Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019  14:05:27

Με πλήρη γνώση του Αλ. Τσίπρα από πέρυσι τον Οκτώβριο, ο Π. Καμμένος γενναιόδωρος για...εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Ανέφερε μόνο τρεις. Ποιές οι άλλες έξι, που έχουμε αποκαλύψει από καιρό. Κύριο

Χθες στην Ουάσιγκτον ο προθυμότατος Παν. Καμμένος αναφέρθηκε μόνο σε τρεις νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Λάρισα.

Περισσότερες μόνιμες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα δεν πρότεινε απλώς αλλά εμφανίσθηκε πρόθυμος να δεχθεί ο Πάνος Καμμένος στην Ουάσιγκτον.

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων διάφορες πόλεις της Ελλάδας πέραν της Σούδας πρότεινε στον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις,.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μια πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Μάτις στην Ουάσιγκτον.

Μετά την συνάντηση ο κ. Καμμένος απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε συγκεκριμένες πόλεις ή στην στάση της αμερικανικής πλευράς, λέγοντας γενικά πως υπάρχουν «δομές» που «θα είχαν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έλθουν κοντά μας».

Σημειώνεται πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για την προώθηση αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων στην ανατολική Ευρώπη κι τα Στενά. Ηδη το λιμάνι περιέρχεται σε Όμιλο γνωστού εφοπλιστή παραδοσιακής οικογένειας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για επένδυση στο εν λόγω λιμάνι όταν αρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του.

Στην Λάρισα είναι μόνιμα σταθμευμένα αμερικανικά drones ενώ τους προηγούμενες μήνες έχουν πραγματοποιήσει μεταστάθμευση μαχητικά F-22 Raptor.
Όμως όπως έχουμε αποκαλύψει από τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις συμφωνίες, κυρίως μυστικές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ντ. Τράμπ, τον αντιπρόεδρο και αρμόδιους υπουργούς των ΗΠΑ, έκλεισε η νέα συμφωνία (που διατηρείται κρυφή μέχρι σήμερα) για την αναβάθμιση της τεράστιας, πλέον, βάσης στη Σούδα δρομολογήθηκε σειρά διμερών επαφών και συσκέψεων με γενικό εκτελεστικό τον αεικίνητο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάυατ η παραχώρηση συγκεκριμένων λιμανιών και αεροδρομίων ως αμυντικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Επιδιώξεις και κρυφές συμφωνίες που έχουμε αναλυτικά αποκαλύψει. και αφορούν τις νέες βάσεις των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια στην Καλαμάτα, τον Άραξο, την Ανδραβίδα., την Καβάλα, την Σύρο (ως εμπορική και παράλληλα πολεμική βάση), την προσφερόμενη Κάρπαθο (αλλά με σφοδρές αντιδράσεις από τους Τούρκους ότι τα Δωδεκάνησα δεν μπορούν να έχουν πολεμικό εξοπλισμό) ή άλλη, δεύτερη βάση στην Κρήτη.

Ο Καμμένος πρότεινε στις ΗΠΑ βάσεις φανερά σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη

Τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο που ανήρτησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τζέιμς Μάτις, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας για αμυντικές δαπάνες της τάξεως του 2% αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα