Σάββατο 11 Ιουλίου 2020  21:11:00

Αγνόησε μέχρι τέλους τις απειλές Μόσχας και ο Πούτιν ο Οικουμενικός. Και με τη βούλα Βαρθολομαίου η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Κύριο

Ο πρόεδρος της χώρας Π. Ποροσένκο στο Φανάρι για την λαμπρή και σημαντική τελετή.

Τον τόμο που παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία υπέγραψε το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αγνοώντας απειλές και προειδοποιήσεις από τη Μόσχα, την ρώσικη Κυβέρνηση και τον Πούτιν προσωπικά.

Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την τελετή παραχώρησης αυτοκεφαλίας, μία απόφαση που είχε προκαλέσει το «σχίσμα» του Φαναρίου με τη Ρωσική Εκκλησία.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη τελετή. Προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ποροσένκο.

Ο τόμος της αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί την Κυριακή στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή που θα λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία, είχε χαρακτηρίσει τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία το 2018. «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία σήμερα ενεργεί χωρίς καμία ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα, αλλά μόνο για την ενότητα του Ουκρανικού λαού» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λίγη ώρα πριν την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της ίδρυσης της Εκκλησίας του Κιέβου και επεσήμανε ότι και στο σύνταγμα της Ουκρανίας που συντάχθηκε το 1710 προβλέπεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήθελε να μείνει υπό του Αγιωτατου Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε από την δέκατη Πέμπτη Αυτοκέφαλη εκκλησία να μην εκλάβει τον τόμο αυτό της Αυτοκεφαλίας ως σύμβολο εξουσίας αλλά ως απόδειξη αγάπης.

Προέτρεψε δε να αγωνισθούν για την ενότητα και την ειρήνη.

Ακολούθως απένειμε τον τόμο της Αυτοκεφαλίας και την ποιμαντορική ράβδο στον Μακαριωτατο Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο εν μέσω επιφωνήματων «Άξιος Άξιος».

Το παρόν στο συλλειτουγο δίνουν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ελλάδος ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπολαρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline