Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020  01:56:01

Μπούμερανγκ έγινε η «πρωτοβουλία» του Αλ. Τσίπρα να απαγγείλει κατηγορίες στη Βουλή για τη υπόθεση «Ριχάρδος». Το έκανε γιατί ήθελε να καταγγείλουν κατόπιν από το Μαξίμου «κοινωνικές σχέσεις» με τρεις βουλευτές-πρώην υπουργούς της ΝΔ. Κύριο

Ένα τεκμηριωμένο και διεισδυτικό, πολιτικά και θεσμικά, κείμενο γι αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του Πρωθυπουργού στο όλο θέμα από το διευθυντή του Νομικού Γραφείου Ανδρέα Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού Αντώνη Βγόντζα.

Ήταν και παραμένει εν πολλαπλό, κυβερνητικό αλλά τελικά του ίδιου του βιαστικού Πρωθυπουργού. Με κρυφές σκοπιμότητες να εκθέσουν μέσω του ενεχυροδανειστή πρόσωπα της ΝΔ΄που είχαν βρεθεί μαζί και φωτογραφηθεί σε κοινωνικές ε κδηλώσεις, αφήνοντας-όπως είχαν σχεδιάσει στο Μαξίμου – δηλητηριώδεις υπαινιγμούς. Τελικά όλα αυτά έγιναν μπούμεραγκ, όπως κατέληξε η κρυφή επίσκεψη στο Μάτι. Ηταν μόλις στις 218 Νοεμβρίου λίγες ημέρες πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο

Οι εξελίξεις όχι μόνο εξέθεσαν τον πρωθυπουργό αλλά οδήγησαν για ακόμη μια φορά στενούς συνεργάτες του να αναγκαστούν να μεταφέρουν τις ευθύνες σε άλλα στρατόπεδα, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ατέλειες τους. Μια τέτοια έντονη αντίθεση παρουσιάσαμε αναλυτικά χθες ανάμεσα στη Αστυνομία και την πολιτική της ηγεσία στο Υπουργείο ΠΡΟ -ΠΟ με τις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα και τον χώρο τη Δικαιοσύνης.

Πέρα από το αστυνομικό και δικαστικό «φιάσκο» στο θέμα του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου και των υπολοίπων ατόμων που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της «μαφίας του χρυσού», η υπόθεση εξελίχθηκε σε προσωπικό φιάσκο του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα να υιοθετήσει τις κατηγορίες χωρίς να γνωρίζει τι περιελάμβανε η δικογραφία.

Ήταν λίγες ημέρες πριν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής είχε μιλήσει για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, σε αντίθεση με τις παλαιότερες κυβερνήσεις που έκρυβαν τις υποθέσεις όπως υποστηρίζει, ο πρωθυπουργός είπε:

«Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο "Ριχάρδος", που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία, και μέσα στην απελπισία τους προσπαθήσανε πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».
Αυτές, είχε προσθέσει ο πρωθυπουργός «είναι οι επιτυχίες των τελευταίων ημερών».

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στην υπόθεση του Ριχάρδου ήταν καταιγιστικές και έφεραν πολλές ανατροπές στην υπόθεση. Ο γνωστός ενεχυροδανειστής οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για την αθωότητα του πελάτη του είχε καυτηριάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για μία πρωτοφανή για τον θεσμικό του ρόλο και για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωση.

«Πριν από λίγο όλοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ευρίσκονται στο Εφετείο Αθηνών, μού έκαναν γνωστή την χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ Ή ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ, έκανε μια πρωτοφανή για τον θεσμικό του ρόλο και για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωση, η οποία μου δημιούργησε, επειδή γνωρίζω την ακεραιότητα της προσωπικότητας του Πρωθυπουργού προσωπικά, αμηχανία» είχε δηλώσει ο κ. Κούγιας για τον πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Τη δήλωση αυτή, μετά από 45 χρόνια δικηγορίας, τη θεωρώ ατυχέστατη και μου είναι αδιανόητο να εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία με την εξουσία της δικαιοσύνης και μάλιστα, όταν δεν έχει εκδοθεί έστω και μια πρώτη απόφαση ενός δικαστηρίου εις βάρος του εντολέως μου, έστω και στον πρώτο βαθμό, που να τον καταδικάζει για το οποιοδήποτε αδίκημα, και ελπίζω ότι η κυρία Ανακριτής, η οποία θα χειριστεί την υπόθεση, και οι Εισαγγελείς, που θα γνωμοδοτήσουν την Κυριακή που θα απολογηθεί, να μην επηρεαστούν από αυτή την έμμεση, αλλά ηχηρή παρέμβαση».

Έτσι μετά τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έκθετος μετά τις κατηγορίες που έσπευσε να υιοθετήσει καθώς η υπόθεση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε στο ανακριτικό γραφείο απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Και γι΄αυτή τη... νομική αβλεψία ο ενεχειροδανειστής και άλλα επτά άτομα βγαίνουν από τη φυλακή ενώ ο κ. Τσίπρας καταγράφει μια ακόμη γκάφα και μάλιστα μέσα στη βουλή.

Πρωθυπουργικές απρέπειες και δικαστική εντιμότητα

Θέλω να εξομολογηθώ. Από την αρχή. Και ως πολίτης. Δεν μου είναι καθόλου συμπαθής η ύπαρξη και η διαδικασία των ενεχυροδανειστηρίων. Και της ανταλλαγής πολύτιμων κοσμημάτων, με μεγάλη από διαθέσεως αξία, με κάποιο ρευστό. Ο πολίτης ή ο κάτοικος αυτής της χώρας πρέπει να βρίσκεται κάτω από καθεστώς αφόρητης ανάγκης και πολύχρωμου εκβιασμού για να φτάσει στο σημείο απόγνωσης, που τον οδηγεί να ξεπουλά τόσο φθηνά τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες του.

Η χθεσινή εξέλιξη της υπόθεσης «Ριχάρδου» ίσως να εξέπληξε μερικούς, θέτει όμως πελώρια ερωτήματα, τα οποία δεν θα απαντηθούν από εκείνους που τα γέννησαν.

Το πρώτο ερώτημα. Με ποια ιδιότητα ο Πρωθυπουργός της χώρας και με ποια δικαιοπολιτική ανάγκη έφθασε στο σημείο να προφητεύει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, και μάλιστα μετά βεβαιότητος, την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων, για μια υπόθεση που η μόνη μας ενημέρωση ήταν το διαβιβαστικό – πόρισμα των αστυνομικών Αρχών; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει το περιεχόμενο δικαστικών αποφάσεων. Και άλλοτε μεν αποτυγχάνει, όπως στην περίπτωση της κρίσης της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, άλλοτε δε διαπράττει «δικαστικό θρίαμβο» αφού με αμφιλεγόμενο σκεπτικό εκδίδονται αποφάσεις σύμφωνες με τις επιθυμίες του.

Το δεύτερο ερώτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται γιγαντιαίες αστυνομικές και εισαγγελικές κινητοποιήσεις, οι οποίες καταλήγουν σε φιάσκο. Ή σε «φούσκα». Συνήθως καταρρέουν μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Προφανώς δεν θα υπάρχει ούτε ένα στοιχείο υποστήριξης ή τεκμηρίωσης του ιστορικού και του σκεπτικού του αντίστοιχου αστυνομικού και εισαγγελικού πορίσματος. Ούτε ένας μάρτυρας πρόθυμος! Ούτε ένα καταιγιστικό και καταλυτικό έγγραφο! Ούτε ένα τεκμήριο που να οδηγεί σε δικαστική βεβαιότητα! Το ερώτημα είναι «γιατί;». Είναι μόνο το φαίνεσθαι; Είναι μόνο οι επικοινωνιακές ανάγκες; Είναι οι συνήθεις πολιτικού περιεχομένου και σκοπιμότητας στόχοι; Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα.

Το τρίτο ερώτημα. Ο θεσμός της προσωρινής κράτησης δεν είναι θεσμός προκαταβολής της ποινής. Οι προϋποθέσεις του νόμου είναι ικανοποιητικές. Πλην όμως στην εφαρμογή τους έχουν καταντήσει να είναι τυπικές. Τα εντάλματα προσωρινής κράτησης μοιάζουν να έχουν όλα το ίδιο περιεχόμενο. Ανεξάρτητα από την πράξη. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η πίεση, μάλλον, στις ανακριτικές Αρχές, η οποία ασκείται μέσα από τη δημοσιότητα που προκαλούν ή διεγείρουν οι αστυνομικές Αρχές, οι εισαγγελικές Αρχές και διάφοροι πολιτικοί ή πολιτικάντηδες ή τυχοδιώκτες, οι οποίοι επιδιώκουν το ίδιον όφελος και όχι το κοινό καλό και συμφέρον, είναι ασφυκτική. Και η δικαστική πρωτοβουλία (διάταξη, βούλευμα ή απόφαση) παραμένει μετέωρη. Για αρκετό καιρό.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλουμε να επαινέσουμε, χωρίς ίδιον όφελος, την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης Ανακρίτριας να ανακαλέσει προηγούμενη εσφαλμένη απόφασή της. Ο Δικαστής πρέπει να υπερβαίνει ακόμα και το δικό του «εγώ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline