) για όσους εργάζονται στις παραμεθόριες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου αλλά και του Εβρου».

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

Επιπρόσθετα και όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίου Τύπου του υπουργείου Υγείας, «οι ειδικευμένοι δε γιατροί και οδοντίατροι θα πάρουν επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του Επιμελητή Β" (280 ευρώ μεικτά) ενώ όσοι είναι άνευ ειδικότητας το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης ειδικευόμενου γιατρού (230 ευρώ). Επιπλέον, χορηγούνται και τα λοιπά επιδόματα που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις του ειδικού ή ενιαίου μισθολογίου (όπως οικογενειακό, μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ.)».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η υπηρεσία στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ ενώ για τους ιατρούς άνευ ειδικότητας ως χρόνος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα