Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  12:07:59

Πάλι αδιέξοδο. Οι Έλληνες κληρικοί συνεχίζουν να εξορκίζουν τις υποσχέσεις του Υπουργού Γαβρόγλου και το δικό του «αλληλούια» προς τη Συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου. Παραμένουν αμετακίνητοι και χωρίς ρωγμές εκπροσώπησης. Κύριο

Απορρίπτουν την «ιστορική Συμφωνία» και επιμένουν στο δοκιμασμένο καθεστώς μισθοδοσίας τους, κατοχύρωσης, ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Σαφής διάσταση θέσεων κατεγράφη και στη νέα, άκαρπη και αγεφύρωτη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των ιερέων και κυβερνητικούς παράγοντες με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, για τις αλλαγές στη μισθοδοσία και την εργασιακή τους θέση. Οι κληρικοί είναι κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να απολέσουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τους κληρικούς σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί προς διαβούλευση έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μιας συμφωνίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Επίμονος ο Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε να τους καθησυχάσει κάνοντας λόγο για πλήρη διασφάλιση και παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια.

Αυτό το σκέλος θέλησαν να κατοχυρώσουν οι Ιερείς και οι νομικοί που τους συνόδευαν, και ζήτησαν εγγράφως να τους δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι αντίθετες φωνές και δηλώσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις.
Οπως τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος που ήταν παρών στη συνάντηση με τον υπουργό: «Δε θέλουμε να συζητάμε σε θεωρητική βάση. Οι νομικοί μας θα λάβουν εγγράφως όσα ειπώθηκαν, κάτι που θεωρείται σημαντικό για τη διαδικασία του διαλόγου».

Ο π.Γεώργιος τόνισε πως η Εκκλησία είναι ενωμένη στην προσπάθεια αυτή: «Είναι θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης, και των Ιερέων όλης της επικράτειας. Η σημαία του αγώνα δεν υποστέλλεται».
Ο ΙΣΚΕ αναμένει το προσεχές διάστημα να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον οποίο έχει αποστείλει σχετικό αίτημα, ενώ ίσως και σήμερα υπάρξει ανάλογο αίτημα και προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για μια κατ'ιδίαν συνάντηση.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, που έκλεισε τον πρώτο κύκλο του διαλόγου για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας, μετείχαν εκτός του κ. Γαβρόγλου, εκπρόσωποι του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και της Ενωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και νομικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε στους εκπροσώπους των κληρικών ότι, όπως προβλέπει και η συμφωνία, θα διαγραφούν οι κληρικοί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (και άρα θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι) αλλά θα διασφαλιστούν μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέοι κωδικοί για προσλήψεις αντίστοιχου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Η απάντηση των κληρικών ήταν κάθετα αρνητική: «Δεν δεχόμαστε τη λογική της ανταλλαγής. Οι κληρικοί δεν είναι ανταλλάξιμοι, είμαστε άνθρωποι με οικογένειες», απάντησαν.

«Με όσα ακούσαμε και καταγράψαμε, θα προχωρήσουμε στο τρίπτυχο: εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, διασφάλιση –το υπερτονίζω αυτό– των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός. Ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος εμμένει στο νομικό καθεστώς το οποίο ήδη υπάρχει. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρία Αδαμάκη: «Επιμένουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, γιατί δεν το επιλέξαμε εμείς, η Πολιτεία μας έβαλε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν δεχόμαστε να φύγουμε από εκεί βιαίως».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: «Με τους νομικούς για να διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα σταλεί στους Πατέρες και στις 21 Δεκεμβρίου θα ξανασυναντηθούμε αφού θα έχουν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές παρατηρήσεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline