Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019  23:45:39

Διεθνής έγινε ο διασυρμός για τα κονδύλια 1,6 ευρώ. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται «πού πήγαν τα λεφτά»- Μητσοτάκης καταγγελτικός: «Πρέπει να μάθουμε ποιοί τα πήραν, ποιοί έκαναν ταμείο, σπέκουλα». Κύριο

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τα κονδύλια της ΕΕ στο προσφυγικό με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ.Ξένης Δημητρίου.

Ευπρόσδεκτος και επιθυμητός ο έλεγχος, λέει ο Δ.Βίτσας, που πριν ημέρες είχε διαβεβαιώσει ότι η διαχείριση των κονδυλίων και ως αναπληρωτής ΥΠΕΘ και ως Υπουργός Μετανάστευσης ήταν άψογη. - Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου για την κατάσταση στα hotspots αλλα και με ερωτηματικά «που πήγαν-δαπανήθηκαν στην Ελλάδα όλα αυτά τα κονδύλια».

Στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν πλέον οι καταγγελίες γα κακοδιαχείριση στα κονδύλια που δόθηκαν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η παραγγελία δόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Η κ. Δημητρίου έδωσε την παραγγελία στην επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννα Ψαρουδάκη προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ψαρουδάκη άρχισε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α Ανδ.Ηλιόπουλο.

Ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς» ανέφερε.

Ο κ. Ηλιόπουλος έριξε νέες βόμβες την Τρίτη. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως «όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

«Εξήντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα» σχολίασε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κακοδιαχείριση, είναι σαφέστατη όχι μόνο απο τις εικόνες που βλέπετε. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνουμε στις ειδήσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χαίρομαι που οι δικαστικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα θαφτεί, θα βγουν κάποια πράγματα».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις Ηλιόπουλου ότι προκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».
Πάντως ο κ. Βίτσας σε νέες δηλώσεις του -στα Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε ότι «κάθε έλεγχος είναι ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος», αλλά απέρριψε τα περί κακοδιαχείρισης.
Τα δημοσιεύματα στον Τύπο πληθαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται πού πήγαν τα λεφτά που πήρε η Ελλάδα για το προσφυγικό

Στην υπόθεση της φερόμενης κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αναφέρονται οι γερμανικές εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης με διόλου κολακευτικούς τίτλους.
Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι της αρθρογραφίας γερμανόφωνων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Περίπου 1,6 δις ευρώ έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως στα προσφυγικά κέντρα δεν φθάνουν οι πόροι στο σύνολό τους. Η δικαιοσύνη διερευνά τώρα το ενδεχόμενο χρήματα να μπήκαν σε τσέπες αξιωματούχων. (..) Αυτό που απουσιάζει μέχρι σήμερα ωστόσο είναι σαφείς αποδείξεις»

Σε εκτενές άρθρο για τη κατάσταση των προσφύγων σε Ιταλία, Ελλάδα και Βοσνία η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει αναφορικά με την Ελλάδα: «"Εθνική ντροπή" αποκαλεί η πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης τα υπερπλήρη κέντρα προσφύγων, όπως στη Λέσβο.
Το ενδιαφέρον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Μόρια αυξήθηκε, μιας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πρέπει να απαντήσει σε κατηγορίες που φέρουν γνωστούς του επιχειρηματίες να έχουν κακοδιαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια "φουσκώνοντας" λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών σε καταυλισμούς.

Ο ελληνικός στρατός ανέλαβε εν μέρει τη λειτουργία ή τη σίτιση προσφυγικών κέντρων ή την ανέθεσε σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Την υπόθεση έφερε στο φως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" που πρόσκειται στην ΝΔ και δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά μια νέα πτυχή. Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπ. Άμυνας καταθέτοντας μήνυση κατά του εκδότη, του αρχισυντάκτη και της δημοσιογράφου της εφημερίδας».

H εφημερίδα Die Zeit γράφει στην ιστοσελίδα της: «Ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές ατασθαλίες στη διαχείριση πόρων για το μεταναστευτικό. Με την απόφαση αυτή το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο αντιδρά σε δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε κακοδιαχείριση στην προσφυγική πολιτική, καθώς και για πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα