Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019  07:55:57

Η Άγκυρα σκοπίμως "άνοιξε" τον Έβρο

Στην πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδίδουν οι ελληνικές αρχές τη μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

"Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα σύνορα στον Έβρο, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα", τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Καθημερινή.
Σχετικά διαβήματα έχουν πραγματοποιηθεί τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς την Άγκυρα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων από τη γειτονική χώρα, ώστε να περιοριστεί η δράση των διακινητών που, όπως φαίνεται, "αλωνίζουν" στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη στην Άγκυρα για να θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι έως και 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των πιέσεων στα ελληνικά βόρεια σύνορα.

Η αυξημένη δράση των διακινητών αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των συλλήψεων της Ελληνικής Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες: από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 έχουν συλληφθεί 1.010 διακινητές. Τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 180 άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και τον Οκτώβριο, μόλις μέσα σε μία εβδομάδα, 30 άτομα.

Πηγές της αστυνομίας κάνουν λόγο για κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, το 2016 από τον Έβρο πέρασαν 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018, έως τώρα, περίπου 12.000.

Αποκαλυπτική της πίεσης από την παράνομη είσοδο μεταναστών στον Έβρο είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί μετανάστες παρέμεναν περιμένοντας να καταγραφούν από τις Αρχές και στη συνέχεια να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη καταλήγουν οι μετανάστες πολλές φορές με πούλμαν που οδηγείται από τους διακινητές απευθείας από τα σύνορα.

Χθες, όσοι βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στα Διαβατά. Όπως τόνισε στην "Κ" ο υπεύθυνος για τις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα, Νικόλαος Ράγκος, μεταφέρθηκαν 75 άτομα από την πλατεία –οι περισσότεροι Ιρακινοί– στα Διαβατά, όπου συγκεκριμένο κτίριο που λειτουργούσε ως εντευκτήριο εντός της δομής διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενήσει για λίγες ημέρες τους μετανάστες, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους από την αστυνομία. "Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές" συμπλήρωσε ο κ. Ράγκος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα