Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020  01:39:10

Επιτέλους αρχίζει να κερδίζει διεθνείς διακρίσεις το ελληνικό ελαιόλαδο. Στην πρώτη θέση παγκοσμίως με ένα ελαιόλαδο από τη Λακωνία. Και μεγάλη διάκριση ένα άλλο από την Αιτωλία. Κύριο

Ολο και περισσότερο κερδίζει έδαφος το ελληνικό ελαιόλαδο όχι απλώς ως εκλεκτό τρόφιμο αλλά ως εξαιρετική περίπτωση τυποποίησης-συσκευασίας και διεθνώς εμπορεύσιμου από Ελληνες και μόνο.

Ήταν καιρός, γιατί η καθυστέρηση ήταν μεγάλη αν και οι κάποιες σοβαρές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο δεν έλειψαν. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του World Ranking Evoo 2018 (WREVOO) βρέθηκε για πρώτη φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο, ανεβάζοντας έτσι τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αυτή την κατηγορία.

Πρόκειται για το ελαιόλαδο Majestic Blend Flavored Evoo των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου που βρίσκονται στους πρόποδες Πάρνωνα και Ταϋγέτου στη Λακωνία- το οποίο κατάφερε να διακριθεί και να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία Condimento-Flavored Evoo, συναγωνιζόμενο δείγματα προερχόμενα από 30 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε, από τη World Association of Writers and Journalists of Wines and Spirits, τη διεθνή ένωση συγγραφέων και δημοσιογράφων οίνου και ποτών, η παγκόσμια λίστα «Evoo World Ranking 2018», η οποία περιέχει όλα τα ελαιόλαδα, που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς κατά το 2018, για την ποιότητα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την τελική παγκόσμια κατάταξη ελήφθησαν υπόψιν 28 διεθνείς διαγωνισμοί από όλο τον κόσμο, κατά τους οποίους ειδικοί γευσιγνώστες εξέτασαν 9.522 δείγματα προερχόμενα από 30 χώρες παραγωγούς ελαιόλαδου.

«Είναι μια πολύ μεγάλη διάκριση, πρώτα για την Ελλάδα, μετά για το ελληνικό ελαιόλαδο και μετά για εμάς» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνιδιοκτήτης και χημικός μηχανικός M.Sc Νίκος Σακελλαρόπουλος και συμπληρώνει «πέρυσι ήμασταν στη δεύτερη θέση με το "Συλλεκτικόν" ελαιόλαδό μας ενώ φέτος με το "Majestic" κατακτήσαμε την 1η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Condimento-Flavored Olive Oil 2018 στην λίστα του διεθνούς αναγνωρισμένου World Ranking of EVOO(EVOOWR), με 224 πόντους, ανεβάζοντας την χώρα μας στην κατηγορία αυτή, στην 1η θέση σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται πως στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρέθηκε ελαιόλαδο με χώρα προέλευσης την Τουρκία, ενώ την πρώτη τριάδα έκλεισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το οικογενειακό λάδι από την Αιτωλία!

Ο Κώστας, η Αρετή, η Μαρία και η Πηνελόπη -μια οικογένεια από το Αγρίνιο, προσπάθησε και κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να δημιουργήσει το δικό της brand ελαιολάδου και να το προσθέσει στην γκάμα των ελληνικών προϊόντων υψηλής κατηγορίας και ποιότητας
«Το λιοστάσι μας στο Αγρίνιο, ένας μικρός παράδεισος στην Αιτωλική γη, ήταν αρχικά ένα όνειρο για διαφυγή από την αστική καθημερινότητα. Μαζί με αυτό, όμως, καλλιεργήθηκε και η ιδέα για την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου..»

Τα παραπάνω λόγια είναι το ξεκίνημα μιας ιστορίας.. και φυσικά έχει συνέχεια.

Μια συνέχεια η οποία δεν έμεινε στα χαρτιά ούτε απλά στην κυοφορία μιας ιδέας αλλά έλαβε μπουκάλι και φίρμα –σήμα κατατεθέν της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδας.

Η Οικογένεια Ξανθόπουλου αποτελείται από τον πατέρα Κώστα, την μητέρα Αρετή και τις δύο κόρες –την Μαρία και την Πηνελόπη.

Η οικογενειακή υπόθεση λέγεται «etolea extra virgin olive oil».

Πριν ένα χρόνο και επτά μήνες –στα μέσα του 2016- γέμισε με ελαιόλαδο η πρώτη φιάλη της εταιρίας. Ο καθένας ανέλαβε ένα ρόλο για να λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα.

Ο Κώστας πολιτικός μηχανικός, σχεδίασε με μεθοδικότητα το όραμα για ένα άριστης ποιότητας και μικρής παραδοσιακής παραγωγής προϊόν με έντονα χαρακτηριστικά προσωπικής και οικογενειακής φροντίδας. Τα 20 χρόνια εμπειρίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον ενίσχυσαν την προσπάθεια δημιουργίας ενός προϊόντος που συνδυάζει τόσο τον τόπο προέλευσης όσο και την ποιοτική υπεροχή του.

Η Αρετή καθηγήτρια φιλόλογος, «μοιράστηκε» το όραμα και ανάλαβε την υλοποίησή του μέσα από σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης, ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές που απαιτούσε η ολοκλήρωσή του, όπως και την εξασφάλιση ISO 22000:2005 για το σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Οι κόρες τους, Μαρία και Πηνελόπη αγκάλιασαν και στήριξαν με νεανικό σθένος και φρέσκιες ιδέες τη συνολική προσπάθεια.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία 2 διαφορετικών φιαλών, το «etolea white» από ελιές κορωνέικης ποικιλίας και το «etolea black» από ελιές ποικιλίας κορωνέικης και χονδροελιάς Αγρινίου.

Το λάδι πήρε το όνομά του από ένα παιχνίδισμα των λέξεων της γενέθλιας γης Αιτωλίας και το Olea -η λέξη Ελιά στα λατινικά.

Τα προϊόντα έχουν διακριθεί μέχρι τώρα με 9 διεθνή βραβεία για την ποιότητα, την ετικέτα, το μπουκάλι, την καινοτομία και την συνολική εικόνα.

Η μπράντα σήμερα έχει παρουσία σε διάφορα τουριστικά σημεία στην Ελλάδα καθώς και σε ράφια καταστημάτων της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας όπως επίσης και στο e-shop της μέσα από το site etolea.com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline