Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019  19:41:32

Στο Μισθοδικείο προσφεύγει η κ. Βασιλική Θάνου, μετά τα ομαδικά αναδρομικά σε δικαστικούς. Ζητά ειδική ανάκληση του φόρου εισοδήματος της διετίας 2011-12, με διεκδίκηση συνολικά ... 5.000 ευρώ. Κύριο

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και πρώην υπηρεσιακή Πρωθυπουργός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η κ Βασ. Θάνου αμέσως μετά την συνταξιοδότηση της τοποθετήθηκε ως (άμισθη) επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Τα τελευταία χρόνια δεν προκάλεσε μόνο θετικά αλλά και πολλά επικριτικά σχόλια για την θητεία της και τους χειρισμούς δικαστικών σε κάποιες δικαστικές υποθέσεις.. Ακόμα και για το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση της από την κορυφαία θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου «κατέφυγε» στην κατώτερη θεσμικά θέση της νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού. Της καταλογίζεται μια κακή επιλογή.

Στο Μισθοδικείο προσέφυγε η νομική σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ζητώντας την φοροαπαλλαγή κατά 25% του ακαθαρίστου εισοδήματος της για μια οικονομική χρήση (2011-2012).

Η κυρία Θάνου ζητάει την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος των αποδοχών της που της επιβλήθηκε κατά ποσοστό 25% επί του ακαθαρίστου συνολικού φόρου για ένα έτος. Υπολογίζεται ότι το διεκδικούμενο ποσόν δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Στην αίτησή της η Βασιλική Θάνου επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου που έχει κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Η επίμαχη φοροαπαλλαγή τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, έχει καταργηθεί.
Παλιότερα και συγκεκριμένα το 2013 (απόφαση υπ´ αριθμόν 89/2013) το Μισθοδικείο είχε κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους.

Το αίτημα της κυρίας Θάνου συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του Μισθοδικείου, το οποίο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της Βασιλικής Θάνου, λόγω της έως τώρα νομολογίας του.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΝΑΧΡΟΜΙΚΆ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Άρθρο 5
Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους Δικαστικούς Λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ.

1. Στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014 καταβάλλεται εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από τις διατάξεις των περ. α' έως και ε' της παρ. 1 του άρθρου 181 του ν. 4270/2014 (Α' 143). Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως και 30.6.2014.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα