Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020  22:48:53

Αρκετή ανησυχία στην Αθήνα από την προσέγγιση Ντ. Τράμπ και...φιλορώσου Τ. Ερντογάν. Και οι δύο απρόβλεπτοι σπέρνουν ήδη αγωνία για τη Μέση Ανατολή, Συρία, Ισραήλ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κύριο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που ανέβαλε την επίσημη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Πόλη τον Ιανουάριο, καθώς ο κ. Ερντογάν ο οποίος κλιμακώνει την πολεμική του ρητορική κατά της Ελλάδος φέρεται να ετοιμάζει επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Ο Τραμπ κάνει με τον Ερντογάν το ίδιο λάθος που έκανε ο Τσάμπερλεϊν με τον Χίτλερ». Μια άλλου τύπου, ίσως διορατική ανάλυση.

"Μετά από μια περίοδο πολύ μεγάλης έντασης με τον Πούτιν, Μόσχα και Άγκυρα είναι στενοί σύμμαχοι, έχοντας μαζί τους και το Ιράν. Ο Ερντογάν παρήγγειλε S-400 από τη Ρωσία και θα πληρώσει γι΄ αυτό πάνω από 2,5 δις δολάρια. Πολλά περισσότερα θα πληρώσει για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από ρωσικές εταιρείες... Με λίγα λόγια του κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά μάλλον αξίζει...

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε κυριολεκτικά στα άκρα τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Όχι τώρα αλλά από το 2013 ακόμη, όταν πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα. Έκανε απίστευτα καψόνια στις ΗΠΑ αμέσως μετά από το πραξικόπημα του 2016 για το οποίο ανοιχτά κατηγόρησε την Ουάσινγκτον! Αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις των ΗΠΑ να μην παραγγείλει τους S-400, κράτησε δυο χρόνια στη φυλακή τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και γενικώς σε πολλές περιπτώσεις έδειχνε με τρόπο εμφατικό ότι δεν έχει σκοπό να πειθαρχήσει. Τελευταίο παράδειγμα η αποφασιστικότητα που έδειξε στο θέμα της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, όπου ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τολμούσε να "χτυπήσει". Κι αυτό γιατί εκεί μαζί με τους Κούρδους υπήρχαν και Αμερικανοί.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Τραμπ καθόλου πειστικές. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το ISIS ηττήθηκε και γι΄ αυτό οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο παραμονής. Η ακαριαία παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζ. Μάτις ήταν η πιο ηχηρή διάψευση αυτής της άποψης. Τότε η Τουρκία ανέλαβε να υποστηρίξει το αφήγημα Τραμπ μ΄ ένα "παραμύθι" που λέει ότι ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει όποιες δυνάμεις του ISIS εξακολουθούν να μάχονται.
Το "παραμύθι" Ερντογάν δεν στέκει κι αυτό προκύπτει από τον χάρτη. Για να πολεμήσουν οι Τούρκοι το ISIS, θα πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια απόσταση 360 χιλιομέτρων οι οποίες ελέγχονται από συριακές δυνάμεις! Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα θέλει απλά να δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας" 30 χιλιομέτρων. Να "εκκαθαρίσει" τους Κούρδους με απλά λόγια επιδιώκει. Δεν έχει καμία απολύτως επιθυμία να πολεμήσει το ISIS ,με το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι η συνεργασία του ήταν αγαστή.

Επιπλέον η "στρατιωτική τουρκική μηχανή" έχει αποδειχτεί πολλάκις πολύ διστακτική να προχωρήσει σε σοβαρές χερσαίες επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις που έχει κάνει η Τουρκία στο έδαφος της Συρίας είχαν ως "αιχμή του δόρατος" φανατικούς ισλαμιστές αντιπάλους του Άσαντ! Ο "ένδοξος στρατός" για τον οποίο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ δεν είναι καθόλου τολμηρός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι δεν αισθάνονται ασφαλείς ακόμη και μετά από την αποχώρηση των Αμερικανών και απαιτούν τώρα και από τους Γάλλους να αποσυρθούν.
Το Anadolu μετέδωσε τις δηλώσεις ενός από τους διοικητές των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ (FSA).

Τελικά αποχώρησαν οι Αμερικανοί!

Όπως γράφει το Militaire.gr δεν πρέπει να "θεοποιήσουμε" τον Ερντογάν. Προφανώς κάτι έχει δώσει στον Τραμπ, αλλά είναι βέβαιο ότι πήρε πολλά περισσότερα. Η τακτική Ερντογάν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αξιωματικών για τις οποίες γράφαμε χθες: "Πείσε τις ΗΠΑ ότι είσαι διατεθειμένος να κινηθείς εκτός των σχεδίων τους και κάτι θα κερδίσεις".

Δυστυχώς εμείς πάντα κινούμαστε εντός σχεδίου, ελπίζοντας στην καλή θέληση της Ουάσινγκτον. Όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να έχουν την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά τελικά καμία δεν κέρδισε αυτά που περίμενε. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι προσπάθησε να "χτίσει" έναν ισχυρό ελληνοαμερικανικό άξονα με πολύ επιμονή. Πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν γι΄ αυτό αλλά δεν ήταν λανθασμένη η στρατηγική. Αυτό που δεν φαίνεται να μετρήσαμε όσο θα 'πρεπε ήταν ο απρόβλεπτος παράγοντας Τραμπ! Οι τελευταίες αποφάσεις του όπως λένε όλες οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις αλλά και τα γεγονότα είναι προσωπικές επιλογές με τις οποίες αγνόησε σημαντικούς συνεργάτες του, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζ. Μάτις.

Ο Τραμπ φαίνεται ότι πείστηκε για το σοβαρό ενδεχόμενο να "χαθεί" η Τουρκία. Αυτό είναι επιτυχία του Ερντογάν.
Το κακό είναι ότι εμείς σε αντίθεση με τον Ερντογάν έχουμε δώσει ήδη πάρα πολλά στις ΗΠΑ, για να μην πούμε ότι έχουμε δώσει τα πάντα! Κοιτώντας το "ταμείο" διαπιστώνουμε ότι οι "εισπράξεις" μας δεν είναι σε καμία περίπτωση οι αναμενόμενες.

Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία και ανησυχία στην Αθήνα. Και τα δύο πρέπει να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα και να αναζητηθεί άμεσα ένα restart στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κι επειδή ο Τραμπ λένε ότι λειτουργεί πρώτα ως επιχειρηματίας και μετά ως πολιτικός θα ήταν ίσως χρήσιμο να ξαναδούμε σε πρώτη φάση τις όποιες συμφωνίες έχουν γίνει στον τομέα της Άμυνας.

"Ο Τραμπ κάνει με τον Ερντογάν το ίδιο λάθος που έκανε ο Τσάμπερλεϊν με τον Χίτλερ". Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναγωγή και υπόμνηση.

Ο Τραμπ εγκαταλείπει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία - η οποία, ως μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, θέλει να απαλλαγεί από τις σουνιτικές μοναρχίες και να ανοικοδομήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Το μέγα λάθος του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία είναι τόσο εξώφθαλμο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την όποια λογική εξήγησή του! Η δημοσιογράφος Uzay Bulut από την Τουρκία, σε μία ανάλυσή της στο Gatestone Institute γράφει ότι ο Τραμπ με αυτή την απόφαση κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσαμπερλέϊν όταν πίστεψε ότι είχε συμφωνήσει με τον Χίτλερ! Στη θέση του Χίτλερ προφανώς τοποθετεί τον Ερντογάν...

Γράφει μεταξύ άλλων στην ανάλυση που δημοσιεύεται στο Militaire.gr:
«Στις 18 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ξεκινά νέα εισβολή στη βόρεια Συρία, γιατί δεν μπορεί να επιτρέψει "τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας"...

Δύο μέρες αργότερα, στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται κοντά στην Τεχεράνη και ενάντια στην Ουάσινγκτον:
"Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό για τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη (πυρηνική) συνθήκη... Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της Αμερικής για κυρώσεις κατά του Ιράν θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια"».

Οι αντι-αμερικανικές δηλώσεις του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, Αντνάν Ταντρίβερντι, έχει δηλώσει, στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak ότι από το 2015 η Τουρκία «έχει νικήσει τις ΗΠΑ πέντε φορές»...
Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά τις ΗΠΑ με "οθωμανικό χαστούκι", απαντώντας σε δηλώσεις του διοικητή του αμερικανικού συνασπισμού κατά του ISIS, σύμφωνα με τις οποίες αν η Τουρκία έκανε επίθεση στις δυνάμεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία, θα υπήρχε αντίδραση.

Μετά απ' όλα αυτά είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Τουρκίας της 7ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία "η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τη δέσμευση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες ασφαλείας των δύο χωρών σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία".
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις Τράμπ σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία "είναι σε θέση να εκκαθαρίσει εύκολα τα "υπολείμματα" του ISIS στη Συρία".
Η Τουρκία δεν βομβάρδισε ούτε εισέβαλε σε συριακά ή ιρακινά εδάφη όταν τα κατέλαβε ο ISIS. Αντιθέτως μάλλον συνεργάστηκε μαζί του. Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισε με πολύ σκληρότητα όσους ήταν εμπόδιο στη δράση του ISIS.

Ο Τραμπ εγκαταλείπει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία - η οποία, ως μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, θέλει να απαλλαγεί από τις σουνιτικές μοναρχίες και να ανοικοδομήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αλλά και στη Ρωσία, η οποία θέλει να "αναστήσει" τη Σοβιετική Ένωση. Τέλος στο Ιράν, το οποίο προφανώς φιλοδοξεί επίσης να έχει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία θα καταλήξει να κοστίσει στους Αμερικανούς πολύ περισσότερο σε αίμα και χρήμα. Η ζημιά που θα έχει η απόσυρση αυτή τη στιγμή είναι ανυπολόγιστη – και θα περάσει στην ιστορία όπως το γεγονός της συμφωνίας που πίστεψε ότι είχε ο Νέβιλ Τσάμπερλέϊν με τον Χίτλερ. Θα είχε χυθεί πολύ λιγότερο αίμα αν είχε αποφασίσει να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Χίτλερ προτού διασχίσει το Ρήνο".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline